Здраве

Гимнастиката и бебето

Гимнастиката е в центъра на всичко, което се случва в залата на The Little Gym.

Гимнастиката и бебето

The Little Gym е световна спортно-образователна програма, която се прилага в над 400 локации по света, включително в София. На бул. България 118 децата между 4 месеца и 12 години усвояват ценни за възрастта им качества и умения, които им помагат да израснат като здрави, уверени във зъзможностите си, успешни и щастливи хора. Част от екипа на това специално за милиони родители място е Яна Суджарска - заместник програмен директор на The Little Gym Sofia. Ето какво разказва тя за програмата.

Какво се случва по време на гимнастическите класове на The Little Gym за най-малките, на възраст от 4 месеца до 3 години?

Гимнастиката е средството, което използваме, за да помогнем на децата да усвоят ключови за възрастта им качества и умения. Не само двигателни, но и когнитивни, социални, емоционални. Заниманията ни следват структурирана програма, която включва различни упражнения, интересни предизвикателства и забавни игри, съобразени с нуждите на децата в конкретния етап от тяхното развитие. В класовете на най-малките, до 3 години, пеем песнички, танцуваме, опознаваме различни предмети. Целта ни е да помогнем на мъниците да разширят границите на своите възможности, да свикнат да общуват по между си и да преодолеят страховете си.

Какви трудности могат да преодолеят децата чрез физически упражнения?

Ако детето по някаква причина не умее да контролира добре тялото си, това се отразява върху множество аспекти от неговото развитие. Разрешаването на определни говорни нарушения например включва активна работа върху фините моторни движения. Подобряването на грубата моторика от своя страна позволява на детето да се чувства уверено в движенията си, а това му помага да по добри концентрацията си, да задържа вниманието си за по-дълго време.

Каква е ролята на родителите в това преживяване?

Огромна! Майките и татковците на децата до 3 години участват много активно в класовете - изпълняват упражненията със своите мъници, учат и се забавляват заедно с тях. По време на заниманията обсъждаме различни теми, свързани с детското развитие и им даваме допълнителни съвети и насоки, които могат да прилагат в грижите за бебето, когато са извън залата ни.

 

Сподели: