Бременност

Домът на бебето

Вероятно сте наясно, че плодът, който износвате по време на бременността, живее в околоплодните води. Задавали ли сте си обаче въпроса как диша и се храни, след като се намира във водна среда?

Домът на бебето

Също като нас, той има нужда от кислород, за да живее, както и от хранителни вещества, за да расте и да се развива. Тъй като по време на бременността не функционират нито белите дробове, нито храносмилателната система, именно плацентата е тази, която осигурява хранителни вещества и кислород на плода.

Плацентата

Плацентата е сложен и много важен орган – има решаваща роля в отглеждането и развитието на плода. Образува се само по време на бременността. Започва да се развива в първите седмици след зачеването и завършва развитието си около 16-а гестационна седмица. С това обаче тя не спира да нараства – по време на бременността продължава да увеличава размера си и има няколко фази на зреене.

Плацентата се образува от майчини и фетални тъкани и се свързва с оформящия се организъм посредством пъпната връв. Прикрепена е към утробата – това позволява и обмяната на веществата, газовете и отпадъците от метаболитните процеси на плода чрез циркулацията на кръвта. Въпреки тази обмяна, майчината и феталната кръв не се смесват. Те са разделени посредством артерии и капиляри.

Плацентата има няколко важни функции за плода:

  • Хранителна, дихателна и отделителна функция – осигурява му хранителни вещества и кислород и отделя към майчиния организъм непотребните метаболити, образувани вследствие на обменните процеси.
  • Защитна функция – предпазва го от токсини и инфекции, намиращи се в кръвта на майката.
  • Имунологична функция – осигурява антитела от организма на майката, които защитават бебето през първите дни от живота му.
  • Хормонална функция – синтезира хормони, които са необходими за нормалното протичане на бременността, за спирането на контракциите в матката, преди да е настъпил моментът за раждане на бебето. Хормоните отговарят за подготовката на матката и тъканите на майката за важния момент, имат ключова роля и по време на родилния процес.

Плацентата се адаптира спрямо организма на жената (начин на хранене, замърсена околна среда и др.) По този начин тя подготвя плода за живота извън майчината утроба.

Пъпната връв

Ако плацентата осигурява всички необходими вещества за оцеляването на плода, то пъпната връв ги доставя до него. Тя е образувана от вена и две артерии. Вената е тази, която доставя пречистена и богата на кислород кръв от плацентата до плода. Отпадните продукти, отделяни от фетуса, се пренасят посредством двете артерии. Всички те са обвити с тъкан, която, от една страна, е много здрава и еластична, а от друга – е пропусклива за вода, захар и електролити. Нарича се вартониева пихтия. Тя предпазва съдовете от притискане и осигурява нормалния приток на кръв.

Дължината

Пъпната връв нараства по време на бременността и дължината ѝ при раждането е между 30 и 60 см. 

Околоплодна течност

По време на бременността плодът се развива и живее в сак, пълен с амниотична течност, т. нар. околоплодни води. Амниотичната течност е съставена от 99% вода. Тя се освобождава от тялото на майката ежедневно, подменя се, но и количеството ѝ нараства. В края на бременността достига 1000 – 1500 мл.

Околоплодната течност поддържа температура от около 37 градуса – оптимална за живота и развитието на плода. Освен това, тя участва в доставянето на минерални соли и вода до него.

Една от основните ѝ функции е свързана със създаване на безопасна среда за плода. Предпазва го от нараняване, създадено във външната среда, и от инфекции, които могат да навлязат от влагалището.

Амниотичната течност улеснява раждането, правейки канала по-хлъзгав, а също така спомага и за по-лесното предвижване на бебето. По време на контракциите създава налягане, което води до разкритие на шийката на матката.

Автор: Нели Средкова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

Сподели: