Раждане

Дълго чакана среща ...когато на бебчо не му се излиза

Представете си колко прекрасно се чувства едно бебе в корема на майка си.

Дълго чакана среща ...когато на бебчо не му се излиза

Спи, събужда се, играе си, храни се, пишка съвсем необезпокоявано, когато природата го подтикне да го стори. Всичко е в пълна хармония.

Там вътре е топло, много по-приятно и от най-прелестния плаж на света. Движенията са перфектни, много по-прецизни и от най-удобната люлка. Ритъмът е непостижимо идеален, много по-красив и от най-нежното усещане. Този ритъм е целият свят на малкия човек - сърцето на мама. Сърцето, което бие само за него месеци наред. Кой би искал да напусне това прекрасно място и да се впусне в света на „големите"? Реалният живот, който за едно нежно същество е направо ужасяващ: студ, режим на спане, режим на хранене, режим на игра, подхвърляне от ръце на ръце, навличане с един куп дрехи и най-страшното - неизбежната раздяла с мама. Вече оправдавате ли истеричния рев на вашето мъниче в родилната зала?

Страданието е забранено

Сигурно сте виждали измъчените физиономии на бъдещите майки с големи кореми, които всеки ден чакат пред кабинета за измерване тоновете на бебето им. Те преносват. Всеки ден се надяват, че този път листът с резултатите ще покаже, че имат контракции и най-сетне е дошло време да ги приемат за раждане. Ако сте бременна, сигурно ще срещнете изморените от дългата бременност жени в края на своята. Или може би ще попаднете в тяхната група. Няма нищо страшно, просто е изнервящо цялото това чакане. Часовете се точат изключително бавно. На много бебета не им се ражда на термин и се налага малко помощ от страна на лекарите.

Тогава, когато няма никаква родилна дейност, а раждането трябва да започне, се прави така наречената индукция. Тя представлява предизвикване на раждане. Основният метод, който се използва при индукция е с помощта на простин. Лекарството се прилага вагинално, перорално или венозно. То действа на омекването на шийката и от друга страна предизвиква и засилва контракциите. Решението за индукция се взима задължително след много подробен преглед на жената, измерване тонове на бебето и ехография на плода. Обстойно се гледат количеството води и състоянието на плацентата. Ако всичко е наред и се установи, че бебето не страда има възможност да се изчака още раждането да започне естествено. В друг случай се появяват ред причини за бързо изваждане на малкия човек на бял свят. Например, ако водите са малко или има възпаление и бебето започва да страда, а няма никакви други признаци за начало на раждане. Също така индукция се прилага и при установяване на прееклампсия и еклампсия, частично отлепване на плацентата, диабет или високо кръвно налягане на бъдещата майка, изоставащ в развитието си плод и други медицински показатели.

Сбъркан термин

Пренасянето е нещо, което трябва да се следи много внимателно. Съществува възможност терминът да не е изчислен правилно заради нередовна менструация или по-дълъг месечен цикъл при жената. Стават грешки и бебетата се смятат за преносени, а те в действителност са заченати по-късно и се оказват извадени насила. Ако се следи отблизо състоянието на плацентата, количеството околоплодни води и развитието на бебето, може да се изчака до две седмици. Но това се случва само под строг лекарски контрол.

Ще се ражда ли, няма ли да се ражда...

Много често се случва нещо, което дава ход на раждането и след това като че ли времето спира. Например ви изтичат водите и нещата приключват до тук - няма разкритие, няма контракции, няма стягане в кръста, нищо. Може вашият акушер-гинеколог, при преглед, да установи, че имате разкритие, а в същото време няма контракции. Понякога водите изтичат и са зелени. Тогава веднага се започва стимулиране на раждането, защото бебето трябва да се извади възможно най-бързо. Реалните комбинации между установените и липсващите показатели са десетки. Стимулация се прилага тогава, когато е започнало раждане, но лекарите трябва максимално да съкратят периода на разкритие. До това решение обаче се стига според статуса на маточната шийка. Ако тя има достатъчно добро скъсяване и изглаждане, може да се започне стимулиране с окситоцин. Той представлява хормон, който се влива венозно и действа върху зачестяването на контракциите и увеличаването на разкритието. В повечето случаи е предпочитан пред вагиналните глобули и таблетките за перорално приложение, заради по-мекото му действие. Той може да бъде намален и спрян по всяко време. Например, ако контракциите в един момент се засилят дотолкова, че бебето страда, системата с окситоцин може да бъде спряна, докато глобулите и таблетките няма как да се извадят.

Когато раждането продължава повече от девет часа, болката взима връх в емоционалното състояние и е нормално жената да стане неадекватна по време на изгонването на бебето. А това е моментът, в който се налага бъдещата майка да е най-активна. По време на раждането и жената, и детето изживяват стрес, който трябва да се преодолее. Ако той може да бъде намален, това е добре дошло. Затова лекарите смятат, че когато съществува медицински показател за стимулиране на раждането е правилно прилагането на окситоцин, за да може да се роди здраво бебе, което не е изтощено и изтормозено. Важно е да се обясни на бъдещата майка защо се прави стимулация. Също така да й се каже, че тя няма да навреди на бебето й. Тогава жената се чувства спокойна и съдейства раждането да премине възможно най-бързо и безболезнено.

Окситоцинът

Много бурни спорове се разгарят около неговото име. Някои майки одобряват използването му, защото с негова помощ часовете на контракции и получаване на разкритие намаляват значително. Други категорично го отказват, защото смятат, че лекарите го прилагат, за да мине по-бързо поредното раждане, а това не позволява нещата да се развиват естествено. В действителност окситоцинът е хормон, който жената трябва да произведе сама, за да започне раждането на нейното бебе. Когато това не се случва, лекарите го вливат допълнително, за да подпомогнат хода на раждането. Това не става изведнъж, а постепенно според показателите на плода.

Успешна стимулация на раждането

За нея може да се говори само тогава, когато тя завършва с нормално раждане. Прецизно направената стимулация не може да навреди нито на бебето, нито на майката.

Още методи за по-бърз изход

Освен вливането на простин и окситоцин, е възможно прилагането на спазмолитици, които също влияят върху разширението на маточната шийка. Друг метод, широко използван от акушер-гинеколозите, е механичното разширение на шийката на матката. Процедурата не е приятна за родилката, но определено забързва хода на раждането. Пукането на околоплодния мехур също е вариант за стартиране на раждане.

И вашата помощ ще е от полза

Между преносващите бъдещи майки се носи една шега: „Качваш се на софийска маршрутка и като минеш целия град през всички възможни дупки с бясна скорост, ще се стовариш пред родилното с пълно разкритие". Не ви препоръчваме да опитвате такива крайни методи за стимулиране на раждане. Съществуват обаче хитринки, къде измислени, къде научно доказани, които могат да дадат ход на най-щастливото събитие. Шансът дългоочакваната среща с вашето бебе да се случи по-скоро след термина се увеличава, ако се отдадете на страстен любовен акт. Не се знае колко сили ще имате чак за страстен секс, но е добре да сте осведомени, че в спермата се съдържат простагландини (молекулни съединения, които предизвикват маточни контракции). Затова обикновено наблюдаващите лекари забраняват полови контакти на бременните жени след 28 г.с., тъй като от този момент нататък започват да се изграждат рецепторите за простагландини в матката. Изключение правят преносващите майки, които се отдават на любовта „по медицински показатели". Освен секса в края на бременността е забранено и пипането на гърдите. Съветите на бабите да се подготвят зърната за кърмене, като се натриват гърдите с груба кърпа, не само са отживелица, но могат да бъдат и опасни. Тези действия предизвикват маточни контракции и са препоръчителни само за бъдещи майки, преминали в 38 г.с. Всяко друго активно движение може да доведе до предизвикване на раждане. След консултация с наблюдаващия ви акушер-гинеколог можете да клякате, да ходите повече от обикновено, да правите по-активни движения, да се занимавате с подходящ спорт.

Избор има винаги

Ако няма медицински показател за предизвикване на раждане, вие можете да откажете такова. Не сте длъжна да се съгласявате на стимулиране, само за да родите по-бързо. Ако желаете нещата да следват своя естествен ход и лекарите ви не намират причина за намеса, можете да поемете нещата в свои ръце и да чакате бебето само да излезе. Желанията и отговорността са изцяло ваши, когато се отнася до собственото ви бебе.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Веселина Славкова, акушер-гинеколог в МЦ Фемина и МБАЛ Вита; тел. 0888 684 180

 

Сподели: