Здраве и красота

Ендометриоза

Повечето жени страдат от болки в корема по време на менструация. Приемат го за нормално явление, търпят за няколко дни и са спокойни до следващия път, когато месечният цикъл се яви отново.

Ендометриоза

Възможно е болезнената менструация да започне изведнъж, независимо от предхождащите спокойни цикли. Медицински източници сочат, че между 40% и 60% от жените с подобни оплаквания имат ендометриоза. Болезнената менструация не е задължителен симптом за заболяването, но е безусловна причина за гинекологичен преглед. За симптомите, причините, лечението и последствията от ендометриозата разговаряхме с д-р Пламен Миков - акушер-гинеколог.

Какво представлява заболяването ендометриоза?

Когато ендометриумът (вътрешната обвивка на матката, лигавицата) се намира извън маточната кухина, се диагностицира заболяването, наречено ендометриоза. По принцип по-голямата част от лигавицата на матката се изхвърля с менструацията. Оставащото се развива, пораства и се изхвърля още веднъж в края на месечния цикъл. Процесът се повтаря на всеки 28-30 дни до настъпването на бременност или менопауза. При около 15% от жените обаче се откриват ендометриални огнища извън матката - обикновено в рамките на таза и изключително рядко на други места като белия дроб, ставите или мозъка. След преглед от гинеколог се установяват коремни и тазови болки и ендометриални сраствания. Често се виждат така наречените „шоколадови кисти".

 ШОКОЛАДОВИ КИСТИ

От името им става ясно, че са пълни с тъмна гъста течност - артериална кръв. Явлението се получава в резултат от отделяна кръв при цикличните промени, когато по яйчниците се развива ендометриална тъкан.

Кое може да стане причина жената да потърси медицинска помощ извън годишните профилактични прегледи?

Тъй като повечето хора смятат менструалните болки за нещо твърде обичайно, ендометриоза се открива, предимно когато жената посети клиника по безплодие след няколкомесечни неуспешни опити за зачеване или установи промени в цикъла си - след нормален ритъм са настъпили закъснения или „прескачане" на месеци, внезапна поява на болки както по време на менструация, така и в овулационен период и т.н. Горепосочените са най-често срещаните симптоми. Болката не е различна от тази, която изпитват много жени по време на менструален цикъл. По-рядко, но все пак е възможно жените с ендометриоза да изпитват болки и неприятни усещания по време на полов акт, по време на уриниране или дефекация. От друга страна възможен симптом е наличието на кръв в урината, но да не се изпитва болка или дори дискомфорт.

Как протича прегледът в тези случаи?

На първо място се прави стандартен гинекологичен преглед, като с вагинален ехограф се оглеждат внимателно органите в малкия таз. По този начин обаче не може да се открие ендометриоза в ранен етап от заболяването. При съмнения се назначава лапароскопия, но не и при младите момичета, при които болезнената менструация е често срещано явление, а ендометриозата - твърде рядко. Все пак тази процедура е най-сигурният начин за установяване на заболяването.

Защо ендометриозата засяга фертилността на жената?

При наличието на ендометриоза, често се образуват тазови сраствания, които блокират маточните тръби и пречат на яйцеклетката да се придвижва по нормалния си път. Освен това срастването може да обхване яйчниците или само единия и по този начин да пречи на яйцеклетката да излезе от него. Ето защо най-често при тежка форма на ендометриоза се прилага ин витро процедура за зачеване.

Какво е адекватното лечение на заболяването?

Най-добрият начин за лечение е хирургическият. Малки поражения в ранна фаза могат да се третират с обгаряне или с лазер. По този начин могат да се премахнат тазовите сраствания. За съжаление при напреднал стадий, въпреки медикаментозното лечение, което се прилага в тези случаи, кистите могат да се появят отново. Трябва да се знае, че лечението на ендометриоза е дълго. Затова много често при пациентки над 35 г. се предлага ин витро съвсем скоро след откриване на заболяването.

ОВУЛАЦИОНЕН ЦИКЪЛ

При пациентките с ендометриоза овулацията протича за много по-кратък период от този при здравите жени.

 ПРИКАЗКА С ЩАСТЛИВ КРАЙ

Десислава Дичева е обикновена българска жена. Намерила е истинското щастие - станала е майка на прекрасно момченце. Сега ще усети радостта от това да стане и многодетна - бременна е за втори път, но с близнаци. Животът й тече като на филм, който разказва страшна приказка. Твърде млада се сблъсква с диагнозата ендометриоза. Тя ни разказа историята си през сълзи - ту от болката на спомените, ту от радостта за това, което е животът й днес. Но не спести нищо от преживяното, защото е сигурна, че това е начинът да помогне на момичета като нея да съберат всичките си сили и енергия, за да продължат личната си борба за щастие:

„През 2002 година с мъжа ми решихме, че искаме да имаме дете. Планирахме до такава степен живота си, че си бяхме намислили през кой месец ще се роди и каква зодия ще бъде. Съдбата обаче беше решила друго. След няколко месеца напразни опити моя приятелка, с диагноза ендометриоза, ме насочи към известна столична болница, където ми направиха фоликуметрия (преглед с видеозон, при който се измерват размерите на доминантния фоликул), изследване на хормони и цветна снимка, а на съпруга ми - спермограма. При прегледа докторът забеляза две големи петна, по което прецени, че има възможност да съм с миома. Отидох при втори лекар, който ми препоръча лапароскопия. След три дни резултатите показаха огнища на ендометриоза. Това, което разбрах за заболяването е, че е аномалия на нашето поколение и всяка четвърта жена го има. Обясниха ми, че най-вероятно съм получила заболяването от силен стрес. Тогава, връщайки лентата назад, аз осъзнах, че причината може да е в негативните емоции, които бях преживяла преди месеци. Освен това ме бутна кола, която влезе буквално в корема ми. Нямах вътрешни кръвоизливи, но коремът ми беше целият лилав и болеше много време след катастрофата.

Оказа се, че имам най-тежката фаза на ендометриоза - така наречената шоколадова. Тя беше навсякъде - не може да се изреже, да се изгори или изстърже. Трябваше да ме лекуват чрез блокиране на цикъла, при което образуванията спират да се хранят. Процедурите представляват поставяне на инжекции в корема - на всеки 28 дни по една. През това време карах критическа възраст с всичките й симптоми - смяна в настроенията, хормонално объркване, топли и студени вълни през 7 или 9 минути, усещане за отпадналост и умора. След като свърши системата с инжекциите до деветия месец нямах цикъл. Тогава наблюдаващият ме акушер-гинеколог ми обясни, че най-голям шанс за забременяване имам в първите шест месеца след края на лечението...

Днес Димитър е голямото постижение на моя живот - заченах го три месеца след края на лечението си. Всичко това ми отне пет години от живота - от опитите за забременяване, през проблемите, които възникнаха със здравната каса за закупуването на лекарствата до зачеването на сина ми. Все пак това, че съм забременяла е гаранция, че съм се излекувала от ендометриозата. И знам, че всички, които минават по моя път, също като мен могат да се справят с трудностите и да гушкат здрави бебета."

 Дни преди публикуването на статията за ендометриоза в сп. Кенгуру, Деси стана майка на близнаците - Виктор и Симона. Да са й живи и здрави! Нека цялото й семейство да бъде все така щастливо и борбено!

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Пламен Миков, акушер-гинеколог, частна практика, тел. 0887 40 26 93

 

Сподели: