Здраве

Експерименти за малкия мислител

С помощта на хитроумни уловки и дълги наблюдения учените получават все повече информация за това какво се случва в бебешката главичка. И не спират да се учудват колко висока е степента на умствено развитие на човека в тази ранна, "безсловесна" възраст.

Експерименти за малкия мислител

Сравнително ограничената моторика на новородените и малките деца маскира факта, че интелектът им вече е доста развит.

С помощта на хитроумни уловки и дълги наблюдения учените получават все повече информация за това какво се случва в бебешката главичка. И не спират да се учудват колко висока е степента на умствено развитие на човека в тази ранна, "безсловесна" възраст.

Само до преди няколко десетилетия, когато науката едва пристъпвала към изучаването на този толкова интересен обект на изследване - мозъчната дейност на бебетата, още не били събрани достатъчно факти, достойни за внимание. Днес учените разполагат с множество толкова любопитни сведения, които не престават да ни удивяват...

Развива се мозъкът - расте главата 

Всичко около бебето е обект на обучение за него. В първите седмици след раждането рязко се увеличава количеството неврони в главния мозък: всичко, което новороденото вижда, чува, мирише и усеща способства за съединяването на нервни клетки. Това означава, че главният мозък расте. Тези промени могат да се видят по увеличаване обиколката на главичката на бебето - с всеки скок в развитието размерите й се увеличават на 1-2 см. Понякога даже може да ни се стори, че процесът на "поумняване" протича буквално пред очите ни.

Любовта - "гориво" за активен ум

В днешни дни томографията дава възможност на учените да "надникнат" в бебешкия мозък. Снимките показват кои участъци на главния мозък са активни и кои не са. Последните на снимките изглеждат като черни петна. Оказало се, че децата, които са израснали в атмосфера на любов и грижи и са имали възможност да получават и възприемат позитивни усещания, нямат "затъмнения" в главния мозък.

Сравнително ограничената моторика на новородените и малките деца маскира факта, че интелектът им вече е доста развит. Например това колко дълго бебето гледа един човек или предмет говори за способността му да разпознава някого или нещо. Експерименти, които свързвали слухови или зрителни впечатления с поведението по време на кърмене, показали, че новородените на възраст само няколко дни могат да различат гласа на майката сред много други гласове.

И това не е всичко! Както установили изследванията, бебетата могат още много: на деца на 4 седмици давали биберон, но без да го виждат. След това им показвали снимки на различни биберони. Резултатът - пълно съвпадение! Всяко дете по-дълго се вглеждало именно в снимката на биберона, чийто оригинал било опитало.

Още един експеримент с новородени потвърждава техния вроден интерес към човешки лица. На всяко дете показали четири различни картинки с нарисувани лица: едното било изобразено точно, а на другите били размазани очите, носа или устата. Даже най-малките вече знаели как трябва да изглежда "правилният" човек - към дефектните картинки децата проявявали много малко интерес.

Носът ми подсказва - това е мама!

При новородените най-добре е развито обонянието, особено ако става дума за такива жизненоважни неща като мляко и мама. Бебето по-скоро ще се обърне към гърдата, която мирише на мляко, а не към тази, която е измита. А що се касае аромата на мама, то детето предпочита този на своята пред аромата на другите жени, даже и ако му дадат да помирише само подплънките на сутиен, който тя е използвала.

Вдъхновени от тези открития, учените, естествено, се замислили: може би бебчетата имат и други пристрастия? Сред мъниците бурни реакции предизвикал тест за обонянието с памучни тампончета, ароматизирани с ванилия, лимон, кафе и др. Даже новородените ясно показали какво им харесва и какво - не: започвали активно да сучат, плачат, шумно да дишат, променял се изразът на личицата им. И, между другото, пристрастията им се оказали строго индивидуални - всеки мъник си харесал един "негов си" аромат. С помощта на този тест и вие може да опитате да определите какво предпочита вашето съкровище.

 Проверете сами!

Рефлексът на търсене при новородените (при докосване към бузката то обръща глава, за да търси гърдата) зависи от температурата на предмета, оказал се до лицето. Ако топло шише докосне бузката, то рефлексът се задейства, но ако е студено, детето се отдръпва. След този опит може да се направи извод, че новородените са способни да различават температурата.

Люлеенето и танците с бебчето на ръце са приятно занимание, което не само укрепва чувството за равновесие у детето, но и помага на общото развитие. Проведен е и експеримент с въртящ се стол: в продължение на 4 седмици бебета от 3 до 13 месеца по четири пъти седмично били "тренирани" на въртящ се стол. Не след дълго тези дечица превъзхождали по моторно развитие своите връстници, които не получили такава тренировка.

Над пропастта без страх

Боят ли се мъниците от височината или могат безстрашно да пълзят "над бездната"? Експериментът "визуална пропаст" показал, че всичко зависи от възрастта. Колкото по-малко е детето, толкова по-голяма е вероятността то безметежно да препълзи стъклената повърхност с имитация на пропаст. Децата започват да възприемат височината и да изпитват страх чак на 8-10 месечна възраст. 

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: