Здраве и красота

Ехомамографията

Най-ефективният начин за предпазване от рак на гърдата са редовните профилактични прегледи и ранната диагностика.

Ехомамографията

Сред важните изследвания е ехомамографията, с чиито особености ще ни запознае д-р Маргарита Банова.

Визитка

Д-р Маргарита Банова е специалист Образна диагностика в МБАЛ „Здравето“ с над 30-годишен опит. Член е на Контролна комисия към Управителния съвет на Български лекарски съюз.

Д-р Банова, какво представлява ехомамографията?

Ехомамографията е безвреден метод за изследване на гръдната жлеза. Гръдната жлеза е повърхностна, комплексна структура с наличие на съединителна, мастна тъкан, жлеза компонента и канали. Тези съставки се променят динамично с възрастта на пациентката.

Помощ

„Жените трябва да се осмеляват да търсят специализирана медицинска помощ за профилактика или при най-малкото съмнение за нещо нередно в структурата, формата и усещането на гърдите си.“

Защо е важно да се прави изследването?

За съжаление първите симптоми при възникване на структурни промени на гърдата често остават незабелязани.

Причините за осъществяването на ехомамография могат да бъдат няколко:

  • открита по време на профилактичен преглед палпаторно (чрез опипване) бучка – за идентификацията на нейните форма, размери и консистенция;
  • наличие на симптоми, като болка, напрежение, секреция от млечните жлези, дисколорация (обезцветяване);
  • бременност – препоръчва се ехомамография, тъй като методът е безопасен, не се използват йонизиращи лъчения и няма опасност за развитието на плода;
  • наличие на по-плътни гърди, изградени в по-голямата си част от жлезиста и съединителна тъкан и по-малко количество мастна. При жени с такива гърди визуализацията на абнормни образувания с помощта на мамография е затруднена, което налага използването на ултразвук.

Доказано е, че здравословният начин на живот, профилактиката и ранната диагностика позволяват на голям процент от тези жени да преодолеят болестта, като увеличава многократно шансовете за пълно излекуване.

Ранна диагностика

„Не забравяйте, че ранното диагностициране увеличава многократно шансовете за пълно излекуване!“

За дами на каква възраст се препоръчва?

Тъй като това изследване е безвредно, е желателно изследванията да се правят в по-млада възраст. По принцип профилактично мамография се прави след 45 години, докато ехомамографията правим по-рано.

Нов „първенец“

В началото на 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване. До този момент на първо място бе ракът на белия дроб.

Как да се подготвим?

Желателно е изследването да се прави 7 дни след редовен цикъл. Не е необходима предварителна подготовка. С ултразвук е възможно да се определят различните анатомични структури на жлезата.

Ехомамографията замества ли мамографията?

Да, може да замести мамографията, но при пациенти с наследствена обременност е желателно да се направят и двете по на 6 месеца.

Интервю на: Ива Лалова

 

Сподели: