Родителска практика

Етикет за майки

Детската площадка е едно от местата, където повечето майки прекарват голяма част от времето си.

Етикет за майки

А теми, като хранене, никнене на зъбки или ходене на гърне, са само част от нещата, за които могат да се напишат романи, или да се натрупа стабилно количество опит, стига да умееш да слушаш добре.

Как обаче да изкажем мнение така, че да не ни сложат в графата „досадни” и какво не бива да правим, за да не се превърнем в „клюкарка”. Вижте нашите съвети за „възпитани майки”:

1. Когато говорите с непознат, най-нормално е да използвате учтива форма на обръщение, стига да не сте се разбрали още от самото начало, че ще бъде на „ти”. Всякакви етикети от рода на „миличко”, „кукло” или „сладурче” към децата на другите майки са забранени! Опитайте се да запомните имената им и така ще направите добро впечатление.

2. Избягвайте твърде интимни въпроси или такива, които могат да смутят жената срещу вас. Поучителните намеци и прекрачването на личното пространство не са никак възпитани и така рискувате любопитството да ви изиграе лоша шега.

3. Не обиждайте и не повишавайте тон, ако се налага да спорите. В спора се ражда истината, но това съвсем не значи, че добрият тон трябва да бъде забравен. Опитайте се да се поставите на мястото на събеседничката си и да видите нейната гледна точка.

4. Уважавайте чуждото право на избор. Това означава, че ако вие не искате да кърмите, не бива да се нахвърляте с обвинения върху майката, която е решила да кърми колкото може повече. Изложете своите аргументи, ако ви питат, и оставете и другите да се изкажат. Запомнете, че монетата има две страни и невинаги вие сте права на всяка цена.

5. Не се подигравайте и не омаловажавайте начина, по който се чувства другата майка. Ако ви се оплакват от умора и изтощение, а на вас има кой да ви помага, това съвсем не значи, че хората преувеличават.

6. Давайте съвети, ако ви поискат. Децата са различни по характер и ако вашето спи по 10 часа на нощ, това не значи, че и другите ща се така. Затова не се чудете и не натрапвайте съветите си, твърдейки, че вашето поведение е правилно, а на другата майка не е. Няма универсални рецепти за родителство, така че, спестете критиките и само ако ви попитат, кажете как е у вас в определена ситуация.

7. Давайте за пример проверени източници. Твърдения, че еди-къде си в интернет пространството в някой съмнителен сайт сте прочели нещо и го считате за меродавно, са несериозни. Още повече, ако се опитате да ги натрапите на околните и техните деца.  

8. Внимавайте с предразсъдъците и лепенето на етикети. Изказвания, като „щом играе с кукли, ще стане женствен”, или „ама как карате, тя е момиче”, няма да се харесат на никого и много бързо ще се превърнете в „онази, която обижда, без да мисли особено”. 

9. Не спорете на тема ваксини. Това е тема, на която мненията са коренно противоположни, а убеждаването в едната или другата гледна точка може само да ви скара с околните. В края на краищата всеки сам решава кое е най-доброто за детето му, а и ако трябва да се пита някого, нека това бъде педиатъра на детето.

10. Ако не можете да помогнете, не пречете. Споделените проблеми не са за това да се раздухват навсякъде, а реплики, като „Сама си си виновна”, не водят доникъде.

11. Не обсъждайте финансовото състояние на другите. Няма нищо по-нетактично от това да държите сметка на някого за парите, които сам си е изкарал, или да го укорявате за недобре вложени според вас средства.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: