Нашият дом

Големите опасности, дебнещи от малките басейни

Сглобяемите и надуваеми преносими басейни са изключително удобство по време на семейната почивка или за използване вкъщи и на двора. Достъпната им цена, лесният монтаж, както и фактът че могат да бъдат закупени от интернет или близкия строителен хипермарк

Големите опасности, дебнещи от малките басейни

Сглобяемите и надуваеми преносими басейни са изключително удобство по време на семейната почивка или за използване вкъщи и на двора. Достъпната им цена, лесният монтаж, както и фактът че могат да бъдат закупени от интернет или близкия строителен хипермаркет ги правят много популярни, особено сред семействата с малки деца. Поради неголемия им размер и ниското ниво на водата хората не ги възприемат като реална заплаха за здравето и живота. В действителност обаче, ако не се взимат нужните мерки за безопасност, домашните басейни могат да станат причина за фатални инциденти с деца или в най-добрия случай - за неприятни изживявания, които ще помрачат почивката и удоволствието от разхладата, която предлагат. 

Не подценявайте риска от удавяне

Трагичната статистика сочи, че именно в такива домашни басейни през лятото се случват редица нещастия. Често пъти недоглеждането и липсата на елементарни предохранителни мерки, като покривало, стълба, ограда или аларма в домашния басейн, коства впоследствие прескъпо на семейството.

Препоръчително е независимо колко безопасен изглежда домашния басейн НИКОГА да не оставяте в него децата (особено под 5-годишна възраст!) да играят без наблюдение от възрастен. Това касае включително и онези съвсем безобидни на пръв поглед надуваеми детски басейни, които пълним за забавление на малчуганите и оставяме в градината или на балкона. Всъщност именно липсата на надзор, както и незнанието и неумението за оказване на първа помощ, често се оказват основната причина за попълване на черната статистика с подобни инциденти.

ВАЖНО:

От съображения за вашата и на децата ви сигурност, винаги изключвайте помпата за филтриране, когато използвате басейна!

Хлорът - враг на детската кожа

Ако имате по-голям сглобяем басейн, той вероятно се ползва не само от децата, но и от възрастните в семейството, както и от други близки и приятели, които идват на гости. С оглед обеззаразяването, премахването на плесента и хигиенизирането му, освен по-честата смяна на водата в него, много хора използват препарати на хлорна основа. Внимавайте обаче - децата с по-суха и алергична кожа са изключително уязвими към хлора, а и към останалите химически препарати, използвани за дезинфекция на басейни. За подобни домашни съоръжения с по-малки размери специалистите препоръчват  метода за пречистване на водата чрез сребърни и медни йони. Макар и по-скъп, той е изключително ефикасен срещу бактериите и паразитите, като освен това е абсолютно безопасен за нежната детска кожа.   

Внимавайте за повреди!

Добре е редовно да проверявайте състоянието на вашия сглобяем или надуваем басейн - техническата изправност на конструкцията и помпата, цялоста на обшивката или покритието. Изключителен важен аксесоар е покривалото, който не само пази водата от замърсяване през нощта и периода, когато бесейна не се ползва, но и осигурява защита на самото съоръжение. 

СЪВЕТ:  

За да бъде водата в малкия домашен басейн винаги топла, разположете го така, че да бъде огряван от слънцето през целия ден. Добре е също мястото да не е на течение и да е защитено от вятъра.


Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: