Нашият дом

Домът = работното място

Човекът е топлолюбиво същество, поради което излизането в мразовитите зимни дни е крайно неприятно, но неминуемо случващо се събитие.

Домът = работното място

Човекът е топлолюбиво същество, поради което излизането в мразовитите зимни дни е крайно неприятно, но неминуемо случващо се събитие. В сивите мрачни сутрини, когато слънцето едва-едва прозира зад надвисналите облаци, единственото което искаме е да останем сгушени в топлите завивки. Но това няма как да се случи на работещите, които трябва да станат, да се облекат и излязат, за да стигнат до работното си място. Освен ако... то не се намира вкъщи.

За много хора това удоволствие е реалност. Когато за изпълнение на ангажиментите са нужни само компютър и интернет и не се налага лично присъствие в офис, ставането сутрин вероятно не е толкова мъчително.

За да бъдем обаче ефективни в работата си, нужно е да спазваме някои прости правила или по-скоро препоръки.

Ставането в 10 часа не е желателно. Вярно, можем да си позволим да поспим половин час повече, но часът на започване на работа трябва горе долу да съвпада с този на останалите работещи хора. Хубаво би било да извършим стандратните сутрешни процедури като душ, оправяне на легло и непременно обличане. Е, прекалено е жените да сложат чорапогащник и пола, а мъжете вратовръзка, но стоенето по пижама силно ни отдалечава от извършването на сериозна работна дейност. Нагласата се променя, когато облечем дрехи, които бихме носили на работа в офис или поне като излиза навън. Така чисто психологически се настройваме, че няма да се въргаляме на дивана по пеньоар/анцуг, а ще си изкарваме прехраната. Кафето (плюс/минус цигара) всеки си го консумира, както желае - преди или по време на работа.

Полезно е работното място като локация вкъщи да бъде обособено, доколкото е възможно. Най-добрият вариант, разбира се, е да имате отделна стая (кабинет, студио). В такива случаи се работи най-продуктивно, защото можете да се усамотите и отделите като в истински офис. Дори бихте могли да се разберете с членовете от семейството, които по едно или друго време щъкат из къщи, да не влизат при вас, когато си пожелаят, и да не ви притесняват с битови въпроси. Така усещането, че сте на истинско работно място, а не вкъщи, е по-реално. Разбира се, вие самите също трябва да допринесете за това усещане, като подредите и обзаведете въпросната стая по подходящ за извършване на работа начин. Не струпвайте там излишни вещи, нито пък такива, които нямат отношение към работния процес, не си инсталирайте четиридесет инчова плазма, за да си поглеждате сериала или мача. Създайте обстановка, подходяща, дори да поканите някой колега за обсъждане на служебен въпрос.

Ако нямате отделен кабинет в апартамента, тогава можете да си обособите служебен кът. Дали ще бъде на остъклената (и отопляема) тераса или в някой ъгъл на хола или спалнята, вие ще си прецените. Оформете го обаче така, че да се възползвате максимално от естествената светлина (това е ценно преимущество пред големите офиси с неоново осветление). Бюро или маса, стол и някое шкафче за документи и канцеларски приспособления са предметите ви от първа необходимост. Създайте си удобство. Не забравяйте колко важна е стойката на тялото, когато сeдите с часове пред компютъра, за да не се чувствате схванати в края на деня. Изкушението да полегнете на дивана с лаптопа става много силно в даден момент, но си го позволявайте само през почивката, когато можете да сърфирате малко в интернет или да разцъкате из Фейсбук.

Едно от най-хубавите неща на работата от вкъщи е, че никой не ти „виси на главата". Поне не физически. Когато имате нужда от почивка, почивате; когато имате нужда да станете, за да се поразтъпчете, правите го. Вярно е, че ако се задълбочите прекалено в работата и ви притискат сроковете за изпълнение, е напълно вероятно да забравите да почивате и да се храните. Но точно тук идва въпросното преимущество на това да сте си у дома - не губите излишно време в пътуване до работното място и излишни разговори с колеги, пък и няма кой да прави неодобрителни физиономии, когато „вдигнете глава" от монитора. Последното е особено важно - в никакъв случай не се лишавайте от кратки почивки, защото всеки мозък има нужда от смяна на визуалната и мисловна стимулация и всеки стомах от поне малко храна. Възползвайте се от предимството да сте си вкъщи, за да се храните здравословно с домашно приготвена храна вместо с полуфабрикати - повечето работещи съвременни хора нямат тази възможност.

Важно е да не се изкушавате да включвате телевизора. Ако тишината ви потиска, по-добре си пуснете тихичко радиото или някой диск с музика. Телевизията вреди изключително много на съсредоточаването, тъй като разсейва не само със звук, но и с картина. Ако ви е много важно да чуете новините по обед, направете си тогава и почивката с хапване. Когато свършите, въздръжте се от изкушението да проверите и останалите канали, защото непременно ще си харесате нещо друго за гледане и следобедът ви ще отлети.

За дамите е също много важно да не се подлъжат да подхванат някаква домакинска работа. Всички знаем, че едното повлича следващо и накрая се оказва, че сме изгубили часове. Най-хубаво е да си определите ден или часови пояс, в който да извършвате дейности като чистене, готвене, пране и др. и в никакъв случай да не ги смесвате с времето за служебни задължения.

Има един израз - не носи работните проблеми вкъщи. В този случай обаче препоръката може да се спази само условно. Определете си работно време и го спазвайте. Когато вечерта се приберат останалите членове от семейството, приключете работа и се насладете на почивката и общуването с тях. Защото това, че работите от вкъщи, не значи, че близките ви са колеги.

 

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: