Lifestyle

Домашните обувки на детето

Ето това вече е проблем. Много рядко майката успява да улучи здравословния модел чорапки и обувки и предпочитанията на своето мъниче от първия път. Обикновено прави няколко опита, докато стигне до перфектното „облекло" за малките крачета.

Домашните обувки на детето

Ето това вече е проблем. Много рядко майката успява да улучи здравословния модел чорапки и обувки и предпочитанията на своето мъниче от първия път. Обикновено прави няколко опита, докато стигне до перфектното „облекло" за малките крачета.

ПЪРВИТЕ СЪВЕТИ

В повечето случаи, докато бебето проходи, родителите му обуват единствено чорапки. В този период обувките служат само за красота, по време на разходки с количката. При навършване на девет месеца мъниците започват да се изправят, а след година прохождат. Тези събития налагат по-сериозен подход към крачетата, а именно обувката. Основен съвет на ортопедите е вкъщи да се използват обувки от естествени материи, с меки подметки, които обхващат хубаво глезена на детето. Не се препоръчва ползването на ортопедични стелки и обувки без консултация с детски ортопед.

БЕЗ ОБУВКИ

Когато е вкъщи, може детото да ходи босо, което е полезно за развитието на стъпалото. Подходящи повърхности са грапавите (ортопедите препоръчват пясък, камъни, пръст), тъй като те въздействат благоприятно върху мускулатурата и активните точки на стъпалото. Ако домът е достатъчно топъл, мъничето спокойно може да се учи да прохожда босо, без обувки или чорапки.

Не оставяйте детето да ходи по чорапи - много лесно може да се подхлъзне по паркета или плочките. Освен това чорапките не обхващат глезена и се изхлузват при движението на крака. За игра на килима, когато хлапето прави само няколко крачки, може да му обуете чорапки с грапаво покритие на стъпалото (разнообразието варира от кожени лапички на животинки до гумени точки).

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПЕРФЕКТНАТА ОБУВКА

Обувката за вкъщи не трябва да топли, както това се случва навън, а да помага на детето да ходи стабилно. Тя трябва да бъде лека. Важно е да бъде нова и избрана специално за детето, което ще я носи. Обувките втора употреба могат да увредят малките крачета и много трудно да се възстановят след това. Обезателно идете в магазина с детето, за да му премерите на място обувките, които ще носи у дома. Изберете модел, който се разтваря лесно, за да може крачето да се пъхне без затруднения. Между върха на палеца и носа на обувката трябва да има един сантиметър разстояние. Може да проверите и по друг начин препоръчаното, като пъхнете показалеца си зад петата на крачето. Тъй като детето е много малко, изберете модел с лепенки, без връзки.

Не купувайте допълнителни стелки. Те се изписват от ортопедите само при наличието на здравословен проблем от страна на детето.

Някои фирми, в целта си да привлекат интереса на майките на момиченца, произвеждат обувки с ток, макар и дебел, дори за най-малките. Не се увличайте по тази новост - тя е вредна за краката на вашето дете.

МАТЕРИАЛИТЕ

Най-качественият материал за детска обувка е естествената кожа и естествените меки материи като органичния памук. В тях крачетата не се запарват, не се потят и не остават влажни. Може да се спрете на модел с отвори, за да диша стъпалото, докато детето играе в топлия дом. Не са подходящи хлъзгави материи като сатен и коприна.

Въпрос към специалиста

д-р Мишо Филипов

Сред майките цари спор дали детето трябва да проходи босо или с обувки. Какво е вашето компетентно мнение по въпроса?

Детското ходило се оформя в първите няколко години от живота му (6-7 г.). Обувките, които ползва, трябва да отговарят на следните изисквания: здрава подметка, здрав форд, добро закопчаване (лепенка или цип), да са с анатомична подметка и да са по-големи от крачето с 0,5 до 1,0 см. Обувките трябва да са направени от естествени материали.

Ходенето без обувки стимулира всички структури на ходилото и му дава възможност да се оформи при израстването. Домашните обувки, когато условията в жилището налагат ползването на такива, отговарят на същите изисквания, но са в по-лек вариант. В никакъв случай не трябва да се използват обувки втора употреба. В заключение трябва да се каже, че обувките не учат детето да ходи, те само предпазват краката.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Мишо Филипов, ортопед травматолог, тел. 0888 601 368

 

 

Сподели: