Lifestyle

Домашен оркестър

Любимите предмети могат да зазвучат

Домашен оркестър

 

Музиката обединява цялото човечество с универсален език, който всеки разбира. Затова не е изненада за никого, че и децата я обичат. Именно те владеят онова интуитивно общуване помежду си, благодарение на което се разбират, независимо от кой край на света са.

В резултат на този добре известен факт не се изискват големи умения и усилия да научим малкото човече вкъщи да обича и оценява музиката. Оказва се дори, че е по-лесно и от детска игра. Единственото, което трябва да направим, е да създадем музикална среда вкъщи. Именно тя ще помогне на мъниците да подчинят ритъма. Да могат да танцуват и да се движат в такт. Музиката може да помогне и стимулира съзнаниетона децата, физическото и психическото им развитие, както и способността им за координиране.

Има много начини най-малките да се насладят на тръпката да се потопят в света на нотите в различните им форми - слушане на музика, танци, песни или с музикални инструменти. Последните са забавни за всички възрасти. А ако те са изработени от самите тях с помощта на мама и татко? Това е едно забавноприключение, което родители и деца могат да направят заедно и да се сдобият с домашен оркестър.

За изработката на музикални инструменти в домашни условия може да се използват най-различни предмети от бита - любими предмети, които могат да зазвучат.

Барабан от цилиндър и балони

Ето какво ще ви трябва: метална цилиндрична кутия от кафе, мляко за кърмачета и др., хартия за апликация, боички за оцветяване, разноцветни балони, кръгъл ластик или тиксо, ножици.

Ето как да го направите: махнете капака на кутията и изрежете дъното. На мястото им опънете изрязаната основа на балон, а върху него поставете друг цвят балон с предвалително направени дупки по него с ножици. Закрепете с ластик или залепете с тиксо. Кутията увийте с цветна хартия. По желание може да изрисувате с цветните боички.

Китара от кутия

Ето какво ще ви трябва: празна правоъгълна кутия с капак, ластици (различни големини и цветове), вътрешната част на ролка тоалетна хартия, ножици, цветна хартия и лепило.

Ето как да я направите: залепете капака към кутията и върху него изрежете елипсовиден отвор. Опънете ластиците надлъжно по кутията и струните на китарата са готови. Направете дупка в средата на едната малка страна  с размерите на отвора на хартиената колка. Срежете едносантиметрови цепки в края на ролката хартия и ги огънете навън. Това е основата на дръжката, която ще се прихване към инструмента. Закрепете дръжката, като я плъзнете под ластиците. Облепете я с хартия, близка до цвета на кутията. 

Дайре от хартиени чинии

Ето какво ще ви трябва: две цветни хартиени чинии (ако са бели, ще ви трябват боички за оцветяване или хартия за апликация), телбод или лепило, перфоратор, цветна панделка или шнур, звънчета (или метални капачки от бира/безалкохолна напитка).

Ето как да го направите: ако използвате бели чинии, първо ги оцветете или апликирайте по ваш избор. Обърнете ги една към друга откъм дълбоката им част и ги съединете с лепило или телбод. С помощта на перфоратор направете равномерни дупки около ръба на плочите. С цветната панделка или шнура нанижете звънчетата. Ако използвате капачки, пробийте в средата им дупка с помощта на шило. Съединете ги две по две, като ги обърнете с горната им страна една към друга. Нанижете ги по двойки в отворите на ръба на чиниите.

Ксилофон от консервени кутии

Ето какво ще ви трябва: различни размери тенекиени консервени кутии, ластици (гумени ленти).

Ето как да го направите: съберете две от празните кутиите с помощта на ластик или гумена лента. По същия начин прибавете осналите кутии една по една. За да започнете да свирите, ударете ксилофона с гумените краища на моливи.

Маракаси от бутилки 

Ето какво ще ви трябва: две празни половинлитрови пластмасови бутилки с капачките, хартиено тиксо, маркери, суров зрял фасул.

Ето как да ги направите: увийте бутилките с хартиено тиксо. Изрисувайте с маркерите по ваш избор. Напълнете бутилките с вода, пуснете вътре зърната зрял фасул. После поставете капачките (за по-голяма сигурност може да ги залепите към отворите на бутилките). Разклатете!

Автор: Цветелина Терзиева

 

 

Сподели: