Родителска практика

Готови ли сме да бъдем родители?

Всеки си е задавал този въпрос, но почти никой не си е отговарял. Няма правилен отговор. Родителството е професия, която майката и бащата усвояват заедно с детето.

Готови ли сме да бъдем родители?

Всеки си е задавал този въпрос, но почти никой не си е отговарял. Няма правилен отговор. Родителството е професия, която майката и бащата усвояват заедно с детето. Тяхната готовност или не се свежда единствено до това дали имат необходимата подготовка така да организират деня си, след появата на малкото човече, за да могат временно да направят поредица от компромиси и отстъпки в името на въвеждането на едни съвсем нови семейни правила.

Идеята за Теа и Ян се ражда спонтанно след дългогодишен опит в родителското консултиране. Семействата индиректно насочват терапевта към създаване на родителски тренинг.

Какво споделят начинаещите родители?

„Всички ми казваха, че няма да спя, но никой не ми каза как да се справя с това".

„Много ми беше трудно да разбера в началото защо плаче".

„Налагаше се да ходя на работа, а се чувствах толкова виновна, когато я оставях дори за 2 часа с някой друг".

„Винаги плачеше, когато видеше баща си с брада".

Какви въпроси задават бъдещите родители?

„Как да разбера какво иска бебето, когато плаче?"

„Има ли начин да съм цял ден с бебето и да не правя друго?"

„Как да накарам таткото да ми помага?"

„На кого ще мога да разчитам?"

„Да чета ли на бебето, да му пускам ли телевизия, кога да си играя с него, да го оставя ли да цапа и да се цапа, то кога ще започне да ми се усмихва?"

Кои са Теа и Ян?

Теа и Ян са тренировъчни кукли. Те са с реални размери и килограми и могат да имитират в продължение на 48 часа дневния режим на новородено бебе.  Предназначени са за тренинг на бъдещи родители, за възстановяване на умения при родители с голяма възрастова разлика между децата, както и за превенция на ранно забременяване.

Куклите разполагат със специален софтуер, с помощта на който могат да плачат, когато са гладни, когато трябва да се смени памперсът или да се обърне внимание на бебето. „Успокояването на бебето" става с помощта на специални ключове - това е единственото нещо, което отличава тренировъчната от реална ситуация.

Тренингът

Подтикнати от въпросите на бъдещи и настоящи родители, Нина Йорданова създава вариант за интерактивен двудневен тренинг с 48-часово упражнение с Тея и Ян. Тренингът се осъществява в Център "Съвременни родители" и включва в програмата си следните основни теми:

- Усвояване на умения за разчитане на детските сигнали.

- Формиране на познания за поддържане на интеракцията между детето и родителите.

- Представяне на модели за партниране в семейството.

- Представяне на идеи за запазване на мястото на детето като. позиция в семейство, както и определяне на приоритети в първите месеци.

Тренингът се води от терапевти с многогодишен опит в родителското консултиране (Нина Йорданова и Хенриета Илиева), не с цел терапия, а с цел помощ за ориентиране в първите месеци като организация и планиране на действията.

Ако желаете да посетите тренинга, моля позвънете на телефон 962 26 75, Център "Съвременни родители".

 

 

Сподели: