Lifestyle

Добре дошъл у дома

„Здравей, мамо! И всички останали, които ме притеснявате.” Бебето се ражда, всички са щастливи. Сега следва запознаването с дома.

Добре дошъл у дома

За да улесните адаптирането на новороденото към новата социална обстановка, бихте могли да направите следното:

Вземете със себе си в родилния дом:

  • пееща играчка с нежна, тиха музика;
  • цветна пелена;
  • шише за хранене;
  • залъгалка.

Когато ви донесат бебето за първи път, завийте го с пелена, докато го храните. Щом ви посетят близките, поставете пелената върху тях и след това можете да им поднесете да подържат детето. Така няма да нарушите сигурността му и ще го запознаете бавно с цялото семейство.

Важно!

Хранете бебето винаги с едно и също шише, когато не е възможно да го кърмите. Всеки производител има собствена система за изработка на формата на шишето, с която малчуганът ще свикне. Смяната на шишетата може да наруши формирането на хранителни му модели.

Предлагайте на бебето залъгалка. Нехранителното сукане е изключително важно за развитието на челюстта. Залъгалката няма да попречи на кърмещите майки, ако е избрана правилната ортодонтска форма.

Докато бебето е при вас, след като го нахраните, пуснете му за малко музикална играчка. Това е нов за бебето шум, с който то ще свикне и ще му помогне по време на транспортирането до дома и за адаптацията в първите дни вкъщи.

Намалете пространството за сън и леко притъмнете светлината

Вашето бебе досега е било на тясно и на тъмно. Прекалено голямото и светло легло може да причини дискомфорт и да наруши съня му. Колкото по-малко и по-тясно е пространството в първите дни, толкова по-спокойно е детето. Постепенно до края на месеца ще увеличите мястото в леглото и светлината в стаята.

Редуцирайте броя на гостите

Всички искат да се запознаят с новия член на семейството и в това няма лошо, ако им го показвате, докато той лежи, или спи спокойно в прегръдките на мама. Наложи ли се някой непознат за бебето да го подържи за малко, предложете му първо да постави върху себе си онази пелена, която носехте в родилното отделение.

Не се сърдете на мама, че бебето обръща внимание само на нея

В компанията й то се чувства най-сигурно. Вместо това, отменете я в ежедневните домашни задължения, предложете й прясна, топла храна и една усмивка.

Говорете леко приглушено

Изключете телевизора, но не дръжте детето на абсолютна тишина. Високите и резките шумове стряскат бебето и активират неговия рефлекс Моро, което предизвиква неприятно усещане и новороденото започва да плаче.

Не се разсейвайте с телефон, докато общувате

Разказвайте на бебето приказка. Нека тя бъде кратка, бебешка, монотонна – всеки ден, по едно и също време. Подходящи за нулевия месец са: „Мама мишка“, „Дядо вади ряпа“ и „Житената питка“.

Всичко изброено дотук поставя основите на социалната комуникация между вас и бебето. С всеки изминал месец възможностите за общуване ще се увеличават. Ще растат и способностите на детето да ви подава сигнали за обратна връзка на неговите желания.

Автор: Нина Йорданова, специалист ранно детско развитие

 

Сподели: