Семейно здраве

Говорят ми го... бенките

Бенките са малки точици по тялото ни, които могат да разкажат много за човека. Както за неговия характер, така и за здравето му. Как, обаче, да се грижим за тях и опасни ли са те?

Говорят ми го... бенките

Бенките са малки точици по тялото ни, които могат да разкажат много за човека. Както за неговия характер, така и за здравето му. Как, обаче, да се грижим за тях и опасни ли са те?

През вековете бенките са привличали вниманието на всички общества. Всяко едно е давало различни определения и е влагало разнообразен смисъл в тях. С напредването на медицината хората са започнали да гледат по различен начин на бенките. Те вече не са мистични петънца по човешкото тяло, с помощта на които може да се разгадае съдбата, а особен вид пигментация на кожата, която изисква преценката и компетентното мнение на специалист дерматолог. 

СЪВЕТИТЕ НА ДЕРМАТОЛОГА

От изключително значение е всеки човек да знае как да се грижи за бенките си, какво да прави при евентуални наранявания или промени. Защо е толкова важно? Защото тези мънички точици, а понякога и не толкова малки, са специфични образувания, пигментация на кожата, които при определени случаи могат да предизвикат много неприятности. 

История на бенките

През годините бенките се променя, появяват се нови или изчезват някои от старите. Затова дерматолозите съветват всеки човек да проследява „активността" на бенките по тялото си. Хубаво е да се знае времето на съществуване на една бенка. Обикновено родителите знаят децата им с колко бенки се раждат и как в хода на годините се появяват нови, например могат да бъдат  провокирани от някакво изгаряне по време на лятното, по-активно излагане на слънчеви лъчи.  

Грижи за бенките

Сигурно на всеки се е случвало поне веднъж да нарани някоя от бенките си. Най-чести травми са закачане в дрехи, отъркване в нещо друго или много често децата успяват да откъснат част от бенките на родителите си. Затова е важно да знаете как да постъпите и какво да правите. Във всеки един от тези случаи е редно да отидете при дерматолог и той да прецени дали травмата налага бързото отстраняване на бенката, или трябва да се изчака да се възстанови целостта й и едва тогава да се види има ли някакъв проблем с нея. Поради тези причини и особеностите на бенките като пигментация на кожата, не се препоръчва обезкосмяване в областта им.

Когато говорим за деца и бенки, отговорността за грижите за петънцата се пада на родителите. Те трябва да оглеждат кожата и бенките и ако забележат, че някоя от тях става много тъмна е хубаво да се консултират с дерматолог. Ако децата имат вродена голяма бенка, е важно на шест месеца да се прави профилактичен преглед. Защото в някои от нейните зони тя може да стане злокачествена.

 Различните бенки

По отношение на риска при различните бенки няма правила. Не може да се каже кои са по-опасни, релефните или плоските. По-скоро е важна динамиката на една бенка. Ако тя много бързо нарасне, промени много рязко цвета си, била е по-бледа и стане много тъмно кафява изведнъж, в рамките на месец, два, три. Ако започне да кърви спонтанно, без травми, стане асиметрична - от кръгла на елипсовидна или в някаква друга причудлива форма. Това са симптомите, които задължително трябва да изпратят човек при дерматолога, за да бъде преценена дадената бенка и да се реши дали е нужно да се премахне.

Ако няма никаква промяна в бенките, хората, които имат по-голям брой, е хубаво да се преглеждат веднъж на шест месеца, особено ако дерматологът прецени, че има рискови такива. В останалите случаи, веднъж годишно е достатъчно.

 На преглед!

Прегледът представлява оглед на кожата, като не се използва сложна апаратура. За бенките, които не могат да се преценят с просто око се използва дерматоскоп, който позволява по-детайлно и дълбочинно оглеждане на съответната пигментация. Много рядко се налага друго изследване, за да се определи дълбочината на бенката. Ако има диагноза злокачествено образувание, в повечето случаи се прилага и ултразвуково изследване. Това се налага, за да се прецени дълбочината, на която ще трябва да се премахне бенката, с оглед на планиране на интервенцията и предвиждане на бъдещите усложнения. Стандартният преглед е свързан само с оглед на кожата.

Ако се налага премахване?

По отношение на махането на бенките, всяка една би могла да бъде отстранена, стига да има някакви показания за това. Има две групи показания: едните са медицинските показания. Ако една бенка се стори на дерматолога съмнителна или по-рискова, обикновено пациентът  се съветва да я премахне. Би трябвало това да става само хирургично, т.е. чрез изрязване със скалпел. Отстраняването с лазер, каквото се практикува много често в някои салони и лазерни студиа, е крайно нежелателно. Първо не дава възможност за изследване на самата тъкан, лазерният лъч изпепелява тъканта заедно с бенката и няма възможност да се изследва хистологично и да се разбере дали е премахната доброкачествена или злокачествена бенка. Същото се отнася и за практиките за премахване на бенки с киселина. Тези методи са нежелателни, не само защото не може да се изследва тъканта, а и защото много често не се премахва цялата бенка, остават единични гнезда, които могат да дадат рецидив на бенката и да има много по-неблагоприятни клинични белези.

Как да се пазим?

За да не се превърне една бенка в рак на кожата или да не е основа за развитие на рак на кожата, освен профилактичните прегледи е хубаво човек да се пази и от слънцето. Предпазването от слънце, освен че намалява риска от превръщане на съществуваща бенка в злокачествено образувание, намалява риска и от възникване на раково заболяване. Има се предвид не само да се слагат слънцезащитни кремове, а да се пазим от активното слънце. Да не се излагаме директно на действието на слънчевата светлина. Лежането с часове или заспиване на плажа е изключително неблагоприятно за кожата. Най-безопасното време за излагане на слънце е до 10 часа сутрин и от 16-17 часа следобед, това, разбира се, ако искате процедурата да е здравословна. Освен това, часовете, които човек изкарва на пряка слънчева светлина би трябвало да са минимални, например само докато е във водата. През останалото време е хубаво да бъде под чадър или с дреха, която да покрива по-голямата част от кожата на тялото.

За да сте сигурни, че слънцезащитният крем ви пази от слънцето, е важно да го нанасяте достатъчно често. Веднъж преди плаж е изключително неефективно и недостатъчно, за да очаквате, че няма да изгорите. Изследвания на тази тема през последните години показват, че е хубаво да се мажете на всеки 2-3 часа и след излизане от водата  обилно - по една ч. л. в зоните на ръцете и краката, 2 ч. л. на предната и задната част на тялото и половин ч. л. на лицето. Това е количеството, което трябва да бъде нанесено. Само при тези условия факторът, обозначен на слънцезащитния флакон е реален.

Слънце и деца е една доста нездравословна комбинация. Когато сте на море или другаде на почивка, където се предполага излагане на слънце, трябва да сте изключително стриктни спрямо защитата на децата. Те въобще не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина. За тях правилата за здравословно „печене" са още по-строги. Слънцезащитният фактор трябва да е най-високият - 50+, мъникът трябва да стои на сянка, с тениска и шапка.

НА МОДА СА БЕНКИТЕ!

На всички им е известно, че през 18-ти век бенките са били на мода. Прекрасните дами и не по-малко изисканите им кавалери са си рисували бенки със специален молив или ги изрязвали от кадифе, във формата на звезди, луни и други форми. Те се пазели в малки изрисувани кутийки. Но поставянето на изкуствени бенки не е единствено модно решение, „точиците" носят в себе си скрит смисъл и според мястото, на което ги поставя собственикът им, може да се разтълкува значението им. Например: Убийца - бенката е разположена около окото.

КАКЪВ ЧОВЕК СЪМ СПОРЕД БЕНКИТЕ?

Бенката е нещо лично, родно, част от нас самите. Може да се каже, че е незабележим детайл, въпреки че в нашия живот й е отредена огромна роля. С нея са свързани навици, спомени за детството, възможност да се утвърдим в бъдеще. Гадаенето на бенки само по себе си не съществува, но съществуват много начини за прочитане на съдбата. Могат да се разберат и много подробности за личността: черти от характера, да се определят стремежи, а с тези знания, дори може да промените нещо в съдбата си. И така, да разгледаме някои по-често срещани предсказания според местоположението на родилни петна и бенки по тялото:

- На челото: ако е от дясната страна, говори за силен човек с проницателен ум. Ако е от ляво, безволев човек, който се поддава на чуждо влияние.

- Около очите: човек с уравновесен характер, спокоен, скромен и пестелив.

- Около веждите: дясната - човек, който се привързва лесно, предан и верен в любовта. Лявата - предсказва неудачен брак, доверява се на чувствата, а не на разума.

- На ушите: притежават безразсъдните хора.

- На бузите: На дясната, предсказва за щастие. А на лявата, за трудности в живота и тежка борба.

- Около устата: принадлежи на човек с добър характер, доброжелателен и чувствителен.

- На носа: вещае велико бъдеще, много пътешествия, магическа притегателност и изключителна сексуалност.

- На врата: честолюбив и упорит човек. Очаква го много работа през младините и големи успехи в зряла възраст. 

- На ръцете: в областта около китките и на дясната ръка, бенките вещаят успех в живота. На лявата ръка и на рамото финансови трудности и сложен живот. 

- Около гърдите: на дясната гърда - лутане и трудности. На лявата гърда на мъжа - късмет и щастие. А на лявата гърда на жената, то тя е с бурен характер, често сменя партньорите си.

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Митков - дерматовенеролог в кожна клиника на Александровска болница и клиника „Персенк", тел. 962 55 32 и 0888 465 029

 

 

Сподели: