Lifestyle

Дрехи за кърмене

Далеч не всяка красива дреха е подходяща за майки, които кърмят. Как да направите правилния избор?

Дрехи за кърмене

Далеч не всяка красива дреха е подходяща за майки, които кърмят. Как да направите правилния избор?

Вашето семейство от неотдавна  има ново попълнение - малко човече? Преминаването в този огромен, нов и непознат свят е стрес за детето. Майката е единственото същество за мъничето, чрез което то получава първата представа за заобикалящата го действителност. В частност, от това, какво носи майката, зависи какъв ще бъде този свят за бебето „на пипане" - комфортен, мек, добър или неприветлив, „неестествен", бодлив и шумулящ. Новоизлюпената майка също се нуждае от грижа, особено много в този важен период, когато кърми. Ето защо дрехата играе толкова важна роля в обезпечаването на здравето и удобството в живота на майката и детето.

Съвършено очевидно е, че както детето, така и кърмещата майка имат нужда от дрехи само от естествени материали. Докторите, разбира се, допускат използването на синтетични влакна в бельото и дрехите за кърмещите жени, тъй като тяхното наличие придава на облеклото много по-голяма здравина, дълговечност и формоустойчивост.

Но не по-малко важно е да знаете, че съдържанието на „синтетика" в такива изделия не трябва да превишава 10%.

Помнете, че вашата дреха приляга не само към вашата кожа, тя докосва и кожата на детето, когато вие го държите на ръце или кърмите.

Именно затова към избора на дрехи за кърмачки трябва да подходите с оглед на комфорта на двамата: своя собствен и на мъничето. Какво, според специалистите, е необходимо да знаете за дрехите за кърмене?

ЩЕ СЕ СПРЕМ НА НЯКОЛКО ВАЖНИ НЮАНСИ.

Цвят

Отдавна е известно, че цветовете оказват голямо влияние на психофизическото състояние на човека. Наистина неслучайно учените използват специални цветови тестове, а един от методите на психотерапевтичното въздействие е станал цветотерапията.

Например червеният цвят, който е с по-голяма дължина на вълната, оказва възбуждащо действие, учестено биене на сърцето, тонизира. Синият - притежава къси вълни. Той, обратното, има успокояващ, очистителен ефект, успокоява сърцебиенето. Впрочем, било установено, че оптимални за децата се явяват червените и сините (противоположни цветове на спектъра) тонове, символизиращи „земята" и „небето". Вероятно оттук са се появили традиционните оттенъци: за момче - светло синьо, а за момиче - розово.

Е, любимите цветове на кърмещата майка са на първо място. Въпреки че всеки сезон от годината носи свои „цветови" тенденции. За лятото препоръчителни са светлите оттенъци, за есента и зимата - топли, наситени, вдъхващи оптимизъм и прогонващи сезонните мрачни цветове и настроения.

Млечните жлези започват да нарастват още през първите месеци от бременността. Гърдите растат на обем, но те увеличават и своето тегло - между 300 и 500 гр. Ето защо е добре сутиените, които си купувате, да бъдат съобразени както с периода на бременността, така и с кърменето.

 Важни особености

Навярно няма нищо по-хармонично от жена, кърмеща детето си! Незабравими мигове, в които майката и бебчето принадлежат само един на друг. Това е акт на общуване и грижа за детето, време на зараждане на доверие и любов, а за мъника - не само получаване на храна, но и усещане за комфорт и безопасност. Интимният процес на кърмене може лесно да се наруши в условията на нашия забързан и объркан живот. Не винаги кърмещата майка има шанса за уединение, а мъничето може да огладнее много преди да сте се върнали вкъщи.

Проблемът може да се реши със специална дреха, помагаща да се постигне максимален комфорт в периода на кърмене. Дрехите за кърмачки  са моделирерани с оглед на всички физиологични особености, които възникват в процеса на кърмене.

Те успешно скриват от чужди очи интимната страна на процеса и позволяват на детето да утоли глада си навсякъде.

В същото време, външно дрехата за кърмене по нищо не се отличава от обикновената - тя е елегантна, красива, комфортна, затова можете да я използвате и след периода на лактация, нещо, несъмнено, много удобно и икономично.

Към дрехата за кърмене има определени допълнителни изисквания.

  • Тя трябва да бъде произведена от качествен естествен материал. 
  • Голямо значение има правилно подбраният размер. Обикновено при кърмене се увеличава размерът на гърдите. Затова, за да избегнете натиска на млечните жлези, при избора на дреха следва задължително да отчитате обиколката си при по-пълни гърди, а не да се ориентирате по своя традиционен размер от преди бременността. А при необходимост, без съжаление изберете дреха с по-голям размер и свободна кройка, например туника.
  • Дрехата трябва да бъде ушита така, че при необходимост жената винаги да може да освободи гърдите си за кърмене. Съвременните модели значително облекчават тази процедура за жената. Не трябва да слагате дрехи, които се повдигат лесно, са много разголени или носят други неудобства.
  • Дрехата трябва да решава проблема с потичането на млякото, който в началото на кърмаческия период е доста актуален. Благодарение на специално конструираните чашки на сутиена, в които се поставят специални подплънки, неудобствата и неприятностите, свързани с потичането на млякото, с лекота се преодоляват.

Главният атрибут на женското бельо

Млечните жлези в периода на лактацията се нуждаят от особена грижа. С увеличаването на обема на гърдите, техните естествени „поддържащи" апарати - гръдните мускули и връзки - не могат да се справят с по-голямото тегло. Затова изборът на удобен сутиен е изключително важен. Най-подходящ за производството на бельо за бременни - разбира се, е памукът. Еластичност на тъканта обикновено придават синтетичните влакна, които в състава на бельото не трябва да бъдат повече от 5-8%.

Често за изработване на такива специални сутиени се използват хипоалергени, с обработен на пара мек биопамук. Той е много комфортен и препятства появата на малки раздразнения на нежната кожа на млечната жлеза. Също така, сутиенът за кърмачки трябва да има специални закопчалки, позволяващи лесно да се отпускат и затягат чашките, бързо да се освобождава гърдата за кърмене. Впрочем, някои производители на бельо за кърмачки, за избягване на алергични реакции не използват даже традиционните метални и пластмасови закопчалки и детайли, създавайки такива кройки, които не предполагат закопчаване.

В зависимост от годишното време се използват дву- (вълна и коприна) или трислойни (вълна/коприна/вълна) подплънки за гърди, попиващи кърмата. Съчетавайки в себе си чудесните свойства на природните материали (вълна и коприна), те не само добре попиват млякото, но и предпазват гърдите от излишната топлина и негативното влияние на студа. Те притежават още бактерицидни свойства и снемат раздразнението на кожата на гърдите.

Незадължителни, но полезни аксесоари

  • Слинг. Известен от стари времена и станал част от дрехите на кърмещата майка. Позволява да кърмите във всяка обстановка, не разкрива гърдите ви, исползва се в различни положения.
  • Поставка за крака. Нея можете да намерите, без да излизате от вкъщи. Подложете си детско столче, табуретка или даже купчина стари списания.
  • U-образна възглавница за кърмене. Тя се слага на талията на майката, а върху нея - детето. Възглавницата добре поддържа мъника по време на кърмене и дава възможност майката да избегне излишно натоварване. За тази цел могат да послужат и обикновените възглавници: една полагате под своя лакът, а на втората слагате детето.
  • Стол-люлка за кърмене. Полюшването в такова кресло действа успокояващо и на майката, и на детето.

Модни тенденции

Както в жарките летни месеци, така и в прохладните дни дрехите на жените, които кърмят, трябва да отговарят на цял ред условия.

Първо, не трябва да бъдат тесни, в никакъв случай не бива да притискат гърдите. Второ, за топлите дни, а също за горещите помещения, предпочитаните дрехи са от лен, коприна и памук.

Специално за кърмещите майки дизайнерите са разработили потници и сутиени с регулиращи презрамки, широки гумирани корсажи, които придържат гърдите. А в някои страни производителите използват даже меки хавлиени памучни тъкани, за още по-голям комфорт.

Младите майки е по-добре да избягват излагането на ярко слънце. И винаги през лятото да носят шапка.

Избор на цвят - това е въпрос на вкус и индивидулни предпочитания. Обаче следва да отчитате, че светлоотражателните свойства на светлите тъкани препятстват прегряването.

Да кърмите детето на улицата в студа, разбира се, едва ли ще решите. Следователно, основните критерии за връхните дрехи за хладно време са съвсем други. Основното, което трябва да вземате под внимание: преохлаждането и излагането на течение може да ви причини големи проблеми, свързани с лактацията.

Затова през есента и особено през зимата за предпочитане е дреха не просто топла, но и непромокаема. С такова облекло може да правите продължителни разходки даже и в лошо време.

Особено наслаждение по време на разходка доставят добрите обувки. Такива трябва да имате за всяко време от годината. Те са с еластична подметка, от естествени материали, препятстващи повишено изпотяване на краката и позволяващи на кожата да диша, удобни стелки, правилно подбран размер - при тези условия няма да се изморите даже при дълго пешеходно пътешествие.

Ако вие сте свикнали с обувки на ток, помнете, че той не трябва да бъде висок (максимум 3-4 см). По-високите токове неизбежно водят до нарушение на осанката, увеличава се естествената извивка на гръбначния стълб, може да провокират развитието на патологични състояния - например спондиолистеза, когато един от прешлените „пълзи" напред, като провокира плоскостъпие. Това може да се отрази неблагоприятно на общото състояние на опорнодвигателния апарат, да стане причина за възникването на болести на гръбнака.

Разбира се, не е задължително да си купувате дрехи за кърмачки. Просто може да носите и обикновени женски дрехи, и мъжки панталони. Обаче, отчитайки, че такава специална дреха е създадена с оглед на много тънкости, особености на периода на лактация, по възможност не се отказвайте от този комфорт. Вие със сигурност ще се чувствате по-различно!

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: