Вкусно и полезно

Есенно меню

Достатъчно хладен, за да включим фурната, и все още топъл за сладолед, септември е чудесен и носи промяна, оцветена в пъстрите нюанси на богата реколта от плодове и зеленчуци

Есенно меню

Достатъчно хладен, за да включим фурната, и все още топъл за сладолед, септември е чудесен и носи промяна, оцветена в пъстрите нюанси на богата  реколта от плодове и зеленчуци. Циганското лято денем гали голите ни рамене, но хладните нощи напомнят, че скоро предстои нов сезон. С отминаването на горещите дни се засилва апетитът, а салатите, комбинирани с леки ястия, отстъпват място на нови, по-засищащи храни. Летните аромати все още са изобилни и се наслаждаваме на морски дарове, сочни, узрели на слънце домати, яркочервени малини, праскови и смокини. Ягодите ще напомнят отново за себе си, но полека навлизаме в сезона на изкушаващите с плътния си вкус къпини.

Топлите слънчеви лъчи се преплитат с аромата на печени червени чушки и патладжани. В хладните дни започваме да приготвяме по-плътни ястия с новата реколта картофи и да комбинираме леки гратени с крехко агнешко или свинско.  Този септември опитайте запечени жълти и червени камби, пълнени с парченца тиквичка, лук и чери домати и сервирани върху легло от кускус със зелени подправки. Печените червени чушки, комбинирани с полумесеци червен лук, са идеална комбинация за фритата. А смлени заедно с печен на жар патладжан и подправени с характерните за близкоизточната кухня подправки, както и с добавката на малко кисело мляко, са чудесна съставка към една лека разядка.  Тартата с основа от готовото многолистно тесто и пълнеж от печени червени чушки и колела козе сирене, поръсени с филирани бадеми и мащерка, ще бъде изкушаваща изненада за ценители.

Патладжанът може да бъде приготвен в почти всички стилове. Запичаме го в добре познатата пармиджана с моцарела и пармезан  по средиземноморски, или пълнен с домати и моцарела и поръсен с лимонови трохи. Любимата богата мусака се редува с пикантно овкусени пълнени с кайма патладжани. Интересен вариант е табуле с леща, комбинирано с гриловани кръгове от пурпурно лилавия зеленчук. Би могъл да бъде приготвен като тай зелено къри, също запечен и глазиран с мисо или като стир фрай с тофу. Няма да пропуснем и рулцата с бяло сирене и домат, нито комбинациите с леща във вкусно къри.

Очакваме септември, за да опитаме отново десерти и печива със сливи и смокини, ябълки и круши. Сладки, току-що излезли от фурната, запечени с хупкави орехи, смокините се комбинират с меки сирена за един чудесен завършек. Така приготвени е съвсем удачно да бъдат поднесени с ванилов крем. Неустоими са и сурови, добавени към салати, тостове и брускети. Сочните сливи, както и първите круши и ябълки, са подходящи за приготвяне на коблери, кръмбъл кейкове, мъфини и пудинг.

Най-ранният есенен месец идва с богат  букет от аромати и вкусове, предизвиквайки ни да им се насладим.

Автор: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: