Раждане

Голямата топка и раждането

Може ли фит-болът да помогне за по-леко раждане?

Голямата топка и раждането

Преди години този въпрос би предизвикал само смях. Но днес нещата вече са много по-различни.

Голямата надуваема топка - фит-бол, и упражненията с нея ще ви помогнат да останете в прекрасна форма, докато износвате малкото си съкровище.

Що е то?

За първи път такава топка е използвана от шведския физиотерапевт Сюзън Клайн Фогелбах. Тя разработила специални упражнения за болни, които имали проблеми с гръбнака или били претърпели травми. Когато тези упражнения започнали да възвръщат на пациентите не само способността да се движат, но и гъвкавостта си, подвижността на ставите, фит-болът започнал своето триумфално шествие по клиниките по света.

Не пропуснали да му обърнат внимание и кинезитерапевтите, които работят с бъдещите майки. Те създали специален комплекс упражнения, който значително облекчава бременността.

А когато бъдещите майки почувствали върху себе си благотворното влияние на големите топки, някой бил сполетян от идеята да вземе любимия гимнастически уред и в родилната зала. От този момент топката станала задължителен атрибут в родилните зали в САЩ и Европа. И вече с тихи стъпки се промъква към България.

В какво се крие силата й?

С какво фит-болът помага на родилките? Тайната му е скрита във вибрациите, които колебанията на топката предизвикват. Те имат обезболяващо действие, стимулират функционирането на кората на надбъбречните жлези, засилват чревната перисталтика, а също така работата на червата и на другите вътрешни органи. Ако в почивките между контракциите седите на топката с широко разтворени крака и леко се поклащате напред - назад, може да свалите напрежението от мускулите на тазовото дъно. Специалистите смятат, че тази поза е полезна още и защото, когато я заема, раждащата жена започва да диша по-ритмично. Подобрява се работата на белите дробове и кръвотока. Организмът се насища с кислород и болезнените усещания намаляват. Между другото, това е добре и за бебето, което по време на контракциите се нуждае от повече кислород. Намалява натоварването върху гръбнака, таза и перинеума. А и освен това е забавно да се люлееш на топка, а не да застиваш в очакване на следващата болезнена вълна. Така че упражненията върху голямата топка ще помогнат на бъдещата майка да се разсее и да премахне нервното напрежение.

Как и кога се използва топката в родилната зала? Като правило най-добре е да се използва веднага след започване на контракциите. Седнете, повъртете таза напред - назад, полюлейте се настрани. По този начин масажирате опашната кост, кръста и долната част на корема, което значително намалява родилните болки.

Акушерките съветват жената сама да избира именно това положение, в което й е най-комфортно в даден момент. Потърсете своята поза. Положението "седнала върху топката" стимулира раждането, а позата на колене с опора на лактите върху топката дава възможност да си починете и да се отпуснете. И още нещо - в тази поза се подобрява кръвообращението в плацентата. Акушерките препоръчват в периода на контракции да се заемат най-различни пози - легнала настрани, изправена с опора на стол или леглото, седнала върху топката, на колене или на "четири крака", на колене с топката под гърдите и с лакти върху нея.

Хайде на фит-бол!

Най-добре е да се прави фит-бол гимнастика в група под ръководството на опитен специалист.

Топките се различават по размер и по вида на материала, от който са направени.

За да изберете подхожда ли ви топката, седнете върху нея. Ъгълът между прасеца и бедрото трябва да е малко по-голям от 90°. Острият ъгъл натоварва коленните стави. Ъгълът зависи от височината ви и диаметъра на топката. Ако сте с ръст над 170 см, диаметърът на вашата топка трябва да е 70 - 75 см. Ако сте миньонче, за вас са топките с диаметър 55 - 60 см.

Подходящи за гимнастика са топките с гладка повърхност, фит-болът с неравна повърхност е предназначен за масаж. Такъв масаж може да се прави само от специалист, тъй като масажът засилва кръвообращението, въздейства на нервните окончания и на енергийните точки на тялото.

Най-популярните пози върху топката през бременността са седнала, на колене с опора върху топката, легнала с гърди върху топката. Упражненията в седнало положение тренират мускулите на тазовото дъно. Позите на колене подобряват матъчно-плацентарното кръвообращение, намаляват натоварването на гръбначния стълб и премахват болките в кръста.

Голямата топка ще ви помогне да възвърнете форма и след раждането, а гимнастиката с бебечето ще донесе много добро настроение и полза и за двамата.

Ето и някои упражнения с фит-бол за периода на бременността:

  1. Изходно положение - седнали върху топката с плътно прилепени към пода стъпала за по-добра опора. Поставяме ръце на раменете и правим наклони настрани.
  2. Допираме длани на нивото на гърдите с лактите паралелно на пода. Завъртаме се настрани, като при завъртането натискаме длани.
  3. "Маршируваме".
  4. Заставаме на колене с топката отстрани. Изтласкваме с ръка и прибираме обратно. Повтаря се и на другата страна.
  5. Застанали на колене, завъртаме се настрани след топката.
  6. Седнали на пода с опора на ръцете назад притискаме топката с бедра.
  7. Почиваме на колене с лакти върху топката, като леко се отпускаме напред.

Нашите съвети:

  • Непременно се консултирайте с гинеколога, наблюдаващ бременността ви, преди да започнете гимнастиката.
  • Количеството повторения на всяко движение варира от 8 до 16 и зависи само от това, как се чувствате, докато изпълнявате упражненията.

Автор: Биляна Цветкова
Със съдействието на Център "Съвременни родители"

 

Сподели: