Здраве

Грижа за стомахчето на бебето

Ако сте родители на малко дете, сигурно неведнъж ви се е случвало да се сблъскате с болно коремче и най-вероятно притеснението и тревогата от това вземат връх над всичко останало.

Грижа за стомахчето на бебето

Причините за проблема могат да са много, а най-често срещаната от тях е незрялата храносмилателна система на малкото човече. 

В мисията „здраво стомахче и спокойно бебе”, освен правилното и рационално хранене, най-голяма заслуга за това всичко да бъде наред имат пробиотиците. Най-вероятно вече знаете, че това са онези полезни бактерии, които влияят на организма благоприятно, грижейки се за доброто чревно здраве. А то, както е добре известно, е много важно за силата на имунитета ни. Освен че помагат за храносмилателните процеси, точно пробиотиците предпазват детето от влиянието на лошите микроорганизми и съдействат за премахването на вредните вещества от тялото му. Те са безценни помощници за доброто храносмилане и регулиране чревната перисталтика.

За да изберете качествен пробиотик за вашето бебе, трябва да имате предвид следното:

  • Търсете клинично доказан пробиотик – не е важно колко различни вида или милиарди бактерии има един продукт, а дали има клинично доказани ефекти за щамовете и в количеството, което предоставя една доза
  • Търсете пробиотик с щамове бактерии – свойствата на полезните бактерии се доказват на ниво щам, а не на ниво вид бактерии
  • Внимавайте с пробиотици с добавени витамини и минерали, защото вашето бебе може да получава тези елементи от други добавки или храни.

Думата пробиотик е от гръцки произход: pro - за, bios - живот, т.е. „за живот" и е употребена за първи път от Фердинанд Верджин през 1954 г. В своя статия той прави паралел между вредните ефекти на антибиотиците и благоприятните такива на полезните бактерии, които нарича „probiotic”. Верджин определя пробиотиците като смесена култура от бактерии, които оказват благоприятно действие върху приемащия ги организъм чрез подобряване на неговата нормална микрофлора.

И така, представяме ви най-често срещаните заболявания и състояния, при които се използват пробиотиците, разбира се, след задължителната консултация с лекар:

Инфекциозна диария

Инфекциозна диария се причинява от бактерии, вируси или паразити. Съществуват доказателства, че пробиотиците могат да бъдат особено полезни именно при лечението на проблем от такъв произход. Освен това употребата на пробитични препарати е много полезна и при лечението на диария, причинена от ротавирусна инфекция, която често засяга бебета и малки деца.

Диария, предизвикана от употребата на антибиотици

Понякога приемането на антибиотици може да доведе до инфекциозна диария. Това се дължи на факта, че антибиотиците, успоредно с патогенните микроорганизми, предизвикващи заболяването,  разрушават и полезни микроорганизми в червата и по този начин нарушават баланса на чревната микрофлора. Фактите сочат, че приемането на пробиотици едновременно с антибиотиците може да помогне за предотвратяване на диарията, причинена от антибиотиците. В този случай е добре приемът на пробиотици да продължи поне 1-2 седмици след приключване на антибиотичната терапия за да се гарантира пълното възстановяване

Диария на пътешественика

Пътуването в чужбина, особено до дестинация, която е коренно различна като климат от тази, в която живеем, е често срещана причина за появата на т.нар. диария на пътешественика. А бебетата и малките деца са изключително уязвими в това отношение. Случва се така, че обикновено безвредни за едни организми бактерии действат неблагоприятно при други и причиняват разстройство на стомашно-чревния тракт, придружено с диария. Ето защо употребата на пробиотици по време на такова пътуване и малко преди това е особено полезна за предотвратяване на неприятни и болезнени преживявания както при деца, така и при възрастни.  Добре е  превантивен прием на пробиотици 2-3 седмици преди престоящото пътуване или преди лятната морска ваканция

Възпалителни заболявания на стомаха

При бебетата и малките деца възпалителните заболявания на стомаха са рядко срещани, но все пак съществуват. Симптомите при тях включват: коремни спазми, болки, диария, загуба на тегло и понякога фекална кръв. Именно тук, успоредно с назначеното основно лечение, е голяма ролята на пробиотиците, които възстановят баланса на чревната микрофлора и помагат за по-бързото възстановяване на организма след прекарана инфекция. Желателно е в този случай да се подбере пробиотик с клинично доказано противовъзпалително действие, от педиатър или специалист, който да прецени дозата и схемата на прием в зависимост от етапите и сериозността на проблема.


Автор: Нели Христова

Консултант: доц. д-р Светла Данова, дбн.

Ръководител лаборатория „Пробиотици“, Институт по микробиология, БАН

 

Сподели: