Новини

Добротата е тема на „Имаш силата – бъди приятел“

„Как да бъдем мили?“ е водещ въпрос за кампанията на Cartoon Network тази година.


Устойчивата кампания „Имаш силата – бъди приятел“  продължава на родна почва. Тя се случва за 6-и пореден път, като главната тема за 2020 г. е добротата. Организирана е от популярния детски канал Cartoon Network и се радва на голям успех не само у нас, но и по целия свят. За настоящото издание е създаден безплатен информационен наръчник, който показва на деца и възрастни как да бъдат по-мили с околните и защо това има значение.

Като ключова част от кампанията се провежда и проучването „Нагласи и възприятие за доброта сред децата“. В него участват около 200 българчета на възраст между 6 и 12 години, разделени в две групи. Проучването цели да открие какво разбират децата под „доброта“, кой е моделът им за подражание в тази насока, колко често вършат добрини и други важни въпроси. Изследването се извършва от агенция BluePoint, които са един от партньорите на инициативата. Официалните резултати от него ще бъдат споделени в края на кампанията. Целта е да бъдат откроени редица зависимости, които всеки може да използва, за да възпита доброта у следващото поколение и така да направи света по-добър.

Важен елемент от инициативата е подготвеният за нея „Наръчник на добротата“. Той е създаден от психолога Виниций Петров и подкрепен от експертите от Фондация „Асоциация Анимус“.  Представлява три забавни страници, изпълнени с важни въпроси и съвети за добротата – за децата, за техните родители, както и учителите. Целта му е да се покаже колко е важно всички да се замислим как можем да бъдем по-добри, защо е важно да сме такива и също как да научим децата на доброта.

Част от нея е и специалният сайт по темата: budipriatel.cartoonnetwork.bg. В него децата ще намерят информация, свързана с добротата, приятелството и тормоза. Там могат да гледат видеа, да използват специално създадени тестове, чрез които да разберат повече за отношенията си с околните, както и да прочетат съветите на експертите. Родителите също могат да почерпят полезна информация за предотвратяване и справяне с тези проблеми.

 

Сподели: