Нашият дом

Екологично чист ремонт

След ремонта домът ни се превръща в душегубка, пълна с олово, фенол, ацетон и Бог знае още какви химикали.

Екологично чист ремонт

След ремонта домът ни се превръща в душегубка, пълна с олово, фенол, ацетон и Бог знае още какви химикали.  

Експертите в областта на строителството и ремонта потвърждават, че само 25% от използваните материали са екологично безопасни. Останалите могат да нанесат сериозни вреди върху нашето здраве.

 Пет правила за екологично чист ремонт:

1.Не използвайте материали с необикновени свойства, по-специално бързо съхнещи лепила и бои. Те са с високо съдържание на химични вещества;

2. Уверете се, че прилагате правилната технология за инсталиране на прозорци, вентилация, климатизация и т. н.;

3. Искайте от продавачите сертификат за качество;

4. Не бързайте да се настаните в току-що ремонтирания апартамент, хубаво е да престои празен поне 2-3 седмици (период, в който действието на химическите вещества намалява);

5. Не купувайте бои и лакове, съдържащи олово, фенол, ацетон.

Радиация...

Радиацията е един от най-опасните видове лъчения. Нея не може да я премахнете, но можете да я предотвратите. Затова, избирайки материали за ремонта, помнете, че освен бетонът и тухлите радиация излъчват и естествените камъни. Тъй като камъните притежават свой естествен радиоактивен фон,  при закупуването на такива материали се поинтересувайте за наличието на свидетелство за радиационното качество на продуктите. Електромагнитното облъчване има не по-малко вредно въздействие върху организма. Най-безобидните последствия от него са главоболие, бърза уморяемост, а най-лошите са нарушение на функциите на пикочо-половата система и рак. Източник на електромагнитно поле са захранващите кабели, които са свързани без оглед на безопасността, а също неграмотно направени електрически системи, разпределителни табла, трансформатори и даже електронагревателни уреди. Особено внимание трябва да обърнете при закупуването на подово отопление. Някои видове дават десетократно увеличение на електромагнитното лъчение. Подовото отопление не се препоръчва за детски стаи и спални.

...И замърсяване

Най-опасното замърсяване е химическото. Негови източници в дома могат да бъдат бетонът, мазилката, мокетът, изолацията, лепилата, различните бои и лакове. Наличието на следните елементи е много вредно за здравето: фенол, формалдехид, олово, амоняк, а също микроскопични частици цимент и прах. Ето защо ремонтът може да доведе до истинска екокатастрофа в една стая. Новите материали започват активно да отделят вредни вещества, които, взаимодействайки си едно с друго, пораждат нови, още по-вредни съединения. Резултатът е понижен имунитет на обитателите на жилището, проблеми с черния дроб, бъбреците, централната нервна система и дихателната. Може, разбира се, да закупите ремонтни материали (бои, лакове и т. н.) с маркировка „екологично безопасни", обаче този надпис означава преди всичко, че съдържанието на вредни примеси в отделния материал не превишава пределно допустимите норми. Затова не е препоръчително да се живее в дом, в който се прави ремонт, а след като се приключи, в течение на 3-6 месеца е необходимо интензивно да се проветряват всички помещения.

Гъбичките и плесените са микроорганизми, които са друг бич срещу здравето. Те много често замърсяват жилищата ни и стават причина за появата на алергични реакции и различни респираторни заболявания. Преди всичко те се появяват там, където е нарушен микроклиматът в помещението - има висока влажност, която създава благоприятни условия за развитие на микрофлора. Отравянето от плесени и гъби може да доведе до много сериозни последствия. Затова по време на ремонта трябва стриктно да следите да не се наруши целостта на изолацията или да се изгради по правилна технология. Внимателно огледайте вентилационната система, ако пък въздухът е много сух, поставете овлажнители.

Тавани

Всеки специалист ще ви каже, че идеалното решение за тавана е водоустойчивата боя. Тя е създадена специално за тази цел. Окачените тавани са много красиви, но от тях може да има последствия  върху здравето ви - от леки белодробни проблеми заради  праха, който събират, до тежки, тъй като те може да отделят фенол. Остава въпросът какво да изберете - красотата или здравето? Напълно логично е, че за спалнята и детската стая е по-добре да се обърнете към безвредните бои, а ако изпитвате непреодолимо влечение към красотата, то по-добре направете окачения таван в тези помещения, които по-рядко използвате, като гостна, хол или коридорите. Не се препоръчва направата на окачени тавани в банята и кухнята, тъй като прекомерната топлина и влага може не само да ги повреди, но и да доведе до обилно отделяне на вредни вещества. В стремежа си да направят детската стая по-атрактивна много родители залепват на тавана светещи фигурки, имитиращи звездното небе. Те обаче може да съдържат фосфор, който е вреден за здравето на мъника.

Да изберем тапети и бои

На пазара днес има огромно изобилие от тапети. В това многообразие е лесно да се изгубите и да забравите най-важното - качеството. Колкото и да ви се струва странно, най-безопасни за здравето са хартиените тапети. А особено внимание заслужават стъклопластовите. За направата им се използват специално произведени стъклени влакна. Стъклото е натурален продукт, в чийто състав има кварц, сода и вар, което прави тези тапети абсолютно безопасни за живеещите в помещението. При това стъклените влакна са много устойчиви и може да ги миете даже с употребата на  препарати. По отношение на лепилата те се делят на три групи: органични, неорганични (силициев диоксид) и синтетични. Синтетичните лепила съдържат вредни за здравето разтворители (фенол, ацетон, етилен, дихлорид и т. н.). Най-добре е да използвате органично лепило, за целта са подходящи тези на основата на нишесте или казеин.  

Балатум, паркет, мокет или ламинат?

Най-безопасната настилка за под от екологична гледна точка несъмнено е паркетът, защото от естественото дърво по-добро няма. Но тъй като задължително се покрива с лак, в противен случай губи своя добър външен вид, не оглавява класацията по екологичност. Това покритие на дървото излъчва маса вредни вещества в атмосферата. Първото място е за ламината, но не от евтиния, защото той много често отделя формалдехид, поради което използването му изобщо не се препоръчва. Друг безопасен материал за пода е балатумът. Качественият балатум толкова удачно имитира естествения паркет, че на пръв поглед не може да се различи. При това се поддържа лесно и служи дълго. Единственото, на което трябва да обърнете внимание, е лепилото, с което ще го залепите, - не трябва да съдържа вредни вещества. Мокетът също се смята за екологично чист, но само ако е направен от естествени тъкани - вълна или коприна.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: