Здраве

Добро утро, бебчо!

Още от първия ден след раждането хигиената на малкото човече, и по-специално сутрешният тоалет, се превръща в задължителен ритуал за него и цялото семейство.

Добро утро, бебчо!

Знаете ли обаче как да правите това така, че да изпълните мисията успешно и лесно?

Личицето

За да измиете личицето, най-напред пригответе всичко необходимо за това: подходящ и чист съд с вода, памучни тампони (можете да използвате и обикновена памучна кърпа) или меки, добре попиващи пелени. Личицето се измива с чиста ръка, като загребваме малко вода в дланта си. Движим се отгоре надолу – от челото до брадичката. В този случай мъничето трябва да се държи през коремчето, леко наклонено с личицето надолу, така че водата да не пада в носа или устата.

Нослето

След това обръщаме бебчето по гръб, като поддържаме с една ръка вратлето и тила му. Избърсваме нослето с влажен памучен тампон, намазан с бебешко олио или стерилизиран зехтин. Внимавайте тампонът да е много добре изцеден, в противен случай съществува риск излишната мазнина да запуши носните проходи. След като сте почистили нослето, трябва да го подсушите с меки и сухи памучни тампони или кърпичка. Понякога, по време на или след тази манипулация, детето може да киха, като по този начин самостоятелно почиства носните си проходи.

Очичките

Оставяме очичките накрая, след като сме приключили с останалото. Почистването се прави в посока отвън навътре. Често новородените имат възпаление на конюнктивата и след нощен сън в ъгълчетата на очите се натрупва лек, по-рядко жълтеникав секрет. В този случай е необходимо да ги избършете с физиологичен разтвор. Всяко око се избърсва с отделен памучен тампон, напоен с този разтвор. Освен това, е добре детето да се остави легнало на една страна (откъм оченцето, което ще се почиства), така че течността да изтича надолу и да не може да попадне в другото око. Уверете се, че водата не попада и в ушния канал.

Дупето

Смяната на пелената на малкото човече е не по-малко важна, за да бъде детето спокойно и чисто. Преди да пристъпите към смяната, сложете мъника на удобно за вас място, като преди това сте си приготвили всичко необходимо. Поставете бебето върху подложка за преповиване – изключително практичен и удобен аксесоар, с чиято помощ ще запазите повърхностите и ще си спестите допълнително почистване след процедурата. След като свалите старата пелена, почистете с влажна кърпичка или най-добре – измийте дупето, подсушете внимателно и не забравяйте да намажете с подходящ крем против подсичане.

Подложките за еднократна употреба трябва да са с мека и деликатна повърхност, непромокаем външен слой и да не се пързалят при допир.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: