Бременност

Домашни любимци под око

Всеки домашен любимец е пълноправен член на семейството и две мнения по този въпрос не съществуват.

Домашни любимци под око

Когато обаче очакваме бебе, трябва да подходим с повишено внимание към косматите или пернати прегръдки и ласки, тъй като има опасност да се „обзаведем” с някои опасни инфекции, които се предават от животно на човек.

Вижте кои са те и за какво да следите:

Фелиноза

Фелинозата се получава от одраскване или ухапване на котка. Инфекцията е рядко срещана и се причинява от бактерия, пренасяна най-често от котешките бълхи.

  • Какви са симптомите?

Одрасканото място се зачервява и се покрива с гнойна коричка. Температурата се повишава, лимфните възли (на врата и под мишниците) се увеличават.

  • Какво е лечението?

Лечението е симптоматично, като в по-тежките случаи се назначават антибиотици, след предварителната консултация с лекар.

Токсоплазмоза

Инфекцията се пренася от котки, зайци, кучета и птици. Предава се както чрез заразена храна, така и по въздушно-капков път от болно животно. Заболяването може да се предаде от майката на детето, което е особено опасно.

  • Какви са симптомите?

Повишена температура, обща отпадналост, увеличени лимфни възли, главоболие, понякога – повръщане.

  • Какво е лечението?

Лечение с антибиотици се налага в острите случаи, когато са налице клинични симптоми. Инфекцията е опасна за бебето, особено в ранните срокове на бременността, тъй като може да доведе до спонтанен аборт, а в по-късните етапи – до вродени заболявания на плода или преждевременно раждане.

Орнитоза

Инфекцията се предава по въздушно-капков път, най-често при смяна на храната или почистване на клетката на птици. Заболяването не преминава през плацентата и затова не е опасно за бебето, но усложнение, като пневмония, може да доведе до недостиг на кислород и с това да застраши бременността.  

  • Какви са симптомите?

Заболяването започва с обща отпадналост, гадене и болки в тялото. След два-три дни се появяват треска, висока температура и кашлица. Нерядко инфекцията може да се усложни в пневмония.

  • Какво е лечението?

Орнитозата се лекува с антибиотици, назначени от специалист.

Хелминтоза

Инфекцията се пренася най-вече от котки или кучета, но има и случаи, когато птиците също могат да предизвикат заразяване. Заболяването е особено опасно по време на бременност, поради интоксикацията на целия организъм, която предизвикват паразитите.

  • Какви са симптомите?

Клиничната картина на хелминтозата най-често е представена от следните оплаквания: липса на апетит, гадене, повръщане, болка в корема и дискомфорт, диария, обща отпадналост, проблеми със съня, перианален сърбеж през нощта.

  • Какво е лечението?

Всички противопаразитни препарати имат странични ефекти върху черния дроб, което е особено опасно по време на бременност. Ето защо лечението се провежда от специалист паразитолог заедно с наблюдаващия бременността акушер-гинеколог.

Стриктната хигиена и правилното поведение са важни за предпазване от нежеланите и опасни инфекции, които могат да застрашат вашето здраве. В случай че имате домашен любимец и очаквате бебе, помолете друг член на семейството у дома да поеме грижите за него до раждането на детето.

Автор: Нели Христова

 

 

Сподели: