Развитие и обучение

Гимнастика за деца

Ще се запитате защо на децата им е необходима гимнастика? Нали и без това през целия ден се движат? А за майката това е допълнително натоварване. Нека проучим въпроса.

Гимнастика за деца

*Опитайте да привлечете към гимнастиката и таткото. Във всекидневните грижи за мъника и домакинска работа се губи част от изобретателността и емоционалния заряд, действията се превръщат в рутина. А вечерните игри на таткото с детето могат да включват и полезните упражнения.

ПОЛЕЗЕН НАВИК

На активния и подвижен мъник, който прекарва достатъчно време на свеж въздух, не му е нужна специална гимнастика. Така изглежда на пръв поглед, но има едно обстоятелство, заради което е много важно да накарате детето да спортува още от ранна възраст: не винаги всекидневието му ще бъде изпълнено с безгрижни игри. Още в детската градина активността на хлапетата намалява в сравнение с предишните години. А какво да кажем за учениците! В този смисъл всекидневните упражнения са полезен навик, който мъникът учи в най-ранна възраст. Точно както го учим да си мие зъбите преди лягане и след ставане, да си мие ръцете преди хранене. Ако детето ви е на една, три, пет годинки, обърнете внимание на тази тема.

Гимнастиката може да се прави по всяко време на деня. По-удобно е обаче да се захванете не сутрин, а след обедния сън, когато домашните задължения са свършени, дневната програма е изпълнена - закуска, разходка, обяд, а вие и мъникът сте бодри и готови за физическо натоварване.

Гимнастиката трябва да се изпълнява съвместно. Това е първото и най-важно правило. Никога няма да научите детето да прави нещо, в това число и упражнения, ако вие самите не го правите. Перфектният вариант е, ако вие можете да правите упражненията, подходящи за вас, а детето да изпълнява тези за него. Няма да ви е никак трудно да привлечете палавника, защото всичко, което родителите правят всеки ден представлява огромен интерес за него. Дори и да нямате изграден навик да спортувате, никога не е късно да го направите, като се заемете заедно с детето.

За подбирането на правилния комплекс от упражнения можете да се допитате до книги със специални детски упражнения, до детски треньор, спортен лекар, ортопед или семейния ви лекар. Така ще сте наясно кои упражнения за коя възраст са подходящи.

ЗА ДА НЕ Е СКУЧНО

Колкото по-рано започнете упражненията с детето, толкова по-лесно ще привлечете вниманието му. Има комплекс от упражнения, които са подходящи както за майката, така и за едногодишното дете. Разбира се, включването на мъника трябва да се случва последователно. Например  изключително важна е музиката, на която се спортува - на възраст 3-5 години трябва да подбирате весела и ритмична музика. За момиченцата може да включвате елементи от различни танци, да правите прости съчетания, така че мъничето да се забавлява. При момченцата акцентът трябва да бъде поставен върху силата, физиката и бързината. Като правило децата обичат да се търкалят. Кълбото е много полезно упражнение - развива мускулите на гърба и тренира вестибуларния апарат. Важно е обаче то да се изпълнява правилно. Разбира се, в повечето апартаменти е почти невъзможно да се отдели място за уреди, шведска стена и други, затова към тренировката можете да включите и някои от наличните играчки, например топка.

Не забравяйте, че гимнастиката не трябва да продължава повече от 15-20 минути, като започвате с 5-минутна загрявка.

При по-големите - 5-годишни и повече, старите детски трикове за забавление и привличане на внимание не са ефективни. Те вече се възприемат като „големи хора" и всичко „детско" им е досадно. Освен личен пример прилагайте и разнообразни методи за обучаване, например купете им енциклопедия на човешкото тяло. По време на четенето обяснявайте кои упражнения кои мускули тренират, за какво отговарят и всичко останало, така че малкият човек да се почувства голям.

Друг метод за мотивация е, ако вашето дете се оплаква, че някой го обижда в детската градина. Така ще можете да му обясните, че ако тренира и е по-бързо и силно, другото дете няма да посмее да го обижда.

Можете да се възползвате и от желанията му за бъдеща професия. Например, ако е решило, че иска да стане космонавт или олимпийски шампион, ще ви бъде лесно да обясните ползите от ранното спортуване.

Детето ще приема леко гимнастиката, ако във вашето семейство е прието свободните дни да протичат активно - тичане в парка, колоездене, туризъм, футбол, волейбол и други.

Една от основните ви задачи е да направите гимнастиката приятна и, разбира се, да изградите  полезен навик.


Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: