Бременност

Фасулът в менюто на мама

Гастрономичните традиции и хранителните ограничения в диетата на бременните жени се формират от векове и в много случаи нямат достатъчна аргументация от гледна точка на съвременните изследвания.

Фасулът в менюто на мама

Пример за подобни рестрикции е забраната или значителното ограничаване на употребата на бобови растения от бъдещите майки.

 

Вероятната причина

На първо място, такива ограничения са свързани с факта, че по време на храносмилането на тези продукти се отделя повишено количество газове, което може да доведе до издуване на корема и куркане на червата. Въпреки това, ако спазваме подходяща технология на готвене, неблагоприятните ефекти от консумацията на боб и бобови продукти могат да бъдат сведени до минимум, или премахнати напълно.

 

При продължително варене на висока температура, веществата, причиняващи газообразуването, се разлагат до безвредни компоненти. Същото важи и за консервираните зеленчуци, подложени на топлинна обработка при високи температури.

 

Полезно за мама

Хранителната стойност на ястията с боб се дължи преди всичко на високото съдържание на балансиран и лесно смилаем протеин, подобен по състав на месото. Освен това, диетичните растителни фибри, съдържащи се в бобовите зърна, спомагат за прочистване на червата и подобряване на перисталтиката им.

 

Коктейл от витамини

Фасулът съдържа цял арсенал от ценни витамини – А, С (аскорбинова киселина), Е (токоферол) и В.

 

• В 100 грама боб се съдържат до 0,1 mg водоразтворим витамин В1 (тиамин), което е около 5% от необходимото количество за една бременна жена. Този витамин е особено необходим в процеса на репликация на генетичен материал при деленето на клетките.

• В2 (рибофлавин), който участва в синтеза на нервни клетки и абсорбцията на желязо, като влияе върху работата на хемоглобина. Една порция боб съдържа до 10% от дневните нужди за майката и нейното бебе.

• B3 (ниацин) – необходим за саморегулиране на процеса на реконструкция на ДНК по време на генетично увреждане, както и за производството на хормони. Приемът на фасул може да компенсира до 10% от нуждите на организма от ниацин.

• В5 (пантотенова киселина) – участва в синтеза на хемоглобин и помага за укрепване на имунната система.

• В6 (пиридоксин) – контролира активността на ензимите и изпълнява транспортна функция в метаболизма, като освен това влияе положително и върху състоянието на косата и ноктите.

• В9 (фолиева киселина) участва в процеса на създаване на ДНК, а това е изключително необходимо по време на етапа на формиране на скелета на плода, както и за развитието на мозъка и гръбначния мозък.

 

В случай че решите да приготвите боб у дома, специалистите съветват да изхвърлите първата вода, след като бобът заври. По този начин веществата, образуващи газове, намаляват до минимум, а полезните съставки се запазват със сигурност.

 

Предложението на нашия кулинарен помощник Димитрина Бунова:

 

Бял боб с кейл и гъби

500 г сварен бял боб

200 г кафяви печурки

1 морков

1 глава кромид лук

1-2 скилидки чесън

½ - 1 ч.л. червен пипер

5-6  листа кейл

морска сол и черен пипер

 

В 1-2 с.л. зехтин се сотират нарязаните лук, моркови и гъби. Добавят се чесънът и червеният пипер. Разбъркват се няколко пъти и се прибавят 700 - 800 мл вода или зеленчуков бульон. Оставя се да къкри десетина минути. Добавят се бобът и накъсаният на дребно кейл, като стъблото се отделя. Подправя се със сол и пипер и след 5 минути  се отстранява  от огъня. 

Автор: Нели Христова

 

Сподели: