Нашият дом

Еко Коледа

За повечето от нас коледните празници са най-любимото време от годината: у дома царят уют, веселие и усещане за близост; улиците са изпъстрени със светлини и хора, а витрините на магазините примамват с невероятни идеи за подаръци и декорация.

Еко Коледа

За повечето от нас коледните празници са най-любимото време от годината: у дома царят уют, веселие и усещане за близост; улиците са изпъстрени със светлини и хора, а витрините на магазините примамват с невероятни идеи за подаръци и декорация. За съжаление, традиционният коледен дух на любов, доброта и единение нерядко се измества от една консуматорска трескавост и надпревара по безмислено пилеене на време, средства и храна. Така, когато накрая празниците отминат, много често равносметката показва, че вместо да обърнем внимание на близките си и пълнотата на преживените съвместно моменти, ние сме се изтощили от натрупването на никому ненужни вещи, продукти и украси, които са изпълнили цялото свободно пространство на дома  и ума ни и в същото време... са изпразнили джобовете ни.

За да прекараме една малко по-различна Коледа, защо да не опитаме тази година да вложим малко еко мисъл в цялата подготовка за забавлението, подаръците и декорацията на дома! Така ще почувстваме много по-силно връзката с природата и изконния смисъл на християнските традиции, за да бъдем наистина по-добри, по-мъдри и по-приятелски настроени към планетата и човечеството. Освен че е по-евтино и модерно, едно такова отношение към предстоящите празници може да ги направи много вълнуващи, забавни и запомнящи се. Ако сме ви заинтригували, можете да започнете с нашите предложение за еко Коледа, но можете да допълните списъка и с ваши собствени идеи. 

Живо или изкуствено дръвче? 70 процента от хората днес си купуват за Коледа пластмасово дръвче, като смятат, че така е по-икономично за тях и по-щадящо за природата. В действителност обаче за производството на пластмасовите елхички се използват много замърсяващи околната среда суровини, а и рециклирането им е дълго, трудно и спорно. Така или иначе натуралните дръвчета за Коледа не са изсечени от дивата природа, а култивирани в специално създадени за целта дървесни оранжерии и паркове. Най-добре обаче е да си купите жива елхичка в саксия и напролет да я засадите в близката градинка или парк.

Декорирайте дома и елхата с природни материали. Сушени плодове, пръчки канела, шишарки, орехи, естествени борови иглички, украси, изработени от пуканки, филц и вълнени конци... всичко това придава на дома невероятно усещане за уют и топлота, като освен това осигурява часове приятни семейни забавления заедно с децата.

Пригответе сами част от коледните подаръци. Изпечете собственоръчно коледен кейк или домашни курабийки и ги вържете с празнична панделка. Изработете заедно с децата индивидуални картички за всички близки, направете уникална играчка за коледното дръвче или изплетете празничен венец за вратата. Поднесете скъпия за сърцето дар на човека, когото искате да изненадате и той ще бъде трогнат от вниманието и специалното ви отношение.  

Опаковайте подаръците с органични материали. Рециклирана амбалажна хартия, оригинален колаж от вестници и списания, парче плат, дантела от някое старо перде - възможностите не са малко, стига да отворите очите си за нестандартното. Допълнете с обикновен канап в естествен цвят, декорация от шишарки, елхова клонка, хартиена панделка и  ръчно изработена картичка и подаръкът ви ще бъде запомнен и оценен подобаващо.  

Бъдете минамалисти. Подгответе си списък за хранителните продукти, които трябва да закупите, като обмисляте внимателно всяко нещо в него - дали наистина ви трябва, за какво точно ще го използвате, в кой ден от празниците ще го сготвите... Повечето от нас са склонни да пълнят планини от храна в пазарските си колички за празниците, с която впоследствие да преяждат, или дори още по-лошо - да оставят да се развали и накрая да изхвърлят. Това е неикономично, времеотнемащо и затормозяващо, при това - води до натрупване на излишни килограми. Затова заделете предварително бюджет и се опитайте при никакви положения да не излизате от него. Същата тактика приложете и спрямо подаръците и празничната украса.

Пестете електричество и вода. По празниците стоим повече вкъщи, осветлението и отоплението е включено навсякъде, постоянно се готви и водата в мивката шурти на пълни обороти. В действителност обаче поради почти постоянното наличие на хора у дома не е необходимо да поддържате радиаторите, климатиците и печките на най-висока температура, намалете ги почти до минимум, но ги оставете постоянно включени. Това според специалистите осигурява много по-ефективен разход на електроенергия. Приглушете вечер леко осветлението, като заложите на енергоспестяващи крушки, свещи и лампичките на елхата. Това придава много голямо спокойствие и уют на домашната атмосфера. Не забравяйте да изключвате през нощта светлинната коледна украса - така не само, че пестите ток, но и се застраховате срещу евентуална опасност от пожар. Използвайте дългото време, прекарано заедно с децата, за да им поговорите повече за опазването на околната среда и изчерпването на природните ресурси. Дайте личен пример с отговорното си отношение по тези въпроси.

Превърнете екомисленето в лайфстайл. Не загърбвайте тези идеи след като празниците отминат. Това е чудесен начин за започване на новата година и едно коренно различно отношение към живота, планетата и индивидуалния принос към общото. ПОЖЕЛАВАМЕ ВИ ВЕСЕЛИ ЗЕЛЕНИ ПРАЗНИЦИ!

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: