Lifestyle

Формиране на осанката

По мнението на специалистите човешката осанка е променлива. Доброто самочувствие, радостта, желанието да изглеждаме „перфектно“ влияят на нашата осанка.

Формиране на осанката

По мнението на специалистите човешката осанка е променлива. Доброто самочувствие, радостта, желанието да изглеждаме „перфектно" влияят на нашата осанка. И обратно, под влиянието на умората, тъгата, ниското самочувствие, тя се влошава.    

В определени моменти от живота осанката ни може да се влоши. Най-често това се случва през първата година в училище и периода на половото развитие (при 60 % от момчетата и 73 % от момичетата).

Променливост на осанката

Погледнат отстрани, гръбнакът има няколко нормално съществуващи извивки от основата на черепа до таза. Извивката, която рисува отворена напред дъга, се нарича кифоза, а отворената назад дъга е лордоза.

Човешкият гръбнак има две кифози - гръдна и кръстцова, и две лордози - шийна и поясна. Така в профил гръбначният стълб наподобява двойно "S" и служи като двойно извита пружина, омекотяваща вертикалните сътресения на тялото. При новородените гръбначният стълб има форма на полукръг, изпъкнал навън.

През първата година от живота могат да се отделят четири важни момента, определящи бъдещата осанка на детето. Във възрастта 3-4-ти месец детето, поставено по корем, се учи да повдига и задържа главичката си. Така започва формирането на първия физиологичен наклон на гръбначния стълб. На 6-месечна възраст, когато мъникът се учи да седи самостоятелно, се оформя гръдната кифоза. След това то се учи да стои изправено, като използва опора (7-9 месец). Формира се поясната лардоза. Така към 12-ия месец, когато малчо започва да ходи без чужда подкрепа, гръбнакът му придобива форма на сложна „пружина", която позволява правилно да се разпредели тежестта на главата, тялото, крайниците. Този период е много важен за формирането на правилна осанка, затова трябва да помагате на детето.

Трябва да подчертаем, че осанката се оценява цялостно - не само като стойка на тялото, но и като стойка на краката и стъпалата. В този смисъл изправената поза на едногодишното дете е също и изпитателен момент за свързващите стави - коленни и глезенни. Между развитието на ставите на краката и правилната осанка има пряка връзка: ако ставите на коленете и глезените на детето нямат достатъчен тонус, то под въздействието на тежестта във вертикално положение има сериозни отклонения - или в коленните стави, или в глезенните (О-образни или Х-образни крака). Трябва да отбележим също, че отклоненията в лявото или дясното коляно и глезен могат да бъдат също и асиметрични. Тогава има изкривяване на тялото в посока на по-деформирания крайник. Причините за деформации на гръбначният стълб могат най общо да се разделят на вродени и придобити.

Една част от придобитите деформации се откриват още в най ранна възраст ,а друга част се проявяват с израстването на детето.

Диагностицирането както на вродените така и на придобитите деформации на гръбначният стълб е непрекъснат процес от започващ още от раждането и първият преглед от микропедиатъра ,продължаващ с прегледи от личен лекар и ортопеди.

Добре е поне един път в годината детето да бъде преглеждано от ортопед за да сте сигурни че расте правилно ,защото част от вродените и голяма част от придобитите деформации могат да бъдат решени.

Препоръки

Упражнения
Вертикалната поза на човек се държи от 300-400 мускула, обграждащи гръбначния стълб. Те трябва да бъдат тренирани - подвижните игри и физически упражнения формират силни мускули. Присъствието на детето в спортната зала е просто необходимо. Освен шведската стена и лоста за гимнастика, полезен е и батутът: ритмично повтарящите се подскачания укрепват ставите на долните крайници и вестибуларния апарат. 

Упражненията в басейн 1-2 пъти седмично са полезни, защото отсъства натоварването на краката, освен това във водата работят всички групи мускули на тялото и крайниците.

Часовете в училищата за физическо развитие - танцови групи и други спортни занимания, са подходящи за деца на 2-3 годинки. За по-големите - 5-6-годишни, са по-натоварващите упражнения. Добре е първият спорт да е насочен към развитие на ритмиката, а с възрастта може да се спрете на спортове като фигурно пързаляне/ хокей. Разнообразните двигателни навици формират по-хармонична и развита фигура и позволяват на човек максимално добре да управлява своето тяло. 

Мебели

Правилните мебели трябва да са съобразени с възрастта на детето. Независимо от възрастта, височината на стола се определя според седящата стойка, т. е. когато детето седне, крачетата му трябва да стигат пода, а сгъвките на коленете да са точно на края на седалката. Измерва се разстоянието от средата на коляното до пода. Височината на масата се избира според стола (детето е седнало на стола, краката му опират на земята, гърбът е изправен, ръцете са на масата, сгънати в лактите). Столът трябва да бъде здрав, препоръчително е да не е на колелца.

Леглото да е именно легло - не разклатена конструкция, диван, кресло, люлка, хамак. То трябва да има равна повърхност, ортопедичен матрак, краката на детето да не се удрят в стената или таблата на леглото. Изберете мека, еластична възглавница, запълваща пространството под главата и шията на детето. Освен това възглавницата не трябва да е много висока и по този начин да напряга мускулите на врата и да изкривява гръбнака.

Физическо натоварване
Правилният двигателен режим съчетава физическо натоварване и редовни почивки. Дори докато играе, мъникът натоварва краката си и затова трябва да сяда от време на време. Дългите разходки пеш са доста уморителни за 3-4 годишните. Трябва да се съобразявате с натоварването, на което излагате мъника, и да вярвате на 2-3 годишното дете, когато плаче от умора.         

Не се отказвайте бързо от детската количка - към края на разходката със сигурност ще ви потрябва. Най-подходящо е да се разхождате с детето в парковете и градинките, а не по магазините, и то в периода на разпродажбите. 

Дрехи
Има няколко правила и за дрехите по време на разходка. Всичките дрехи и обувки натоварват допълнително слабите мускули на детето. Също така има огромна разлика между разходките през различните сезони. Купувайки дрехи навън, трябва да избирате максимално олекотени якета, панталони и обувки. Най-подходящи са стегнатите обувки с връзки и меки, еластични подметки. Ако детето е облечено прекалено дебело, не трябва да се разхождате дълго. Дрехите не бива да ограничават движенията му.

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Мишо Филипов,
ортопед-травматолог

 

 

Сподели: