Бременност

Душ от подаръци

Нравите определят битието.

Душ от подаръци

И нищо чудно, че едно и също събитие като раждането на дете се отбелязва по толкова различни начини по света.

Българските народни обичаи са силно повлияни от християнските вярвания и от някои обясними за миналото суеверия. Традицията повелява преди раждането да не се купува нищо за бъдещия член на семейството. През първите 40 дни в дома влизат само най-близките, а след това се прави пита и се канят единствено жени, като с това символично се представя бебето пред обществото. В Китай и Армения новият живот също се отпразнува месец след раждането, а в Непал дори след 5-6 месеца в зависимост от пола на детето.

По-различна е традицията в САЩ и Канада, станала популярна вече и в цяла Европа, Бразилия, Коста Рика, Южна Африка и други. Според нея отбелязването на този нов етап от живота е изнесено още преди раждането на бебето. Събитието е известно като baby shower.  Предполага се, че името му идва от идеята майката да бъде окъпана в подаръци. Целта е близки роднини и приятели на бременната да се съберат и споделят своя опит в изкуството да бъдеш майка. Затова и първоначално на партито са присъствали само жени и обикновено поводът е бил първородното дете.

Подаръците

Център на това тържество е подготвянето на жената за това, което я очаква след раждането. Ето защо акцент са подаръците, които са свързани с отглеждането на бебето. Обикновено те се отварят още по време на партито и обсъждането им е под формата на съвети за какво и как да се използват.

Парти

Няма правило кога и къде да се проведе baby shower, но обикновено е под формата на парти с напитки и сладкиши, или т.нар. шведска маса. Менюто е съобразено не само с типа и мястото на празнуване, но и с хранителния режим на бъдещата майка. Минисандвичи, дребни сладки и соленки, лека салата, плодове, ядки. Неслучайно в някои държави тържеството се нарича „бебешки чай" или „кошница за чай".

Традиционно партито е изненада за бъдещата майка и се организира от близка приятелка. Тъй като акцент в тържеството е поднасянето на подаръци, се счита за неуместно домакин да е член на семейството. Това правило, разбира се, има и изключения и понякога събитието се организира от бъдещата баба.

Най-подходяща е семейната обстановка, в която и бременната, и гостите ще се чувстват уютно, като това може да е както домът на домакинята, така и този на почетната гостенка. Не е необичайно обаче при подходящо време събитието да се проведе в двора на китно заведение или дори в парка, в изискан ресторант или друго подходящо за целта помещение.

Броят на гостите и типът забавления се определят от домакина. Модерно е партито да е тематично, като гостите предварително са предупредени чрез поканите. Украсата, поканите, сладкишите и дори игрите могат да са обединени от любим цвят или тема - мечета, коли, феи, принцеси, весел зоопарк, бебешкото ежедневие или просто розово/синьо. Всичко е въпрос на вкус, а идеите са безброй.

Декорацията е полето за изява на въображението. Балони, цветя, всякакви декоративни елементи във формата на буйки, биберони, играчки, детски дрешки и колички. Всичко, напомнящо за бебе.

Задължителен елемент е тортата от памперси. Тя наподобява сватбена, но е изградена от памперси и други бебешки артикули и също трябва да е съобразена с тематиката на партито.

Доста често се организират игри на бебешка тематика, като например опитване и отгатване на бебешки храни, „залагания" за датата на раждане, състезание за поставяне на памперс, комплектоване на бебешки чорапки за време и други.

И още

Варианти на baby shower са diaper shower (душ от памперси) и grandma's shower, посветени съответно на бъдещия татко и бъдещите баба и дядо. Като цяло организацията е далеч по-формална, а подаръците по-скромни и ограничени според задълженията на почетния гост.

Sprinkle (поръсване) е скромен вариант на baby shower, обикновено по повод второ или трето дете, особено ако е от пол, различен от този на първороното, когато се предполага, че родителите не се нуждаят от много неща за бебето, а и вече имат опит в отглеждането.

Както и да решите да организирате своето тържество, то ще бъде незабравимо, щом е посветено на най-хубавия повод в живота  - раждането на дете!

Петя К., майка на 5-месечния Кристиан:

„Обичам изненадите и щях много да се радвам, ако моите приятелки ми бяха организирали такова парти. Честно казано, бях малко изплашена и объркана от всичко ново, което ми предстои. Подаръци и полезни съвети и то под формата на парти? Звучи прекрасно!"

Автор: Смиляна Димитрова

 

 

Сподели: