Развитие и обучение

Етикет за подрастващи

Как децата да придобият добри маниери?

Етикет за подрастващи

Доброто възпитание винаги прави впечатление и отваря много врати. Ако искате детето ви да бъде прието радушно в различни социални кръгове, запознайте го с правилата на етикета, съобразени с възрастта му.

1-2 години: Магическите думи

Мъничето отскоро е на този свят и е нормално все още да не е овладяло тънкостите, познати на по-старите му обитатели. Затова бъдете търпеливи, докато хлапето развива уменията си да седне на масата, да се храни с прибори и да казва магическите думи.

За да привлечете вниманието му към фразите, задължителни за всяка комуникация, използвайте неговите играчки. Чувайки как плюшеното мече казва „мога ли“, „моля“, „благодаря“, „добре дошъл“, „извинявай“, детенцето постепенно ще започне да изговаря думите. От вас се иска да му обясните тяхното значение, както и да давате личен пример с употребата им. 

3-6 години: Здравей, свят!

Детската градина и първата година в училище са време на пълноценно общуване за малкото човече. Контактувайки с приятелчета и учители, то опознава една съвсем нова територия. Важен момент тук е да насърчавате сладура да споделя играчките си с другите деца. Проявявайки щедрост, той полага основите на благороден и общителен характер, а подобен натюрел е безценен актив. 

В училище пък малчуганът ще се научи да вдига ръката си, преди да вземе думата. Тренирайте това умение у дома, като винаги се изслушвате и не прекъсвате събеседника си.

Осъществяването на запознанства е ключово за постигане на безупречни маниери. Процесът може да е труден, особено ако детето ви е срамежливо. Но да се научиш как да се представяш в ранна възраст е впечатляващо социално умение, което може да му помогне в създаването на приятелства. Репетирайте въображаема среща с непознат, ръкувайки се с хлапето, докато казвате: „Здравейте, казвам се...“ Нека мъникът знае, че трябва да се обръща с „господине“ и „госпожо“ към възрастните, а също и че е прието да прегръща и целува по-близките сред тях.

7-10 години: Феърплей и лично пространство

Игрите и спортът помагат на детето да усъвършенства способността си да работи в екип, спазвайки правилата. Ако вашето съкровище играе с по-малки деца, уверете се, че е справедлив и им позволява да блеснат. Кажете му, че е хубаво да помага на по-слабите и да не им се присмива при неуспех. Толерантността и тактичността винаги са от полза и са един от най-показателните примери за наличието на възпитание.

Децата от всички възрасти са любопитни. Уверете се, обаче, че хлапето разбира къде е границата, която не бива да преминава. Кажете му, че винаги трябва да иска разрешение, ако иска да вземе нещо, което принадлежи на членове на семейството или приятели. Обяснете на малкото човече, че всеки си има свое пространство, което трябва да уважава. Научете го да почука, преди да влезе, ако вратата е затворена. И най-важното – детето придобива знания за обкръжаващата го среда от родителите си. Ето защо винаги бъдете пример за подражание.  

 

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: