Родителска практика

Елена Димова „колко много я обичам..."

Искам да ви запозная с една млада дама, която ще ви зареди с целия ентусиазъм на света, ще ви накара да се усмихвате много, ще пърхате около нея като пойна птичка. И това си струва за една истинска среща.

Елена Димова „колко много я обичам...

Може би не знаете много неща за нея. Аз също. Но я познавам и ми е достатъчно и малкото, което знам. Искам да ви запозная с една млада дама, която ще ви зареди с целия ентусиазъм на света, ще ви накара да се усмихвате много, ще пърхате около нея като пойна птичка. И това си струва за една истинска среща. Защото вече рядко се срещат такива хора. Защото тя успява да те провокира с добро. Защото фактите, че от студентка се занимава с телевизия колко много й отива... и е изключително добра в това занимание - видяла съм го с очите си и че е обвързана с продуцента на шоуто "Господари на ефира" - Джуди Халваджиян, са само детайли... За нея мога да кажа, че е много красив човек, че е душа, че умее да създава и вижда чудеса, че е една вселена от емоции и къдрици. Елена е специална, без грам поза и много вдъхновяваща. Любовта я описва най-добре. И затова е време да се запознаете с нея и с Беа.

Разкажи ми нещо за себе си...

Трудна задача... Обичам живота и всичките му предизвикателства. Не ме е страх да поемам отговорности и да се изправям пред последствията от всички лудости, които ми се случват непрекъснато.

А сега малко и за Беатрис...

Умно, диво, изключително усмихнато и активно дете, с доста силен характер! Брои до 10 на 2 езика съвсем сама, знае азбуката, а е само на 2. Е, за това пък от време на време още ходи с памперс! Не мисля, че трябва да насилвам дъщеря си да прави всичко на всяка цена. Нека нещата се случват естествено, когато е готова.

Как избрахте името й и какво означава то?

Мисля, че името на един човек е свързано със съдбата му. Представях си го красиво и дълго. Тъй като мъжът ми е арменец, искахме и името да е арменско. Една вечер гледахме новини и попаднахме на репортаж с една плувкиня - казваше се Беатрис, с някаква арменска фамилия, която вече не си спомням. Името страшно много ми хареса и помолих баща ми да намери арменски именник. Видях, че се използва в арменската култура от много години, и нямахме повече колебания. Много хора реагират остро, като чуят такова име, но тя все пак не се казва Беатрис Петрова...

Как реагира, когато разбра, че си бременна, и как съобщи на таткото?

Тези неща не стават случайно и не мога да кажа, че бях страшно изненадана. Просто не съм предполагала, че може да се случи веднага и бях страшно щастлива. Обядвах с приятелка, когато на шега реших да си направя тест. Беше положителен и мисля, че всички в ресторанта разбраха. Исках да направя изненада на таткото, но тъй като съм твърде емоционална, не дочаках вечерта.

С какво се занимаваш в момента?

От студентка се занимавам с телевизия, но през последните 9 месеца смених жанра. Сега работя в областта на рекламата.

Как съчетаваш ангажиментите на работещата дама и майката?

Без помощ би било изключително трудно. Слава Богу, имам прекрасни родители, които много ми помагат. Те обаче работят и няма как да са около нас непрекъснато. Тъй като съм свикнала на интензивни темпове, да стоя вкъщи не е начинът, по който разбирам живота. След раждането исках много бързо да се върна на работа и поради тази причина намерих детегледачка, която се оказа чудесен човек и която се грижи за Беа, докато съм на работа. Тя страшно много ми липсва, защото се случва често да пътувам. Имам угризения за това, че не съм вкъщи при нея, но така съм устроена.

Щастлива ли си?

Това е относително понятие. Имам такива моменти, обичам да си ги създавам сама. Животът, с всичките си странности и изненади, ми носи огромна наслада и ще се опитам да възпитам Беатрис да си вади поуки от всичко, което й се случва, независимо дали е добро или лошо.

Има ли нещо, което те притеснява?

В света, в който живеем, има много неща, които ме притесняват. Не знам дали ще успея да намеря правилен подход да възпитам дъщеря си извън поп-фолк културата. Това е едно от малкото неща, за които ще настоявам да е колкото се може по-далеч. Притеснява ме логоманията в днешните деца, това, че са материални, че взимат наркотици, че са твърде арогантни и „безкнижни", че правят секс, когато нито физиката, нито психиката им са готови за този акт. Да продължавам ли...

Едно дете е щастливо, когато...

Усеща, че е обичано!

Какво е да си добър родител?

Нямам представа. Ако ме попиташ след 30 години, може би ще успея да отговоря!

Какво обичате да правите с Беа заедно?

Да се смеем.

На какво те учи тя?

На търпение, на нежност, на старание и на мъдрост.

Кои са нещата, които искаш Беатрис да знае от теб?

По-скоро има неща, които не искам да знае. Нека е свободна да върви по свой път и сама да избере какво да ме пита.

Кое е любимото й занимание?

Да танцува, да слуша музика и да обръща всичко и всички около нея с главите надолу.

Нещо, което пропуснах да те попитам, а искаш да ми кажеш...

Колко много я обичам...

 

Интервюто взе: Боряна Петрова

 

 

Сподели: