Нашият дом

Градинските мебели – удобни, здрави и красиви

Понятието за градина в днешно време е доста разтегливо – „градина” може да бъде обширният двор пред къщата, верандата с изглед или дори терасата в многоетажната панелка.

Градинските мебели – удобни, здрави и красиви

Понятието за градина в днешно време е доста разтегливо - „градина" може да бъде обширният двор пред къщата, верандата с изглед или дори терасата в многоетажната панелка. За да бъде пространствотооформено като градина обаче са нужни две условия - зеленина и подходяща мебелировка.

Към мебелите и материалите, използвани за градинското обзавеждане има специално изискване - да издържат на различни външни влияния: висока влажност, дъжд, сняг, слънчева светлина, силна топлина.

Изборът на мебели, растения и декорации за градинско обзавеждане е изключително разнообразен, а естествената зеленина може да се съчетае с различни кашпи, камъни, фонтани, изкуствени езерца, мостчета, водни каскади, градински фигурки и множество други аксесоари. Неразделна част от обзавеждането са и градинските конструкции - беседки, перголи, навеси, шатри, решетки и др.

Мебелите обикновено са съобразени с дейностите, които обичаме да извършваме в градината - дали да си почиваме там с книга или питие в ръка, дали да закусваме или вечеряме сред зеленина и свеж въздух или да посрещаме гости и да устройваме градински партита. Затова е важно е да изберем подходящи като функции мебели.

Пазарът предлага голямо разнообразие от градински мебели като дизайн, обработка и материал. Както и за други неща, изборът ни обаче зависи не само от нашите естетически предпочитания, но и от бюджета ни.

Най-достъпни и масово използвани са пластмасовите мебели за градина. Освен цената, те имат и други предимства - леки са, лесно и бързо се почистват, издържат на влага и топлина, а цветовите гами, в които се предлагат, позволяват свежи съчетания, които радват окото. В този клас са и  мебелите от плат, които най-често са сгъваеми и си остават по-подходящи за къмпингов туризъм.

Мебелите от природни материали стоят най-добре в естествената градинска среда. Ето защо дървесината си остава основен материал за изработка на мебели за навън. Традиционни за нас са мебели от бук, ясен, чам, но пазарът предлага и такива от екзотична дървесина - евкалипт, тиково дърво и др. Част от тези мебели се произвеждат у нас, а друга част се внасят от Азия. Моделите от дърво не са много разнообразни, но пък са стабилни и функционални.

Качествените мебели от дъро са изработени от добре изсушена дървесина, а обработката й е такава, че да издържа на външни условия. Обикновено се използват импрегнати, грундове и лакове, които правят материала устойчив на климатичните особености.

Плетените мебели са в най-голяма степен предмет на дизайнерската фантазия. Те носят особено очарование и усещане за лукс. Използват се много и в интериор, но особено добре стоят като градински мебели, защото за тях се препоръчва да се поставят в просторни и проветриви помещения, където има добра циркулация на въздуха.

Плетените мебели най-често са произведени от екзотични материали, което се отразява на цената им. Те могат да бъдат ратан, бамбук, воден хиацинт, морска трева, бананов лист и др., а за конструкцията се използват дърво, метал или пластмаса. В нашите традиции типични са мебелите от ракита (нискорастяща върба) или камъш (вид тръстика). Изделията от тези материали са предпочитани в българските домакинства заради своята лекота, но и заради добрата си цена. Те обаче нямат здравината и елегантността на плетените мебели от тропическа дървесина.

Най-ценени са мебелите от ратан. Характерно за ратановата палма е, че се увива около други дървесни видове, има плътно стъбло, а дължината й може да достигне стотици метри. Сравнен с другите тропически дървета, ратанът е много по-бързо растящ и това го прави предпочитан от екологична гледна точка. Предимствата на този материал са лекото му тегло, лесната обработка и лесното транспортиране. Отсъствието на възли и пъпкуване го правят много привлекателен за производството на всевъзможни плетени изделия. Коренните жители на Югоизточна Азия още от древността използват ратана за изработване на предмети от ежедневна необходимост, включително и цели домове. Заради здравината и гъвкавостта му, от него плетат дори въздушни стълби и мостове. Но с най-голяма популярност през всички времена са се ползвали именно мебелите.

Ратановата мебел е изключително ръчна изработка, а изплитането на палмовите стъбла изисква изключително внимание. Самият процес на изплитането е практически безотпадъчен. Кората се обелва от стъблото и се използва за укрепване на свръзките. Самото стебло се обработва с пáра, след което може да се огъва и да приема най-невероятни и неочаквани форми. Естественият цвят на ратана е идентичен с този на обикновената дървесина, но може да се оцвети в различни оттенъци, като най-популярни са медният, маслиновият и конячният. Средната продължителност на живота на ратановите мебели е 20-25 години.

Мебели от изкуствен ратан. Този вид мебели спечели популярност през последните години, след като те доказаха своята издръжливост и качество, както и заради приемливата си цена. Най-често са изработени от алуминиева рамка и обвивка от синтетична (PVC) нишка. Това че са направени от метал и изкуствен материал ги прави идеални за външни пространства. Синтетичната здрава нишка напълно имитира на външен вид растението ратан, пластична е и може да бъде изплетена по много начини и в различни форми. Цветовото разнообразие е много голямо. Тези градински мебели са достатъчно стилни, красиви и здрави, издържат на външните влияния и се предлагат на конкурентни цени.

Автор: Тони Тодорова

 

 

Сподели: