Детска психология

Една лъжичка за мама, една – за тати...

Как да върнем желанието на злоядото дете да се храни

Една лъжичка за мама, една – за тати...

"Една лъжичка за мама, една - за тати...". Едва ли има човек, на когото този метод не е познат. Малкото човече обаче капризничи и не иска да яде. За някои родители храненето е истинско предизвикателство, ежедневна борба и едва ли не основна цел в живота. Те постоянно питат детето дали не е гладно, гонят го с лъжицата, използват всички възможни трикове във великия театър на набутването на поредния залък в устата.

Терминът "злояди деца" е измислен от родителите. Всъщност такива няма, твърдят прихолозите. Според тях до този проблем се стига при неправилен подход от страна на възрастните. Основната причина едно дете да отказва храна (изключваме случаите, когато е болно) е, че още от ранна възраст се пренебрегват инстинктите му. Обикновено го храним, когато ние решим, че трябва, а не когато то наистина има нужда. Така храната се превръща от удоволствие в досадно и неприятно задължение.

По този въпрос педиатрите са разделени от две противоположни теории. Едните смятат, че трябва да се спазва дневен режим на игра, спане и хранене в точно определени часове. Другите препоръчват децата от кърмачета да се хранят "на поискване", тоест когато са гладни. Защото малките са различни. Едни огладняват през два часа, други през три или четири. В зависимост от обмяната на веществата някои имат нужда от по-малко храна, други от доста повече. Според психолозите пък трябва да осъзнаем, че детето е личност с индивидуални нужди.

Масата като боксов ринг

Лошият апетит на здравото дете често е психологически обоснован. Ако майката насилва детето, а то упорито отказва, тогава всяко хранене се превръща в борба между двамата и рискува да предизвика негативно отношение и още по-голяма съпротива. Масата се превръщат в боксов ринг, на който детето се предпазва от „крошетата на противника" с упоритост и инат. Възникне ли веднъж такъв проблем, необходими са време, разбиране и търпение за преодоляване на трудностите при хранене. Ако става дума за деца, по-големи от три години и половина, то може да се говори за насложено негативно отношение към яденето. Дори и майката да положи огромни усилия да се промени, ще отнеме време, преди детето да възвърне апетита си. Нужно е достатъчно време то да забрави неприятните асоциации, свързани с храненето.

Храната оживява

Има някои трикове, до които родителите могат да прибегнат, за да „погъделичкат" апетита на детето. Например, ако се добавят очички, носленце и устичка, храната оживява в представите на малкото човече. Ако майката измисли интересна история, свързана с визия на гозбите, вероятно те ще бъдат ометени за нула време. Ако храната е сложена в чиния или купичка с любим герой, това също може да се окаже допълнителен стимул. Освен това може да бъде поднесена на интересно за детето място. Ако то е по-голямо, също може да се включи и да помогне с идеи за украса.

Приучете куклите на добри обноски

Приучването на куклите на добри обноски е друга хитрост, до която може да прибегнете. Подредете ги заедно с детето около масата и  поставете пред тях чинийки и прибори. Обърнете им внимание, че трябва да се накланят над чинията, да не ронят и да не разливат, да бършат ръцете и устата си със салфетката. След напътствията към играчките оставете детето да се храни самостоятелно, ако желае. Именно така то поддържа интереса си към яденето, става самостоятелно и се чувства голямо. Освен това дава личен пример на куклите.

Пет неща, които не трябва да правите

Не карайте насила детето да яде!  

Това е първото и основно правило. Подобно насилие води до разстройство на стомаха и нарушения в обмяната на веществата. Ако детето отказва вкусния обяд, това означава, че още не е огладняло.

 

Не го уговаряйте!

„Една лъжичка за мама, една - за тати..." Това също, в известен смисъл, е форма на насилие. Опитайте се да го заместите с елементи на игра.

 

Не обещавайте нищо!

„Ако си изядеш храната, ще ти купя..." Подобни обещания са по-опасни от уговорките. С тях рискувате да разглезите детето. То не трябва да се подкупва, за да се храни.

 

Не бързайте!

Всяко дете си има свое темпо на хранене. Масата не е мястото, където трябва да се състезава. Не го притеснявайте, дори да имате спешна работа.

 

Не драматизирайте!

Не превръщайте в трагедия факта, че детето отказва да яде. Дори и да не хапне нищо, не е необходимо да правите коментари. Просто приберете чинията, а до следващото хранене не му давайте бонбони или бисквити.

Автор: Цветелина Терзиева

 

 

Сподели: