Lifestyle

Древни вярвания за децата на зимата

Какъв ще е нравът ни и каква съдба ще имаме – това не зависи само от датата и месеца, в който сме родени, но и от сезона.

Древни вярвания за децата на зимата

В далечни времена различни качества, добродетели и недостатъци били приписвани на хората, родени през определен сезон. Смятало се, че житейският път на всеки човек е предопределен от годишното време, по което се е появил на бял свят.

Какво е характерното за хората, родени през зимата

Зимата ражда талантливите, мислещите хора, които са едновременно твърдоглави, горди, но и противоречиви. Твърди се, че е трудно да бъдат смутени и не се жалят, когато искат да постигнат нещо. Стават добри ръководители, а често се занимават с точни науки. Работят на места, на които се изискват сила на волята, издръжливост, търпение и постоянство. Мъжете са с твърд характер и не обичат да се подчиняват. Не са предвидими в постъпките си. При жените характерът е сложен –  съвместимост от женско обаяние и мъжка смелост.

По името ще ги познаете

Зимата в нашия регион се свързва винаги със студ, сняг, Коледа, Нова година и другите големи зимни празници. В древни времена децата, родени по това време, били добре обгрижвани, за да не бъдат болнави. Затова и нерядко ги кръщавали с имена, които трябвало да ги „пазят”. 

Никола/Николина

Децата, родени през декември, често носят името на светеца. Името Никола произлиза от  латинското „Nicolaus”. Етимологията на името се състои от две думи – „nike” (победа) и „laos” (народ), следователно може да се преведе като победител или носещ победата.

Божидар/Божидара

Преводът е от гръцки: „Theodoros” – „theos” (бог) + „doron” (дар). Това име се дава на детето, чиито родители дълго са чакали появата на своята рожба, дарена най-накрая от Господ. Също така, името традиционно се дава на децата, родени на Коледа, или около този празник, както и на Богоявление, а същото важи и за неговите производни – Божана, Божена и т.н.

Андрей/Андрияна

Името произлиза от гръцкото „Andreas”, което означава смел, мъжествен. В различни варианти е популярно на всички европейски езици, благодарение на факта, че така се е наричал единият от дванайсетте апостола.

Стефан/Стефка

Името е с гръцки произход и означава „венец” или „корона”. В преносен смисъл означава „коронован, увенчан”. Често се дава на децата, родени през декември, заради деня на светеца на 27 декември.

Василий/Василка

„Василий” произлиза от гръцката дума „basileios”, което значи „царски, кралски”. Може да означава и растението „босилек”, на което се приписват много целебни свойства, и което е божието цвете. С това име се кръщават децата, родени през януари.

Йоан/Йоана

Името произлиза от гръцкото „Ioan, Ioannes”. Дава се на децата, родени на празника на Свети Йоан Кръстител.

Снежана

Името е изведено от „сняг”. Мъжкият вариант на името не се среща, но женският е достатъчно популярен. Дава се на децата, родени през зимата, за да са красиви, нежни, бели като снега.

Кристиян/Кристина

Името е с гръцки произход – „Christós” в превод означава християнин. Различни варианти на името са застъпени из целия християнски свят, а у нас често по този начин се кръщават децата, родени около Коледа. Вариациите са Христина, Християн и т.н.

Автор: Милена Тошева

 

Сподели: