Раждане

Движения по време на раждане

Знаете ли, че ако в първия период от раждането не лежите, а сте във вертикално положение - разхождате се или просто стоите, самата природа ще помогне и на вас, и на детето?

Движения по време на раждане

Силата на земното притегляне нежно ще „издърпа" мъника да слезе надолу, той пък по-силно ще притисне шийката на матката, разкритието ще настъпи по-плавно и ефективно, а раждането ще протече по-леко. Ето затова, ако не настъпят някакви усложнения в предродилния период, по-добре го прекарайте в движение и даже в танц!

1 Движения с топка

Кога?

До настъпването на пълно разкритие. Топката трябва да е мека, немного надута и голяма, с диаметър не по-малък от 75 см.

Как?

Пружинирайте внимателно нагоре надолу, движете таза в кръг, седнали върху топката.

Защо?

Всичко това действа отпускащо, подобрява подвижността на тазовите кости, ускорява разкритието на маточната шийка, снижава болката от контракциите. Докато седите на топката, бъдещият татко може да масажира врата ви за допълнително отпускане.

2 Танц

Кога?            

Времето за танци отново е в началото на раждането, когато контракциите са още слаби, с интервал 20-30 минути.

Как?

Когато почувствате, че появилите се контракции не са подготвителни, а реални, си пуснете любима музика (например тази, под която са ви учили да се отпускате в училището за родители) и започнете да движите бедрата си. Не е задължително това да е професионален танц, просто се полюшвайте напред и назад, описвайте пет точки в кръг и осмици, приклякайте и се изправяйте в колянно-лакътна позиция. Само не правете резки движения, по време на раждането те са съвсем неуместни.

Защо?

Тези упражнения действат преди всичко успокояващо. А също увеличават подвижността на тазовите кости. 

3 На опора

Кога?

По време на контракции, особено когато са интензивни. 

Как?

Може просто да се наклоните напред, като се опрете на опора - маса, рамката на леглото, перваза на прозореца. Когато контракциите станат силни, застанете в „кучешка поза" - на длани и колене.

Защо?

Когато коремът е в тази позиция, тежестта на матката по-малко притиска кръвоносните съдове. Подобрява се маточно-плацентарният кръвоток. А също се отпускат мускулите на гърба, което частично снема болката и способства за общата релаксация.

4 Ходене

Кога?

От появата на първите контракции, докато можете да стоите прави.

Как?

В удобен за вас ритъм просто се разхождайте по коридора или в стаята. По време на контракция се подпирайте на нещо.

Защо?

Ходенето като метод за стимулация на родовата дейност е известен от древността. Ритъмът успокоява, а силата на тежестта помага за разкритието на маточната шийка.

5 В леглото

Кога?

Във всеки период от раждането. Понякога при медицински показания се налага жената да прекара цялото време в постелите.

Как?

Вариантите не са много, но ги има. Най-лошото, което може да направите, е да лежите по гръб. Първо, защото така матката притиска големите кръвоносни съдове (от нарушения кръвоток детето може да получи недостиг на кислород). Второ, защото така ще бъде по-болезнено. По време на контракция лежете на една страна, на хълбок, като си подложите възглавница, например, под гърдите и между бедрата, а също масажирайте кръста за естествено обезболяване. Началото на напъните също може да протече в положение на хълбок, като свивате краката в коленете и ги вдигате към гърдите.

Защо?

Лежащата жена се чувства по-беззащитна. А следователно родовата  болка предизвиква по-силни страхове и паника. Всичко това забавя разкритието на маточната шийка, появява се дискоординация и слаба родова дейност. Затова, ако лекарят ви е забранил движението, правете си масаж и дихателни упражнения. Това ще ви помогне да съберете сили и облекчите пътешествието на мъника.

6 В клекнало положение

Много ефективен метод, който се практикува в Европа и на много места по света, но в българските болници засега присъства само на теория, като желание и пожелание от страна на акушер-гинеколозите.

Кога?

В края на първия период (когато контракциите преминават в леки напъни) и във втория - на напъните.

Как?

Когато докторът разреши, може да напъвате на четири „крака". Като бедрата са широко разтворени встрани, ръцете служат за опора, позицията на тялото е почти в седеж.

Защо?

По време на напъните във вертикално положение се достига оптимална координация на работата на мускулите на коремната преса, гърба и тазовото дъно. Напъните стават по-ефективни, при това по-малко травматични.

7 На въже

И за този метод, за съжаление, също все още няма условия в нашите родилни отделения.

Кога?

И такъв вариант има за движение по време на контракции. Не трябва да се прави само в случай, че възникне желание за напън, а шийката на матката още не се е разкрила.

Как?

Особено удобно е в моментите на силни контракции да се хванете за висящо от тавана въже и да повисите на него.

Защо?

Въжето може да замени опората, тъй като, когато жената виси на ръце, долната част на тялото се отпуска и контракциите стават по-ефективни.

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, председател на УС на Асоциацията на българските гинеколози, тел. 0888 921 924

 

Сподели: