Здраве

Фонтанелата

Теменцето на бебето е толкова меко, че ако прокарате ръка по него, може да почувствате как под кожата пулсира кръвта. Няма място за безпокойство - всички бебета имат такава структура на главата. При тях костите на черепа са свързани с помощта на съедините

Фонтанелата

Малкото "прозорче" на главата на бебчето трябва да се затвори в определения срок.

При всеки преглед през първата годинка лекарят обръща особено внимание на промените на фонтанелата.

Главата на новороденото не прилича на главата на възрастния човек. Теменцето на бебето е толкова меко, че ако прокарате ръка по него, може да почувствате как под кожата пулсира кръвта. Няма място за безпокойство - всички бебета имат такава структура на главата. При тях костите на черепа са свързани с помощта на съединително - тъканни образувания, които носят названието "фонтанели".

Мъниците се появяват на бял свят с няколко фонтанели, но две от тях са "най-известни" - голяма и малка. Голямата е разположена върху темето - между челната, тилната и теменната кост на черепа. Има формата на ромб и е голяма приблизително 2 на 2 сантиметра. Трябва да отбележим, че през последните години често се раждат деца с фонтанели с по-малка площ - 1 на 1 см. Малката фонтанела има триъгълна форма и се намира на тила. Като правило тя се затваря към третия месец.

Тази структура на главата помага на бебето да премине през родовите пътища: в момента на раждане тилните кости "надвисват" над теменните, главата става по-малка и за мъничето е по-лесно да се измъкне от майчиното лоно. Понякога детето се ражда с по-меки черепни кости. Като правило това се среща при недоносени бебчета или при такива, чиито майки са страдали от недостиг на калций по време на бременността.

Не е необходимо майките да пазят фонтанелата по специален начин. Съединително - тъканното образувание е достатъчно плътно и не е чак толкова лесно да бъде наранено случайно. Когато детето плаче силно, фонтанелата може леко да подпухва, а пулсацията на кръвта става по-забележима.

Състоянието на фонтанелата и обиколката на главата са важен признак за лекаря, по който може да определи има ли проблеми със здравето на детето. Голямата фонтанела зараства приблизително към 12-18 - ия месец. Прекалено ранното зарастване следва да привлече вниманието на родителите: може би храненето на детето не е правилно, в диетата му има излишък на калций - в такъв случай трябва задължително да се обърнете към педиатъра. Мозъкът на детето се развива бързо и има нужда от пространство за растеж. Ако фонтанелата не се затваря прекалено дълго, то това може да е признак на рахит. В този случай лекарят ще предпише витамин D, калций (не давайте на детето никакви медицински препарати без знанието на лекаря му!).

Бързият ръст на обиколката на главата, разминаването на шевовете между костите на черепа и увеличаването на фонтанелата може да свидетелстват, че има повишено вътрешночерепно налягане. При раждането обиколката на главата на бебето е по-голяма от обиколката на гръдната клетка с приблизително 2 см., но към 4 - ия месец те трябва да се изравнят. След този момент нататък обиколката на гърдите ще се увеличава по-бързо от обиколката на главата, докато в крайна сметка тялото на детето не приеме пропорциите като на възрастен човек. Фонтанелата е като истински "прозорец", през който лекарите успяват да надникнат в мозъка на детето. Това може да се направи с помощта на УЗИ на мозъка - невросонография. Изследването се прави само по предписание на педиатъра, например при недоносени и/или незрели бебета, при новородени, чиито майки са имали усложнения по време на бременността или са имали тежко раждане. УЗИ на мозъка позволява да се видят проблеми в развитието на централната нервна система, последствия от хипоксия, исхемични огнища, признаци на вътречерепна хипертензия. Изследването може да се направи в родилния дом или в друго лечебно заведение с необходимото оборудване. Тази процедура не изисква специална подготовка на детето.

Невросонографията се прави само до момента, в който малкото "прозорче" към вътрешното пространство не се затвори. След това да се види какво се случва в главния мозък може само с помощта на компютърна томография - процедура, която вече не е така безобидна за мъничето и се прави само при много сериозни показания. Своевременно направеното изследване на главния мозък на детето дава възможност на лекарите да започнат лечение колкото се може по-рано, когато много отклонения от нормите по-лесно се поддават на корекции.

В кои случаи родителите задължително трябва да се обърнат към лекар?

  • Ако фонтанелата е хлътнала и лигавиците на детето са сухи, то това може да бъде сериозен признак за обезводняване на организма. Случва се, ако бебето не усвоява хранителните вещества при хранене, ако прекалено много връща при оригване или ако стомашно-чревният тракт не работи добре.
  • Ако фонтанелата започне да изпъква, да подпухва, това може да е сигнал за повишено вътречерепно налягане.

 

Автор: Петя Лечева

 

 

Сподели: