Здраве

Добрите бактерии

"Остави храната да бъде твоята медицина и медицината - твоята храна."
Хипократ

Добрите бактерии

Малки, но славни

Човешкото тяло е заселено от милиони микроорганизми, те живеят по кожата ни, в устата ни, в храносмилателния апарат. Според учените в организма ни има повече от 400 вида микроорганизми, а общият им брой надвишава 10 пъти броя на клетките, от които е съставен организмът. Всеки от нас носи в тялото си между 1,5 и 2 кг бактерии, голяма част от които обитават дебелото ни черво.

За положителните ефекти на някои бактерии пръв заговаря руският учен д-р Иля Мечников. През 1908 г. той доказва, че приемането на определени лактобацили допринася за намаляването на бактериалните токсини, подобрява усвояването на хранителните вещества от организма, благоприятно влияе на цялостното здравословно състояние. За тези открития д-р Мечников получава Нобелова награда за медицина и поставя началото на изследванията на пробиотиците.

Пробиотиците

В превод от гръцки думата "пробиотик" означава "за живот". Според Американската хранителна и селскостопанска организация пробиотици се наричат живи микроорганизми, които имат положителен ефект върху здравето на приемащия организъм. Или с други думи това са "добрите" бактерии.

Микроорганизмите, обитаващи дебелото черво, образуват чревната флора на организма. Нарушаването на състава на тази микрофлора оказва съществено влияние върху здравето на човека. Пробиотиците потискат развитието на вредните микроорганизми в стомашно-чревния тракт, поддържат равновесието в чревната флора и осигуряват нормалната работа на червата. Според специалистите само определени видове бактерии имат пробиотичен ефект, това са лактобацилите, Бифидобактериите, Стрептококус термофилус. Източник на пробиотици са основно кисело-млечните продукти, някои зеленчуци, соевите продукти. За съжаление тези храни често са толкова обработени, че съдържат много по-малко пробиотици от необходимите за здравето на хората. Изследванията, които показват положителния ефект на "добрите" бактерии и тяхното значение за човека, подтикват производителите на хранителни продукти да ги обогатяват с пробиотици. Качествата, които тези пробиотици трябва да притежават, са:

 • да бъдат от групата на нормалните чревни бактерии на човешкия организъм,
 • да проявяват резистентност към киселата среда в стомаха и червата,
 • да бъдат способни да прилепват към чревния епител и да се размножават в червата,
 • да произвеждат вещества с антимикробно действие, които потискат развитието на патогенните микроби и нормализират чревната флора,
 • да са безвредни и да имат доказан положителен ефект върху здравето,

Пробиотиците и децата

Бактериалната чревна флора е важна още от най-ранна детска възраст. Дисбактериозата (нарушение на нормалния състав на чревната микрофлора) може да доведе до слаба имунна система и като следствие повтарящи се инфекциозни и други заболявания. Тъй че родителите трябва да обърнат особено внимание на работата на храносмилателната система на детето.

Преди раждането стомашно-чревният тракт на бебето е стерилен. Първоначално той се формира по време на раждането под влиянието на вагиналната флора на майката при преминаване през родовите пътища. При раждане с цезарово сечение заселването на червата на новородените протича по-бавно и в някои случаи до 4-тия ден след раждането се съхранява стерилна чревна среда. През първите 5-7 дни от живота на бебето количествените и качествените характеристики на състава на чревната флора се колебаят чувствително и чак след седмица в червата на детето се установява относително стабилна микрофлора. Първоначално се заселват голям брой Ешерихия коли и стрептококи, а след 2-рия - 3-тия ден у кърмачетата започват да доминират Бифидобактериите (те съставят около 80-90% от чревната флора).

Уникалният състав и качества на майчината кърма са неоспорими. Тя съдържа всичко необходимо за здравето на детето, в това число и за нормалната чревна микрофлора. Именно преобладаващото количество Бифидобактерии при кърмените деца се асоциира с по-редките гастроинтестинални инфекции.

След отбиване и/или в периода на захранване при включване на по-твърди храни съставът на чревната микрофлора на кърмачетата качествено се променя. Постепенно се приближава до тази на възрастните, увеличава се броят на различните бактерии, а този на Бифидобактериите намалява. Някои от тези промени могат да доведат до различни храносмилателни проблеми, като запек и диария. Вероятността от поява на такива проблеми може да бъде намалена чрез включването в диетата на храни, обогатени с пробиотици.

Защо пробиотиците са толкова важни за детското здраве?

 • Усъвършенстват имунната система, като слабо я предизвикват и така тя реагира по-бързо при борба с остри проблеми.
 • Подпомагат храносмилането и усвояването на хранителни вещества.
 • Синтезират витамини В и К.
 • Намаляват риска от алергии.
 • Имат лечебен ефект при непоносимост към лактоза (млечната захар), тъй като стимулират абсорбцията на лактоза при хора, които не могат да я усвояват.
 • Засилват защитата от инфекции, като произвеждат естествени антибиотици и повишават чревната киселинност и по този начин пречат на задържането на нашественици като гъбичките Candida Albicans и други вредни микроорганизми.
 • Извършват детоксификация на вредни вещества.
 • Стимулират движенията на червата и така допринасят за избягване на запек.
 • Намаляват нивата на холестерола в кръвта.
 • Предотвратяват появата на микроогранизми, резистентни към антибиотици.

Автор: Петя Лечева

Консултант: д-р Анна Ванчева,

педиатър в МБАЛ „Здравето"

 

Сподели: