Здраве и красота

Горещ пясък вместо диета

Избавяме се от някои болежки, докато разпускаме на плажа

Горещ пясък вместо диета

Омръзнало ли ви е от тежки и изтощителни диети, които в повечето случаи не постигат желания от вас резултат? Идва ли ви да си отмъстите на кантара всеки път когато стъпите на него? Оглеждате ли се тревожно в огледалото, търсейки отговор на въпроса, кога ще можете да се поберете отново в старите си дънки? Можете да сложите край на това и да се сдобиете със стройна фигура по лесен и приятен начин.

Горещият пясък ще ви помогне бързо и лесно да се разделите с нежеланите килограми. Всъщност имате шанс да ударите две в едно с лятната си почивка. Да изваете тяло и да преборите различни болежки, докато разпускате на плажа. Освен това може да се избавите от стреса, депресията и някои болки на опорно-двигателния апарат. Тайната се крие в лечебната и зареждаща сила на пясъка. Песъчинките ускоряват обмяната на веществата.

Методът за лечение в алтернативната медицина е познат като псамотерапия. Наименованието идва от латински (psammos - пясък, и therapia - лечение). Използват се пясъчни вани със специален пясък, който има по-голяма топлопроводимост. Този пясък обхваща определени части на тялото и разпределя равномерно топлината по повърхността. Всеки вид пясък има уникални свойства, обясняват специалисти. Той е богат на минерали като силиций и калий, съдържа също елементи от магнезий, манган, натрий. Освен това е приел и някои от лековитите свойства на морската вода.

Морето лекува

Можем да приложим процедурата и сами на плажа. Човекът е легнал по гръб и тялото му се засипва с нагрят пясък. Това ще доведе до потене, а оттам и до топене на излишни мазнини. Задължително обаче се оставят открити областите на сърцето, стомаха и главата. Първите сеанси трябва да са с продължителност не повече от 10 минути, като времето на всеки следващ плавно нараства. Максимумът е до половин час.  Методът се прилага успешно и при затлъстяване. За около две седмици след професионално направени процедури пациентът може да се раздели с до 5 килограма.

Против отоци и изкълчвания

Лечебните сили на пясъка се проявяват, когато той е нагрят и осъществява топлообмен с тялото. Препоръчва се за хора, които наскоро са преживели някаква травма, имат оток, навяхване, изкълчване или друга контузия. Положителен ефект се наблюдава също при ревматизъм, артроза, невралгия, ишиас, детски паралич и болестта на Бехтерев. Увеличава кръвоснабдяването, подобрява обмяната на веществата, подхранва тъканите и стимулира работата на потните жлези, така че организмът да отдели по-лесно натрупаните токсини. Специалисти твърдят, че лечението с пясък гони също хроничната умора и стреса, тъй като отпуска тялото.

Пилинг на шезлонга

Суетните също могат да се възползват от нежната масажираща сила на пясъка при това, без да стават от шезлонга. Той може да се използва за направата на пилинг. Всеки обаче трябва да подходи към този метод внимателно, тъй като при триенето на кожата тя може да бъде наранена. Когато човек прави сам процедурите на плажа, трябва първо да пресее пясъка и да го намокри с морска вода. Преди да го положи на тялото, го оставя да се нагрее от слънцето.

Противопоказания

Псамотерапията може да бъде и опасна, предупреждават доктори. На този метод за алтернативно лечение не бива да се подлагат хора с високо кръвно, епилепсия, миома на матката, мастопатия, ендометриоза, както и пациенти с инфекции и хормонални проблеми, свързани с яйчниците. Специалистите са категорични, че всеки, който е решил да мине на пясъчно лечение, преди това трябва да е проверил здравословното си състояние чрез профилактичен преглед. За дамите е задължителна консултацията с гинеколог. След като е наясно със заключението на лекарите, всеки трябва да се съобрази с компетентните им препоръки, които са съобразени с потребностите на организма на всеки един от нас. Категорично не се перпоръчва неспециалисти да прилагат псамотерапия на деца.

И древните египтяни разпускали с пясък

Псамотерапията е използвана още от древните египтяни, които си приготвяли пясъчни вани, за да разпуснат след тежък ден. Те са открили, че това им помага да преборят стреса и умората. По-късно лечебните свойства на пясъка са били изследвани по-задълбочено. Пясъкът бързо успява да извлече токсините, които са натрупани в телата ни. Днес псамотерапията е най-разпространена в Италия и Франция, добре позната е и в Русия и Румъния. У нас също се предлага в някои хотели и SPA центрове.

Автор: Цветелина Терзиева

 

Сподели: