Детска психология

Добрата дума малкото дете увещава

Възпитанието на детето е важен и отговорен процес, формиращ личността и бъдещето на малкото човече.

Добрата дума малкото дете увещава

Затова родителите прибягват до различни модели, за да намерят златната среда в общуването с мъничето и да го възпитат правилно. Но има един универсален метод: ако добавите към лексикона си още една дума, то комуникацията с малчугана ще върви доста по-лесно.

Вълшебната дума, с която да постигнете взаимно разбирателство с малчугана, е „хайде”.

И така, вълшебната дума е „хайде”, тя ще помогне детето да почувства родителската подкрепа.

1. Основното правило е единството. Става въпрос за това, че малките деца нямат развито собствено „аз”, затова им е по-близко „ние”. Привличайте детето да участва в общи мероприятия, особено когато то само предлага помощта си, дори и да не може да прави това, за което иска да е от полза.  Използвайте формулировката „Нека ти покажа/науча!”. Тогава хлапето, усещайки подкрепата ви, ще се заеме с помощта с още по-голямо желание.

2. Много често родителите допускат грешка, като карат малчугана да направи нещо. Детето чувства авторитета на възрастните и знае, че ако възрази, по-големият човек ще започне да се изнервя. Има и по-действен начин – молбата. Ако искате да накарате детето да свърши нещо, помолете го по следния начин: „Нека да се разберем.” Или опитайте с „Хайде да  направим това заедно.” Сътрудничеството действа по-добре от подчинението.

3. Наред с думичката „хайде”, съществуват още две тайни оръжия. Не се скъпете на „Благодаря!” и „Моля!” и така от ранна възраст ще научите детето на вежливост и чувство на благодарност.

4. Структурирайте общуването с детето така, че то да почувства, че трябва да се съобразявате с мнението му. Задавайте му въпроси и правете компромиси. Обръщайте се към детето с фразата: „Нека ти разкажа”, но не го засипвайте с напразни приказки и „трябва”.

5. Много често децата не знаят какво се изисква от тях, което води до неразбиране и появата на истерия. Не задавайте реторични въпроси и се опитайте да формулирате молбите си максимално позитивно. И най-важното: малчуганите очакват помощ от родителите си и искат да бъдат изслушвани. Позволете им да изразяват себе си и да изграждат естествена семейна връзка.


Автор: Милена Тошева

 

 

Сподели: