Бременност

Грешките на бременността

Дори и да знаете всичко за правилните хранителни навици и упражнения, винаги можете да се превърнете в жертва на някоя от честите грешки, които бъдещите майки правят.

Грешките на бременността

Вижте ги и не допускайте да помрачат радостта от най-вълнуващите девет месеца в живота ви.   

Обилно хранене

Препоръчителният дневен прием на калории е между 1800 и 2000. Наистина ли мислите, че малкият плод, растящ в утробата ви, има нужда от толкова много храна, за да расте и да се развива? Отговорът е „не”. Това, което е необходимо на бебчо, е балансирано хранене. Затова всеки ден се придържайте към правилото за една порция от пет групи храни: плодове, зеленчуци, млечни продукти, месо или риба, зърнени или варива.    

Можете да си позволите не повече от 300 допълнителни калории, за да не се изложите на риск от прееклампсия или гестационен диабет.

Самолечение

Преди да приемате лекарства, съобразете действието им с детето. Употребата на силни медикаменти или козметика с агресивни съставки може да има неблагоприятен ефект върху бременността ви. За да сте сигурна, че не вредите на себе си или на малкото човече, винаги се консултирайте с лекар.  

Недоспиване

Ако мислите, че жертването на съня ще ви помогне да постигнете баланс между професионалния и личния живот, откажете се. Никой не очаква от вас да сте жената чудо. Още повече, че хормоналните и физическите промени, които се случват в тялото ви, изискват пълноценна почивка. Ето защо е важно да си подарявате достатъчно сън, който ще ви осигури енергия, нужна за безпроблемно раждане.

Липса на комуникация с бебето

Бременността може да бъде стресираща и изтощителна. Въпреки умората, обръщайте подобаващо внимание на начина, по който детенцето контактува с вас. Пропускането на моменти, като първия ритник, пречат на създаването на връзка с мъничето. Покажете му, че го очаквате с нетърпение, общувайки с него. Сложете ръка на корема си и говорете на бебето. Така ще стимулирате сетивата му и ще го запознаете с бъдещия му любим звук – гласът на мама.  

Физическа пасивност

Отсъствието на спортни занимания по време на бременност ще навреди на тялото ви. Освен с излишни килограми, ще се „сдобиете” и с неприятното усещане за тромавост. Предотвратете го, като практикувате съобразени със състоянието ви дейности. Йогата за бременни, разходките, аеробиката ще ви освободят от стреса, ще подобрят кръвообращението, ще подготвят тялото за раждането и ще помогнат за растежа и развитието на плода.

Бързо вземане на решение за избор на болница

Едно от най-важните ви решения преди срещата с малкото човече е изборът на болница. Не избързвайте, преди да сте обмислили как искате да дадете живот. Щом сте наясно със себе си, проверете дали в болницата, на която сте се спрели, можете да осъществите желанието си.

Непосещаване на курсове за бременни

„Как да се грижа за себе си през бременността? Как ще протече раждането? Ще се справя ли с кърменето? Как да реагирам, ако детето има здравословен проблем?” Отговорите на всички тези, а и на още много въпроси, ще получите по време на специализираните курсове за бременни. Не бъдете от бъдещите майки, които смятат, че ще се подготвят за родителството, четейки книги на авторитети. Литературата помага, но цялостната подготовка за предстоящата промяна в живота ви не би била възможна без практичните насоки на специалистите.

Недостатъчен прием на течности и слаба интимна хигиена

Пикочните инфекции по време на бременност не са изключение. За съжаление, много често симптомите са дискретни или дори липсват. Важно е да си обърнете внимание, защото тези инфекции могат да станат причина за аборт или преждевременно раждане.

Циститът е възпаление на стената на пикочния мехур и най-честата причина за развитието му е бактериална инфекция. За да я предотвратите, пийте много течности (особено сок от червена боровинка) и спазвайте отлична интимна хигиена. Можете да усилите защитните си сили при уроинфекции и със специални препарати с натурални екстракти, които възпрепятстват закрепването на болестотворните бактерии (Ешерихия коли) в пикочните пътища.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: