Здраве

ФИЗИОЛОГИЯ НА КЪРМЕНЕТО

Може би сте го изпитали на собствен гръб – при първата ви бременност имахте кърма в изобилие, че даже можехте да изхраните поне две съседски деца, и бяхте спокойна, че всичко ще бъде наред и второто ви дете няма да бъде лишено от майчиното мляко.

ФИЗИОЛОГИЯ НА КЪРМЕНЕТО

Може би сте го изпитали на собствен гръб - при първата ви бременност имахте кърма в изобилие, че даже можехте да изхраните поне две съседски деца, и бяхте спокойна, че всичко ще бъде наред и  второто ви дете няма да бъде лишено от майчиното мляко. Да, обаче не! Този път ситуацията е различна и кърмата ви не достига... Защо ли?

В този материал се опитваме да надникнем във физиологията и да открием причините, които водят до тази неприятна промяна.

Попитахме д-р Тихомир Гемеджиев, специалист акушер-гинеколог мамолог с 20-годишен опит в диагностиката и лечението - консервативно  и оперативно, на млечните жлези. 

Има майки, които казват, че не могат да кърмят, защото нямат кърма. Други не им вярват и смятат това за оправдание. Всъщност всяка жена ли може да кърми, или...?

Всяка жена има генетична обусловеност да кърми, а дали ще се осьществи този процес е друг вьпрос.

На какво се дължи една жена да не може да кърми? Какви могат да бъдат факторите? Само физиология ли е или може да има и други причини?

Кьрменето е хормонално обусловен процес, но сьщо така роля играят и прекарани оперативни намеси вьрху гьрдите или вьзпалителни процеси.

Кърменето в медицински термини

Процесът на образуване на кърма се нарича лактация. При раждането на бебето всяка жена има мляко в гърдите си и с много малки изключения може да кърми бебето си. Аномалиите във функцията на млечните жлези са нарушения в млекообразуването и млекоотделянето. Пълната липса на кърма е много рядко срещано явление и се нарича агалактия. Може да се свързва със синдром на Шийхан - следродова понижена функция на хипофизната жлеза в резултат на шок, загуба на кръв. Възможно е обаче и по-късно начало на млечната секреция което не означава агалактия. При 20% от родилките се среща хипогалактия, която бива първична - образуването на кърма поначало е в по-малко количество (причините могат да бъдат нарушения в развитието на гръдните жлези, недоразвити гръдни зърна или високи нива на хормона пролактин, също така ендокринни заболявания - захарен диабет, хипертиреоидизъм и др.), и вторична хипогалактия - психичен  стрес,  нарушения в общото състояние на родилката при инфекциозни, системни заболявания, неправилно хранене на майката преди и след раждането.

Голям процент ли са тези жени?

Повечето млади майки незнайно защо са с предварителна настройка да не кърмят поради страх от самия процес или от факта да не си развалят формата на бюста.

Медицината непрекъснато напредва. Жена, чиято физиология е такава, че не може да кърми, може ли да се възползва от тези достижения и да промени това чрез оперативна намеса или по-друг начин?

Единствено корекция на хлътнали зърна евентуално би подпомогнало процеса на кърмене, но по принцип за съжаление няма такъв метод.

Може ли по друг начин да се стимулира кърмата?

Основно редуването на лява и дясна гърда и доброто доизцеждане след кърменето водят до все по-добро и качествено пьлнене на млечните жлези.

Доколко кърменето е генетичен процес? Например, децата на жена, която почти не е кърмила, също ли ще имат този проблем?

Няма генетична обусловеност, въпрос на индивидуалност и рационален подход към процеса кърмене.

В началото на бременността млечните канали започват да се размножават, изходните им отвърстия набъбват,  в резултат гърдите нарастват. Към средата на бременността размножаването на жлезните алвеоли се забавя. Под въздействието на хормона пролактин, секреторните клетки започват да произвеждат богата на протеин течност - коластра (жълтеникава на цвят, предхождаща същинското мляко), която се събира в централната част на секреторните жлези.

На какво се дължи обстоятелството жена, която е кърмила детето си до 2 години и е имала буквално свръхлактация, при второто дете да е с много по-малко кърма?

Хормонът, който регулира и стимулира лактогенезата, се намира в хипофизата и е силно податлив на напрежение и стрес. Ето защо спокойната обстановка и заобикалящата среда на кърмачката са много важни.

Доколко размерът на гърдите е от значение? Мит или истина ли е, че малките гърди, условно казано, са по-производителни на кърма?

В малките гърди основната съставка на паренхима е от жлезна структура, отговорна за кърменето, а в големите - това е масната, която няма отношение към този процес.

Как една жена може да разбере дали в гърдите й има мляко?

Ако при супресия на зърното изтече коластроподобен секрет или мляко, значи всичко е наред.

Жена, която не е кърмила, означава ли, че ще има по-слаба връзка с детето си?

Естествено, че не. Кърменето е само малка част от сложния процес на връзката майка-дете.

 

 

Сподели: