Здраве и красота

Грижа за гърдите

Разговор с д-р Валентин Иванов за профилактиката и лечението на онкологичните заболявания.

Грижа за гърдите

Всяка година над 2 млн. жени в света чуват диагнозата „Рак на млечната жлеза“. Как се установява онкологичното заболяване? Можем ли сами да усетим, че има проблем? Какво трябва да знаем за профилактиката и лечението? Попитахме д-р Валентин Иванов от Мамологичния кабинет в УСБАЛАГ „Селена“ – Пловдив.

Визитка
Д-р Валентин Иванов е хирург, специализиран в ехографската диагностика и лечението както на карцинома на млечната жлеза, така и на доброкачествените заболявания, които я засягат. Има множество специализации, курсове и участия в конференции и конгреси в България и чужбина. Д-р Иванов е и преподавател в Медицински университет – Пловдив.  

Д-р Иванов, как се диагностицират заболяванията на млечната жлеза?
С физикални и образни изследвания. Прегледът започва с оглед и палпация на двете гърди и двете аксили (подмишници) на пациента – местата, на които най-често възникват метастазите при рак на гърдата. Следващата стъпка е извършването на образно-диагностично изследване като ехография, мамография и при необходимост – ядрено-магнитен резонанс.
Най-сигурният начин за хистологично типизиране на злокачествените туморни образувания е чрез биопсия. Има различни начини за осъществяване на този диагностичен способ. Златен стандарт е извършването на широкоиглена биопсия, като при нея туморът се убожда и със специална игла се вземат няколко тъканни блокчета, които се изпращат за хистологичен анализ. Те ни дават възможност да разберем дали става въпрос за злокачествен процес, както и за извършването на допълнителни имунохистохимични изследвания за установяване вида на карцинома на гърдата. Тъй като в наши дни се смята, че той има множество варианти, които определят и различния лечебен алгоритъм.  
Друг вид диагностика е т.нар. цитологична диагностика. При съмнителни кистозни образувания, както и съмнения за абсцес, за хематом или за галактоцеле, се прави аспирационна биопсия с тънка игла. Тя може да се използва както като диагностичен, така и като терапевтичен подход.

Опишете притеснителните знаци за проблем, които жените могат да установят сами?
Най-честият симптом, който притеснява жените, е опипването на бучка в гърдата или увеличени лимфни възли в областта на подмишницата. Промяната в контура или формата на гърдата, наличието на деформации, вдлъбвания или издутини, видът на кожата и цветът също са повод да се посети мамологичен кабинет. Симптоми на евентуално заболяване на гърдите са кръвенистият или гноевиден секрет от зърното, изкривяването на неговата посока, вдлъбването или промените във формата му.

Какво е значението на профилактиката на рака на млечната жлеза?
Огромно! Единственият начин да имаме качествено и навременно лечение е профилактиката. Само чрез нея можем да открием това заболяване още в ранен стадий, когато няма изява на нито един от гореописаните симптоми. Ранното диагностициране, комплексното и навременно лечение увеличават знаичтелно шанса за пълно излекуване при диагноза рак на гърдата.

Веднъж годишно
„Препоръчвам на всяка жена без оплаквания и с рискови фактори, които биха увеличили шанса за развитие на  карцином на гърдата, да посещава мамологичен кабинет веднъж годишно.“

Кои са факторите за успешно лечение?
Навременната диагностика и терапия са основни фактори, увеличаващи шанса за успешен изход при всяко заболяване. При лечението на заболяванията на млечната жлеза персонализираната медицина и индивидуалният подход са важни, но от ключово значение е спазването на препоръките на водещите онкологични асоциации и дружества, които се уповават на науката, базирана на установените доказателства. Важно е да се следят съвременните тенденции, защото онкологичните заболявания и в частност ракът на гърдата претърпяха огромно развитие през последните години.

Интервю на: Ива Лалова 

Сподели: