Здраве

Форма и съдържание

Ако сте забелязали, че тилът на вашия мъник е леко скосен, непременно споделете това наблюдение с педиатъра на бебето. Няколко простички мерки могат да помогнат да поправите ситуацията - най-важното е да действате навреме.

Форма и съдържание

Ако сте забелязали, че тилът на вашия мъник е леко скосен, непременно споделете това наблюдение с педиатъра на бебето. Няколко простички мерки могат да помогнат да поправите ситуацията - най-важното е да действате навреме.

Много новородени са с почти незабележима асиметрия на главата. В някои случаи това е така, защото техните глави се деформират неравномерно при преминаването през родовия канал. В други случаи деформация на главата се получава при продължителен престой в една и съща позиция.

Въпреки че главата на вашето бебе най-вероятно ще възстанови нормалната си форма, промяната на позицията й ще ви помогне да се погрижите за това.

Как позицията влияе на формата на главата

На върха на главата на бебето има зона, която е мека при пипане и липсва костна подложка (фонтанела). Понякога, особено при недоносени деца, има и допълнителна задна фонтанела в тилната област. Те са необходими за улесняване преминаването на главата през родовия канал. Освен това дават възможност на мозъка да расте интензивно през първите 12-18 месеца от живота на бебо.

Гъвкавият череп биологически помага на бебето да оцелее и да се развие. Поради своята мекота, бебешкият череп може да се деформира, ако бебето прекарва дълго време в една и съща позиция. Това явление е познато под името „позиционна деформация". Най-добре се забелязва, когато гледате главата на бебето от върха надолу.

Какво може да направите

Позиционната деформация се наблюдава най-често при бебета, които прекарват по-голямата част от времето по гръб в леглото, кошчето за кола и бебешките седалки. Въпреки че това е една от най-безопасните пози за спане, има много начини да предпазите главата на бебето от изкривявания и деформации.

Сменяйте посоката. Поставяйте детето да спи по гръб, но променяйте посоката на личицето - наляво или надясно. Друга възможност е веднъж да поставяте бебето да спи на едната си страна, а след това - на другата. Могат да се използват и различните позиционни възможности на бебешките столчета за кола.  

Прегръщайте бебчо. Прегръдките трябва да се случват, когато мъникът е буден. Това ще облекчи натоварването на главичката от полюляването.   

Отделяйте време за коремчето. Задължително наблюдавайте малчо, когато го поставяте да си играе по корем. Уверете се, че повърхността е стабилна. Ако се наложи да излезете от стаята, докато детето е в тази поза, вземете го със себе си.

 Бъдете изобретателни. Поставете бебчето така, че то само да завърти главичка, за да ви погледне или да види откъде идва шумът. Премествайте бебешкото легло така, че да се стимулира промяната в положението на главичката.

Само по предназначение. Поставяйте бебето в кошче за кола само по време на път.

Помагайте. Когато бебето започне да се учи да пълзи, помагайте му в това начинание - нека да се движи повече и по-малко да лежи.

Форма на главата

Промяната на позицията на главичката на бебето практически е достатъчна за превенция или поправяне на плоския тил. Ако формата не се промени до няколко месеца, много е вероятно вашият педиатър да ви препоръча да сложите на бебчо специална коригираща лента или шлем. Чрез тях се осигурява умерено постоянно налягане върху черепа, което оказва влияние на неговия растеж. 

Шлемовете и лентите за глава са най-ефективни между 4-ия и 12-ия месец, когато черепът все още е податлив на външни въздействия и мозъкът нараства бързо. Те се носят непрекъснато за определен период, като се свалят само за почистване и измиване на главата.  

 Други сериозни причини

В редки случаи две или повече от черепните кости могат да сраснат преждевременно, което води до промяна на формата на главата. Явлението е познато като краниосиностоза. Може да се коригира чрез хирургическа намеса през първите месеци от живота. Преждевременно срасналите черепни шевове трябва да бъдат отворени, за да се осигури достатъчно място за растеж на мозъка.

Не прекалявайте

Ако отделяте прекалено много време да се тревожите за формата на главичката на бебето си, има вероятност да пропуснете много весели и приятни моменти от това да си млад родител. Добрият контрол на главичката и вратлето на бебето може да помогне за правилното разпределяне на напрежението върху костите.

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант:
д-р Ралица Георгиева,
гл. ас. в Клиниката по неонатология към СБАЛДБ

 

 

Сподели: