Lifestyle

Грешките, които новите майки правят

Легендарният д-р Бенджамин Спок казва: „Вярвайте в себе си.

Грешките, които новите майки правят

Знаете много повече, отколкото си мислите”. Думите на световноизвестния педиатър окуражават пресните мами и татковци, които все още не могат да решат кое чувство доминира след появата на бебето: божественото щастие или неописуемият стрес. Е, в класацията с емоции фигурират и радостта, възторгът и безмерната нежност. Несигурността, обаче, също си проправя път. Не я допускайте в своя свят, а вижте кои грешки да избегнете в първите си мигове на родители.

Очаквате веднага да се появи връзка помежду ви

Не е изключено да не усещате връзката си с детето скоро след раждането. Все пак, вие едва се познавате и ще отнеме известно време, за да се научите да тълкувате мелодичното гукане на мъничето. Когато плаче, то може да иска да каже, че е гладно, уморено или самотно.

Неслучайно първите три месеца след раждането на бебето се смятат за четвъртото тримесечие от бременността. През този период на растеж и развитие бебето не умее да изразява чувствата си, от което страда пълноценната ви комуникация. Имайте търпение и ще забележите, че с течение на времето ставате виртуоз в дешифрирането на бебешкия код. Мъникът ще показва все повече от личността и характера си и скоро ще осъзнаете, че сте се влюбили отново – в не по-малко любимото копие на любимия си човек.

Не си почивате, докато бебето спи

Съвестните майки се стараят да оползотворяват всяка минута от съня на малкото човече, занимавайки се с домакинска работа. Това ще ви изтощи и няма да имате сили за бебето. Затова не се втурвайте да участвате в конкурса „Перфектна майка и съпруга”, а правете като детенцето – поспивайте си винаги, когато можете.

Не се грижите за себе си

Жените са създадени, за да правят другите щастливи. Ето защо не е учудваща саможертвата на майките да поставят потребностите на рожбите си пред своите собствени. Но не можете да помагате на другите, ако не се грижите за себе си. Спомнете си стюардесите, които инструктират възрастните първо да поставят своите кислородни маски, преди да помогнат на децата си. Така че не се колебайте да си почивате, да хапвате вкусни блюда и да прекарвате дълго време под душа. Когато се грижите за себе си, ще се заредите с енергия, нужна ви, за да обградите съкровището си с много любов.

Чувствате вина за нетипичните си мисли

Не сте единствената майка, която е изпитвала чувство за вина, улавяйки се да мисли в нетипична посока. Например:

  • „Не трябваше да забременявам.”
  • „Ревнувам. Защо всички обръщат внимание на бебето, но не и на мен?!”
  • „Откакто станах майка, все по-рядко имам нужда от интимност. Как да го обясня на съпруга си?”
  •  „Детето ми изглежда странно.”

Нито едно от признанията не ви прави лош родител. Вие сте човешко същество със своите страхове и настроения. Не ги анализирайте прекалено много, а се фокусирайте върху милионите източници на радост, които предлага майчинството. Ако, обаче, мислите ви станат натрапчиви, консултирайте се с психолог, който ще ви помогне да намерите себе си в своята нова роля на майка.

Слушате съветите на другите

Със сигурност сте се наслушали на безброй съвети за това как да отгледате детето си. Всеки от тях – с претенциите да бъде по-добър от вашия начин да обгрижвате бебчо. Вместо да се съмнявате в способностите си, слушайки за респектиращите педагогични умения на колежката, усмихнете се и целунете своето мъниче. Само вие знаете как да го обичате и не позволявайте на чуждите мнения да влияят върху вълнението ви от това да бъдете негова майка.

Не се наслаждавате на миговете с бебчо

Преди да се усетите, детето ще прекрачи прага на детската градина, училището, университета. Затова се наслаждавайте на всеки миг с малчугана и попивайте звуци, ухания и думи. Запазете тези спомени и бъдете готови да ги допълвате с нови – тези на всички щастливи моменти, които ще споделяте заедно. 

Автор: Ива Лалова

 

 

Сподели: