Здраве и красота

Физика и химия

Как остаряват и се борят с възрастта жените

Физика и химия

„Порастването", или прибавянето на още една... и една.... година към възрастта, може да окаже наистина разрушително въздействие върху психиката на жените, особено след навършване на 35-40 години. Остаряването понякога обаче влияе не само на психоемоционално ниво, но и върху целия начин на живот - любовен, социален и дори професионален. Нищо чудно, че дамите толкова неистово се мъчат да върнат часовниците назад и да изглеждат колкото се може по-млади!

Ето 4 видими и по-малко видими признака на остаряването, с които някои философски се примиряват, а други влизат в безмилостна война.

Бръчки
Няма начин да избегнем бръчките без използването на външна намеса, като козметични продукти и процедури. Доказателството е Бриджит Бардо, която нееднократно е заявявала, че не използва никаква козметика и ненавижда пластичните операции. В резултат на това днес, на 80-годишна възраст, тя изглежда на... 80 години. За разлика от нея Джейн Фонда - поклонничка на козметиката, изтощителните спортни програми и пластиките, при навършени 75 не може да получи повече от 50-55.

И така бръчките са естественият ход на нещата от живота, но с навреме взети мерки и с помощта на точния арсенал от средства можем успешно да се борим с тях, като ги забавим или намалим значително.

Някои жени са маниакално обсебени от идеята да премахнат бръчките по лицето си и нерядко стигат до крайности, предизвикващи жал и присмех. Вината обаче е най-вече на масово наложената представа, че да си стар е лошо и непривлекателно, да изглеждаш млад е правилно и добре. Именно тези обществени разбирания в заговор с рекламната и модната индустрия направиха шефовете на козметичните компании милионери.

Наддаване на тегло
Подобни са нагласите и към теглото на съвременната жена. Да си слаб е хубаво, да си дебел е грозно. Точка. Второто освен това говори зле и за характера и навиците ти. Към пълните хора днес има истинска дискриминация - за тях няма модерни и стилни дрехи в магазините, осмивани са в реклами и телевизионни предавания, ограничавани са дори в кариерното си развитие. В резултат на всичко това не е изненадващо, че толкова много жени почти през целия си живот изпитват притеснения относно фигурата и теглото си. Тези притеснения нарастват с увеличаването на възрастта. И неслучайно - именно с напредване на годините цифрите на кантара започват бавен, но неумолим ход нагоре, основно поради хормонални причини. Някои от дамите се борят буквално със зъби и нокти - от един момент нататък освен диетите, включват в битката с килограмите и медикаменти, пластична хирургия и други драстични методи. Резултатите обаче, дори и постигнати с много мъки и пот, определено не си струват с оглед разрушителното им влияние върху физиката и психиката. 

Побеляване на косите
Косата е друг компонент от външните фактори, които карат една жена да се чувства привлекателна и млада. Тази част от външността е важна за потомките на Ева от векове и неслучайно и до днес те полагат толкова грижи за нея. За съжаление възрастта не щади и нея - тя започва да изтънява, побелява и губи своята жизненост и блясъка си. Тук борбата е относително по-лека благодарение на съвременните бои и козметика за коса. В повечето случаи най-удачното и масово предпочитано решение се оказва скъсяването на дължината и оцветяването й в светли, руси тонове, в които белите коси се преливат и не се натрапват забележимо.

Биологичният часовник
Той тиктака особено силно най-вече за дамите, които по една или друга причина нямат до момента деца. Някои са отлагали това важно житейско решение за по-късен етап от живота, когато вече имат добра кариера и финансова стабилност, други така и не са срещнали подходящия мъж, който искат да направят баща на децата си, а при трети... просто не се е получило въпреки желанието и опитите. В един момент обаче неизбежно приоритетите се сменят и необходимостта да станат майки обсебва цялото им същество. При това преди точно определена (от самите тях) пределна възраст, спрямо която някои от тях развиват почти маниакална зависимост. Нищо чудно, че годините изчакване понякога завършват със „сгъстена програма" - прибързан избор на партньор, почти моментално съвместно съжителство и забременяване - в рамките само на половин-една година.  В отделни случаи на помощ идват и съвременните методи за асистирана репродукция, които за късмет често се оказват ключът към щастието за някои позакъснели с важните житейски решения момичета.

Както се казва - всичко е добре, когато завършва добре. Нека обаче не приемаме остаравянето като началото на края, а като едно ново пътуване. Да, с малко променена наистина външност, но затова пък с двойно по-богата и красива душевност.  

Автор: Весела Захариева

 

Сподели: