Бременност

Движенията на бебето

Бебчето отговаря на тати, който се опитва да общува с него през коремната стена на мама. Отблъсква с крачета трансдюсера на видеозона. Започва да "буйства" с приближаването на вечерта или когато мама е развълнувана.

Движенията на бебето

Накратко: движенията на мъничето не са случайни. В последните месеци на бременността те даже могат да бъдат източник на информация за лекаря.

Към края на 8 г. с. у бебето започва формирането на нервната система, която отговаря за двигателната активност. В този период мъничето вече има мускули и нервни влакна, които подават към тях "импулси". Детето започва да се движи в отговор на дразнене в зоната на устата, бузките и т. н. От 10 г. с. то реагира на дразнене на кожата. Но на този етап бебчето е толкова малко и така свободно плува в околоплодните води, че майката не усеща движенията му.

Всъщност, то развива доста активна дейност:

- От 10 г. с. може да променя траекторията на движението си при допир със стената на матката.

- След 16 г. с. мъникът се движи, когато чува звуци.

- В 18 г. с. прекарва през ръчичките си пъпната връв, свива и разтваря пръстчетата на ръцете, докосва личицето си и даже го закрива с ръце при резки, силни и неприятни звуци.

Постепенно реакциите на детето стават все по-малко хаотични. Моментът, в който майката усеща движението на бебето за първи път, е строго индивидуален. Зависи от количеството околоплодна течност, от дебелината на коремната стена, от положенията на мъника и плацентата, а също така от чувствителността на майката и енергичността на движенията на бебето. При първа бременност това се случва приблизително в 20 г. с., при следваща - към 18 г. с.

Първите "ритничета" ще ви се сторят плахи като пърхане на пеперуда, но по-нататък те ще стават все по-настойчиви и уверени.

На какво реагира?

Комфорт

След 20 г. с. мъничето открива, че може да регулира силата на различните външни въздействия. Например, да смени положението на тялото си, да се отдръпне от неприятни звуци. Започва да реагира на външните събития, ако може така да се каже, съзнателно.

 Храна

Бебето се движи активно при недостиг на кислород. То един вид "стимулира" плацентата, за да получи по-голяма порция кръв. Това се случва, когато майката се движи прекалено интензивно или лежи в неудобна от гледна точка на детето поза - по гръб, притискайки най-големите кръвоносни съдове в организма (долната куха вена). Движенията също така помагат на бебето да размотае пъпната връв, ако само е ограничило притока на кръв.

Чувства

Приблизително след 24 г. с. детето започва да реагира на мамините емоции. Някои мъничета притихват от притесненията и тревогите на майката, други пък се впускат в бурни "танци".

Възраст

Активността на бебето расте лавинообразно в периода на бурния му ръст, т. е. приблизително от 24 г. с. до 32 г. с. С приближаването на термина количеството "ритничета" може да се увеличава.

Режим

Мъникът в корема на мама не бодърства денонощно - той си има режим с достатъчно продължителни периоди на сън. В зависимост от настроението му, в течение на един ден детето може да се движи и по-активно, и по-пасивно.

Хълцане

Бебето може да гълта амниотична течност още от 9 г. с. Това се случва доста често в по-напреднала бременност. Освен това, бебето не само преглъща, но и понякога хълца. Това обяснява появяващите се от време на време странни ритмични удари от вътрешната страна на корема. Хълцането е едно от нормалните движения на детето. (Малка вметка: хълца бебето, не вие. Следователно, колкото и вода да изпиете, тя едва ли ще помогне за спирането на хълцането. Просто се запасете с търпение и изчакайте).

 Кога да обърнем особено внимание?

Вниманието ви трябва да привлече промяна в обичайните движения на детето. Прекалената и постоянна продължителна активност без всякакъв повод може да говори за недостиг на кислород за бебето - хипоксия. Причина може да бъде разклатеното здраве на майката, а също така и някакви проблеми в протичането на бременността.

При начален стадий на хипоксия детето става неспокойно: ускорява се сърцебиенето му и двигателната активност. Ако не се вземат мерки, може да се развие прогресираща хипоксия, която пречи на бебето да расте и да се развива. То става "вяло", отпуснато, започва да се движи по-малко. За да се избегнат подобни неприятности, трябва да информирате наблюдаващия ви акушер - гинеколог за промени в типичното поведение на мъника.

Недостигът на кислород може да се диагностицира с прослушване на бебешките тонове (те рязко нарастват). Още по-информативно е записването на тоновете през определено време - 30-60 минути със специален апарат - кардиотокограф.

Друг инструмент в арсенала на медицината е доплерографията - специално ултразвуково изследване, което по звуците, издавани от кръвоносните съдове на пъпната връв, определя активността на доставката на хранителни вещества от плацентата към бебето.

Но изобщо не е задължително промените в активността на детето да говорят за неприятности. Може мъникът просто да не е в настроение. Преди да изпаднете в паника от пасивността на бебето, опитайте това: изяжте нещо сладко или по-мазничко (с две думи: нещо калорично) и направете лека гимнастика. Най-вероятно бебчо ще ви отговори. Ако продължава да е спокоен, може би просто спи. Повторете упражнението след 3 часа. Ако бебето отново прояви равнодушие, отидете за всеки случай на преглед.

 Да поговорим?

Пренаталните психолози смятат, че движенията на бебето не са само медицински показател, но и средство за общуване с детето. Установено е, че новороденото познава гласа на бащата, който е разговарял с него преди раждането и много му се радва. В същото време децата могат да изпаднат буквално в паника, когато вече след раждането чуват гласа на лекар, държал се грубо и недобронамерено. Много бъдещи майки забелязват, че могат да се "споразумеят" с мъничето.

Постарайте се да приемате активността на бебето не само като медицинска информация, но и като първата крачка един към друг. Общувайте с бебето! За него това е много важно. Говорете му, пускайте му любимата ви музика, разказвайте му колко е красиво навън. Дайте му да разбере, че е много много обичано и че е чакано с огромно нетърпение от мама и татко!

 Как да проследим движенията в корема на мама?

Много акушер - гинеколози препоръчват на бъдещите майки внимателно да следят движенията на детето с помощта на специални методики. Това се отнася особено в случаите, когато има данни за преносване.

За норма се смята, ако детето "се показва" не по-малко от 10 пъти на ден, включително и докато спите.

Съществуват няколко системи за преброяване движенията на бебето. Предлагаме ви две от тях. Изберете сами коя ще ви е по-удобна:

  1. Тестът на Д. Пирсън - "Брой до десет"

Как протича оценяването?

- Засечете началния час на броенето - отбележете кога детето е направило първото си за деня движение.

- Фиксирайте всички движения на бебчето - ритници, протягания, обръщания, помръдвания, в това число и по-леките.

- Щом отбележите десетото движение, засечете края на броенето.

- Ако от първото до десетото движение на плода са минали 10-20 мин., мъникът е достатъчно активен.

- Ако е минало малко повече време, вероятно на детето му е било време за почивка или поначало не се отнася към високо подвижните.

- Ако е минал повече от час, хапнете, както е описано по-горе и повторете броенето.

- Ако на бебето отново не му е стигнал час и повече, то би трябвало да се консултирате с лекаря си.

  1. Британски акушерски тест

Направете си такава таблица, която ще ви помогне да проследите активността на детето в продължение на 6 часа поред през целия ден. Попълвайте я в едно и също време всеки ден в продължение на една седмица като се старайте да избирате часове, в които бебето е активно.

Първата графа е началото на броенето. Отбележете графата с часа, когато сте почувствали петия по ред период на активност на детето. Ако това не се случи в продължение на 6 часа, отбележете количеството движения за отчетния период в долната част на таблицата. Ето и пример: Мама започва да отчита периодите на активност в 9:00 ч. В понеделник детето е проявило активност пети път в 11:30 ч. Във вторник - в 12:30 ч. В сряда мама не е почувствала пет периода на движения в течение на 6-те часа. Затова в горната част на таблицата не е отбелязано нищо. За дадения период майката усетила бебето 4 пъти и тя отбелязва числото 4 в долната част на таблицата. В четвъртък мъникът се „показва" за 5 път в 12:00 ч. и т. н. Ако 2 дни в седмицата бебето не се изявява 5 пъти в течение на 6 часа, следва да се обърнете към лекаря си.

Автор: Петя Лечева
Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

 

Сподели: