Развитие и обучение

Един изключителен Рожден ден

Не знам кой е измислил празнуването на рождения ден, но знам, че той е най-важният ден от годината за моите деца, сигурна съм - и за вашите, а най-вероятно и за вас самите. Спомням си, че в един момент, около 20-та ми година, като че ли този тип партита с

Един изключителен Рожден ден

Не знам кой е измислил празнуването на рождения ден, но знам, че той е най-важният ден от годината за моите деца, сигурна съм - и за вашите, а най-вероятно и за вас самите. Спомням си, че в един момент, около 20-та ми година, като че ли този тип партита спряха да ми харесват... и интересът към тях се възобнови с появата на първото ми дете. Рожденият ден стана специален ден и той в действителност е специален. Ето защо смятам, че трябва да бъде отбелязан по много специален, дори изключителен, начин.

МОЯТ ОПИТ

През последните години организирах много детски рождени дни - вкъщи с роднини, в ресторанти с приятели, в детски клубове с десетки хлапета. Идеята ми беше да избягам от рутината, но тя все се появяваше - посрещане, хапване, тортата, малко гоненица между сандвичите и изпращане. Аз през цялото време на организацията се стараех да махна детето от полезрението си, за да се справя с всички ангажименти за големия ден. То мрънкаше, че иска да участва в приготовленията, а аз все повтарях, че е малко за тази цел. Резултатът беше изнервено хлапе и изморена майка. Днес вече знам, че за да бъде събитието единствено и специално, трябва да слушаме децата си, а не обратното. Сега ви представям няколко приятни и достъпни за изпълнение съвети, които могат да ви послужат като идеи и за вашето специално парти. И тъй като, ние в списание „Кенгуру", държим винаги да се допитваме до професионалистите, потърсихме Катя Бъчварова - собственик на магазин за парти артикули „Асико", която ни разкри тайните на перфектното тържество.

Моят първи проблем: как да направя така, че да поканя приятелите на детето ми, без тяхната многочисленост да се окаже фатална за приятното прекарване.

След всеки рожден ден моите хлапета плачат по цяла нощ. Бабите ми казват да им измия очите, тъй като някой ги е урочасал. Сама достигнах до извода, че те всъщност са превъзбудени, тъй като часове наред са тичали като обезумели, блъскали са се във връстниците си, а понякога са се раздавали и шамари помежду им. Открих перфектното правило за годинките:

Възрастта на гостите и техният брой трябва да са съобразени с навършените години на рожденика, т.е. да бъдат плюс-минус 2 години. Ако например детето навършва 3 години, неговите гости да бъдат не повече от 5 деца и тяхната възраст да варира между 1 и 5 години.

Оказва се, че перфектното парти се получава с група от 8 деца. Така има време да се обърне индивидуално внимание на всяко едно от тях.

За децата е важно съпреживяването на партито. Осигурете им необходимите аксесоари - корони, крила, маски, рогца, очила и други, които биха ги въвлекли в идеята на тържеството.

Моят втори проблем: как да се разкъсам между децата и родителите.

На всички наши рождени дни едно дете идва с двама родители. От една страна харесвам създалата се ситуация, тъй като уважавам тези хора, които в повечето случаи са мои приятели. Забелязвам обаче, че в старанието си да поднеса най-доброто ястие, пиене и настроение на възрастните, постоянно казвам на детето си: „Иди се занимавай с твоите приятели - нали затова са тук" и не забелязвам как то се отдалечава натъжено... на рождения му ден!

Добре е родителите да осъзнаят, че рожденият ден е преди всичко за детето. Ако имате възможност, помолете родителите да доведат мъниците си на партито и да се върнат да ги вземат след два часа, като им обясните, че единствената ви цел е да имате възможност да се впуснете в детското парти. Можете да го напиште и в поканата.

 Ако възрастта на децата го позволява, може да им организирате кръжок. Осигурете бели или прозрачни чаши и бои за рисуване на стъкло или порцелан. Нека всяко дете си нарисува своята чаша и след това я отнесе вкъщи за спомен от вашия рожден ден.

Моят трети проблем: как да организирам толкова много деца така, че да не търчат като обезумели и да не се стига до бой помежду им.

Винаги съм се чудела как успяват педагозите в детските градини да се справят отлично с 30 деца в една стая. Дъщеря ми ми разказа как: имат дневно разписание с определени ритуали, които децата обичат да спазват; имат минути за игра; минути за учене; минути за танци и награди - аплодисменти, похвала, прегръдка от приятел, бонбон, картинка за оцветяване и т.н.

За децата не е добре да бъдат оставени просто да играят или да им се каже рисувайте, пишете, танцувайте. Хубаво е във всеки един момент да имат точно обяснено занимание. Например сега нарисувайте по едно дърво и след това го украсете. Най-цветното дърво ще спечели награда. Децата се забавляват добре, когато имат точни напътствия.

 За децата е приятно да съобразите игрите с темата на партито. Може да помолите всяко дете да се облече, следвайки основната идея. Ако организирате пиратско парти за сина си, накарйте ги да търсят предварително скрити от вас съкровища (подаръци), ако пък дъщеря ви организира парти малки понита, подгответе картинки с понита (принтирани от интернет или от книжка за оцветяване), нарежете ги на парчета и нека децата ги сглобят и оцветят.

 ГОЛЕМИЯТ ПЛАН И ГОЛЯМОТО ПРАЗНУВАНЕ

Аз смятам, че познавам децата си много добре. Въпреки това често ме изненадват с неочаквани желания и интереси. Ето защо включих дъщеря си в подготвянето на рождения ден от самото начало.

~ Направихме списъка с гости заедно

~ Измислихме темата на нашето парти, за да бъде то запомнящо се. Решихме, че ще организираме игри с награди.

~ Посетихме магазин за парти аксесоари и там открихме всичко нобходимо: чинийки, чашки, вилички, сламки, шапки, свирки, свещи, балони и дори избрахме малки подаръчета за всички гости. Избрахме и подаръците за шампионите в игрите. Дъщеря ми много държеше на тематичната покривка, която си набавахме отново от парти магазина.

~ Вкъщи измислихме пет игри, които всички деца знаят, но не се организират по детските партита в клубовете. Направихме си списък и подготвихме всички необходими аксесоари.

~ Помолих дъщеря си сама да надпише поканите - имаше много грешки, но бяха лични и подготвени с много старание.

~ В големия ден отидохме заедно да вземем тортата, за да може тя да види откъде се появява огромният сладкиш в действителност.

~ Украсихме цялата къща и заедно приготвихме храната, като нейното задължение беше да се погрижи тя да бъде интересна.

В зависимост от темата на партито, можете да приготвите храната в разнообразен вид, тъй като децата се хранят с изображение, не със съдържание. Например бисквити във формата на цветя и пеперуди, животни, рибки, слънца, звезди. Може да украсите храната с флагчета, цветни клечки, музикални свещи или такива на пръчка в различна форма. И не забравяйте атрактивните сламки в различни форми.

~ Партито мина изключително приятно, тъй като децата нямаха и минута, в която да скучаят. Всички гости получиха подаръци и активно се включиха в организираните игри.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: