Lifestyle

Ексклузивно за имената

В това как известните персони кръщават децата си има известна логика.

Ексклузивно за имената

В това как известните персони кръщават децата си има известна логика. 

Известните майки и татковци не обичат да кръщават децата си с традиционни имена. Според специалистите по антропонимика (наука за човешките имена), с измислянето или предпочитането на необикновено име за наследниците си, хората на изкуството не само подсъзнателно или целенасочено подчертават креативната си натура, но и „програмират" на своите деца особена съдба и способности. Нали човекът с необикновено и привлекателно име e приет в обществото като особен, по-лесно го запомнят при запознаване. Името се превръща като знак на неговата нетрадиционност и талантливост. Такива хора могат по-лесно да достигнат определени успехи. Най-важното е навреме да спрете полета на фантазията, за да не се подиграват на детето в детската градина и училището. Впрочем, в съвременните градини и училища много деца са с интересни имена и затова дразнителите губят своята актуалност.

От социална гледна точка, възникването на модата на ексклузивните имена се обяснява с по-лоялното в последно време отношение на обществата към представата за свръхестествено и разпространението на езотеричните отношения в западния свят.  

ПОЛИЧБА

Звездите са много суетен „народ". Много от тях изповядват вярванията едновременно на различни страни и народи. Много разпространен обичай в западните страни е да се дават на децата сложни имена, състоящи се от няколко. Уж, така на недоброжелателите и злите духове ще им е по-трудно да навредят на човека. На Изток също се придържат към мнението, че човек трябва да има две имена, едно за пред всички и едно тайно, отговарящо за съдбата му. Понякога при кръщаването на бебето родителите съчетават различни знаци: символично име плюс име в чест на добър, здрав и успял човек, плюс име на баба, дядо и други роднини.

ПЕРСОНИ И ПЕРСОНАЖИ

Много известни татковци и майки искат да дарят децата си с имена, носещи им късмет.

Фронтменът на групата U2 Боно Вокс, по-малко известен като Пол Дейвид Хюсън, се жени за училищната си любов, Алисън Стюърт „Али". Двамата с Али имат четири деца - Джордан (1989 г.), Мемфис Ийв (1991 г.), Илайджа Боб Патришъс Гуги Кю (1999 г.) и Джон Ейбрахъм (2001 г.). На третото си дете Боно е избрал име, отговарящо едновременно на всевъзможни поличби. Смисълът на името Илайджа Боб Патришъс Гуги Кю може да бъде разбрано, само ако се проследи логиката на Боно. Илайджа е в чест на Пророка Илия, тъй като семейството на Боно е много религиозно. Патришъс - с надежда, че малкият ще е покровителстван от ирландския Светец Патрик. Гуги - с него отдава уважението си към най-добрия му приятел, който му е дал псевдонима Bono Vox, от латински „прекрасен глас". Q - намек за това, че бащата желае блестяща музикална кариера, както на легендарния американски музикант Куинси Джоунс. Ако ви се струва, че измисленото от Боно име е прекалено дълго и завъртяно, то ще останете още по-изумени, когато разберете, че  първоначалната идея за псевдонима му е била Steinhegvanhuysenolegbangbangbangbang.

Звездата от сериала „Приятели" Кортни Кокс и мъжът й Дейвид Аркет кръстили дъщеря си със смелото и експерсивно име Коко - същото, което е носила и „революционерката" на модата на ХХ век мадам Шанел. Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглас също са се поддали на изкушението да дадат на сина си име на революционер на изкуството - Дилан.

Том Хенкс и жена му Рита Щилсън се проявили политически активни, като дали на сина си името Труман. В съзнанието на американците то се асоциира с 33-ия президент на САЩ Хари Труман, а в Япония, с трагедията с Хирошима и Нагасаки. 

Холивуд не устоял и пред световното влечение към старомодните имена. Едно от най-любимите холивудски имена през последните години е Ава. Например актьорското семейство Рийз Уидърспун и Райън Филип решили да почетат кинематографическия талант на Ава Гарднер и да кръстят по този начин дъщеря си. В САЩ тази актриса е легендарна и името й е неразривно свързано с любимеца на нацията Франк Синатра.

Моделът Синди Кроуфорд дала на сина си името Пресли, без да се смущава от съдбата на краля на рокендрола, а е заложила именно на енергията и таланта на певеца.

Актьорът Шон Пен нарекъл сина си в чест на свои близки приятели Денис Хопър и Джак Никълсън. Дори и да ви звучи странно, съчетанието Хопър Джак е благоприятно.

Литературните, кино- и музикалните персонажи дават на известните родители широко поле за самоизразяване и ономастични експерименти. Актрисата Ан Хечи избрала за сина си името Хоумър, което навява асоциации с античния класик и... персонаж от популярната анимация „Симпсън", вторият й син се казва Атлас. Силвестър Сталоун и Дженифър Флавин кръстили по-малката си дъщеря в чест на главната героиня в „Отнесени от вихъра", предполагайки, че и тяхната Скарлет ще стана такава независима, решителна и находчива млада жена.

Актьорът Гари Олдман проявил необикновено чувство за хумор, като дал на сина си името Гъливер. Всъщност в тази шега има известна логика. Като прелистите „Пътешествията на Гъливер", ще разберете, че по този начин бащата иска да предаде на сина си философски възглед за живота. Но най-необикновеното от тази категория имена си остава Blue Angel, с което Едж от групата U2 кръстил дъщеря си. Филмът „Синият ангел" е послужил на Марлене Дитрих да навлезе в американската кинематография. За дъщерята на Едж такъв пропуск може да стане не само името, но и славата на баща й. При всички положения Синият Ангел и Илайджа Боб Патришъс Гуги Кю имат още една тема за общуване.

ВЪПЛАЩЕНИЕ В ДЕЦАТА

Някои родители смятат, че децата са тяхно продължение, затова логично ги кръщават в чест на родителите, производни на техните имена. Дейвид Бекъм, например, кръстил едното от трите си деца Ромео, но не в чест на шекспировия герой, а в чест на себе си - в училище Бекъм е бил много популярен сред момичета и затова носил това прозвище.

Актьорът Уил Смит и жена му актрисата Джъд Пинкет Смит кръстили сина си  на името на майката - Джейдън Кристофър, а по-малката му сестричка на бащата - Уилоу Камила. Интересното е, че името на дъщеричката от английски се превежда „ива". Обаче е съчетание между името Уил и Хелоуин, защото се е родила на този празник.

В имената на своите деца Силвестър Сталоун въплащава семейното единство и приемственост на поколенията - по традиция всички членове на неговото семейство ги кръщават с имена с буквата „С", а на дъщеря си дава второто име Роуз.  

Всъщност с подобна теория за кръщаването на децата трябва да се внимава, все пак всеки човек е различен. Известният в миналото боксьор в свръх тежка категория Джордж Форман кръстил и петимата си сина Джордж, защото искал да знаят кой е баща им. Нещо, което било много важно за него, въпреки че често се шегувал, че ги е кръстил всичките така, защото бил удрян толкова пъти в главата и паметта му била слаба. Имената се различавали само с цифрите, например Джордж V. Дъщерите му се казват: Фрида Джордж, Джорджета, Мичи, Натали и Леола.

СПОРЕД РЕЧНИКА

В Древността е било много разпространено даването на „говорещи имена". Така малкият човек се „страхува" от болести и нещастие, а на възрастния създава определена репутация. В днешно време много родители също се обръщат към тази традиция.

Актрисата Катрин Зита-Джоунс дала на дългоочакваната си дъщеря името Керис, което на Уелски означава „любима". Джон Траволта кръстил сина си Джет - в превод „реактивен самолет". Гуинет Полтроу и Крис Мартин измислили на дъщеря си името Ейпъл - „ябълка". Соул певицата Ерика Баду е кръстила единия си син Севън, което означава „седем", а по-голямата си дъщеря Пума - майката искала да предаде на момиченцето образа и характера на грациозния и безстрашен хищник. Очевидно такава е била и логиката на Ричард Гиър. Актьорът, известен с тесните си духовни връзки с Тибет и пристрастието си към будизма, избрал за сина си името Хоумър, което на един от тибетските езици означава „безстрашен".   

ЕКСКЛУЗИВНО ОТ БЪЛГАРИЯ

- Джудит - дъщеря на манекенката Цеци Красимирова

- Симона - дъщеря на поп-фолк певицата Глория

- Кристиян - син на поп-фолк певицата Нелина

- Ивон - дъщеря на поп-фолк певицата Анелия

- Майки - син на поп-фолк певицата Деси Слава

- Патрик - син на телевизионната водеща Венета Райкова

- Даная - дъщеря на манекенката Виолета Здравкова

- Лоренцо - син на поп-фолк певицата Софи Маринова

- Рада - дъщеря на телевизионната водеща Мартина Вачкова

- Михаела - дъщеря на поп-фолк певицата Бони

- Лазар и Хана - деца на телевизионната водеща Ани Салич и пордуцента Бранко Салич 

  ОЩЕ ПО-ЕКСКЛУЗИВНО

- Ааниса, Тахмел и Касиус - деца на музикантката Мейси Грей

- Айълънд (от английски „Ирландия") - дъщеря на актьорите Алек Болдуин и Ким Бейсинджър

- Аурелиъс Сай - син на манекенката Ел Макферсън

- Бруклин, Ромео и Крус - синове на Дейвид и Виктория Бекъм

- Дестри - дъщеря на режисьора Стивън Спилбърг

- Джаз Ел - дъщеря на тенисистите Щефи Граф и Андре Агаси

- Дизел Кай и Деним Коул - деца на певицата Тони Бракстън

- Кайд - син на актьорите Дейвид Духовни и Теа Леони

- Ларк Сонг (от английски „песен на чучулига") - дъщеря на актрисата Миа Фароу

- Луна Коко Патрисия - дъщеря на футболиста Франк Лампард

- Маркиз - син на рапъра 50 Сент

- Мемфис Ийв - дъщеря на музиканта Боно

- Муун Юнит (от английски „лунна единица"), Двийзъл и Тин Мъфин (от английски „тънка кифла") - деца на музиканта Франк Запа

- Одиоу Сайънс (от английски „звукова наука") - син на актрисата Шанин Сосамон

- Оушън (от английски „океан") - син на актьора Форест Уитакър

- Рокит (от английски „ракета"), Рейсър (от английски „бегач, състезател"), Ребъл (от английски „размирник, бунтар") и Роуг (от английски „измамник, немирник") - деца на режисьора Робърт Родригес

- Сейдж Муунблъд (от английски „мъдрец с лунна кръв") - син на актьора Силвестър Сталоун

- Сетшъл (от английски „раница") - дъщеря на режисьора Спайк Лий

- Сури - дъщеря на актьорите Том Круз и Кейти Холмс

- Талула, Скаут и Румър - дъщери на актьорите Брус Уилис и Деми Мур

- Фучсия - дъщеря на музиканта Стинг

- Хевън (от английски „рай") и Годис (от английски „богиня") - дъщери на певицата Лил Мо

- Хевънли Хираани Тайгър Лили - дъщеря на покойния музикант Майкъл Хътчинс. 

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: