Нашият дом

Еко детска стая - част 2

Как да доведем природата у дома и най-вече в стаята на малчуганите.

Еко детска стая - част 2

Колкото по-естествено, толкова по-здравословно, казват специалистите.

Какво обаче означава това? Продължаваме темата от миналия брой.

Покрития и облицовки за стени

През последните години в избора на материали за дома силно навлезе терминът еко материали. Те трябва да имат ниско или нулево съдържание на летливи органични съединения, както и на опасни химикали.

Мазилки

За тяхна основа се използват вода, мляко, варовик, кварц, соя и глина.

Земните мазилки са под формата на инертен прах, който се смесва с вода и залепва към почти всяка повърхност на стена. При производството им се използва по-малко енергия от стандартните мазилки и не освобождава CO2 в атмосферата.

Стени с глинени мазилки (или покрития на глинена основа) изпълват стаята с отрицателни йони, за които е доказано, че предизвикват положителни биохимични реакции у хората. Отрицателните йони увеличават нивата на серотонин, който помага за облекчаване на депресията, за преодоляване на стреса и подобрява настроението. 

За да бъдат екологични боите, не трябва да съдържат летливи органични съединения (VOC), олово или други вредни химикали и примеси (разтворители), които застрашават здравето ни. Най-често използваните еко бои са на водна (например латексът) или маслена основа. Маслените бои са направени от алкидни (синтетични) или ленени (естествени) масла. Синтетичните маслени бои са по-евтини и по-издръжливи. Естествените маслени бои традиционно са предпочитани като  екоматериал заради липсата на вредни емисии. Те обаче могат лесно да се напукат, а и с времето пожълтяват. Поддръжката често изисква използването на разтворители (като спирт или темпертин).

Латексът на водна основа е по-добър за околната среда, лесно се почиства, но не е толкова издръжлив като маслените бои.

Стенни панели и плоскости (ламперии)

Съществуват различни видове екологични стенни панели (ламперии) - от бамбуков пулп, от рециклирана пластмаса, от рециклирана дървесина, от пресована пшенична слама, от рециклиран метал, от органични, естествени тъкани. Ламперията освен като облицовка може да бъде допълнителен елемент в дизайна, а към солидните й предимства може да се добави допълнителна изолация за контрол на температура и звук. За да бъде обаче подходяща за детска стая, трябва да се тества за химикали като формалдехид и летливи органични съединения. Също така трябва да бъде третирана срещу термити.

Тапети - винилови, текстилни, хартиени

Тапетите са едни от най-старите и добре познати стенни облицовки в човешката история. Тапетът създава уют и повишава шумоизолацията. За детски стаи екотапетите са за предпочитане, тъй като не съдържат PVC. Неудобството е, че те могат да се отлепят при поява на влага. В детските стаи често се комбинира издръжлив на механични наранявания материал (ламинат, ламперия и т.н.) с тапет или боя. Днес има тапети, които могат да се мият, което ги прави още по-подходящи за детски стаи. При тапетите обаче важен момент е лепилото, с което се поставят. То трябва да бъде безвредно.

Многофункционални настилки

По отношение на многофункционалните настилки, т.е. тези, които могат да се използват и като подова настилка, и за стенна облицовка, понятието „зелен дом" се свързва с два материала - бамбук и корк.

Бамбукови настилки

Те са гъвкави, много здрави и дълготрайни, не задържат микроби, не пропускат и влага. В завършен вид имат оксидно покритие с 25 - годишна гаранция. Съществува и шперплат от бамбук, с който успешно може да се замени подова настилка като паркет или дюшеме. Изключително устойчив на механични въздействия (от деца или домашни любимци).

Коркови настилки

Основните им характеристики са - здрави, комфортни и дават добра изолация. Издържат на силен натиск и имат уникалната способност да възвръщат първоначалния си вид. Не задържат прах и мръсотия, което ги прави много подходящи както за детска стая, така и за кухня (не задържат миризми).

Мебели

Еко мебелите трябва да отговарят на всички изисквания срещу вредни химикали и емисии, да са от рециклирани материали, да ползват покривни лакови продукти, които да са сертифицирани като зелени.

Водеща при техния избор за детската стая трябва да бъде безопастността им. Избягвайте стъклото.

"Зелена" къща

Понятието „зелена къща"се свързва с т.нар. устойчив и природосъобразен дом. Терминът „устойчивост" се отнася до потенциалното дълголетие на жизненоважни човешки екологични поддържащи системи, като например климатичната система на планетата, системите за селското и горското стопанство, рибарството, промишлеността, както и човешките общности като цяло. Всички те трябва да бъдат в максимален баланс с ежедневно заобикалящата ни среда и с дизайна.

Най-важно за една детска стая е т.нар. „ослънчаване" - т.е. изложението. Препоръчва се то да е юг или югоизток. Друг важен детайл е детското помещение да се проветрява по 5 минути на всеки час.

Скъпите материали не винаги са екологични.

Автор: Димитрина Пандурова

Консултанти: Петър Копралев,

архитект и предприемач, Сан Франциско, Калифорния,

http://www.pk-arch.com/

Николай Гълъбов, архитект, Камара на българските архитекти

 

 

Сподели: