Здраве

Грижи след ваксина

Важни насоки за родителите.

Грижи след ваксина

Поставянето на ваксините от Имунизационния календар е важна част от профилактиката на някои сериозни и застрашаващи здравето на детето заболявания. За какво обаче да следим, когато у дома имаме ваксинирано малко дете?

Липса на апетит

В продължение на няколко дни след ваксинацията е добре да се въздържате от въвеждането на нови храни в менюто на детето или във вашето, ако кърмите. След ваксинацията, особено ако детето има температура, диария или повръщане, се уверете, че то получава достатъчно течности. Не се притеснявайте, ако малкото човече няма апетит 2-3 дни след процедурата.

Повишена температура

Повишаването на температурата е нормална реакция на тялото към ваксината, което означава, че имунната система е реагирала на препарата и започва да развива имунитет (липсата на висока температура не означава, че ваксината е била неефективна). При здрави деца температурата след ваксинация не трябва да се понижава, ако не надвишава 38,5 градуса, а в случаите, когато надвишава тези цифри, е добре да дадете антипиретик.

Аспиринът не трябва да се използва като антипиретично средство при деца.

В случаите, когато детето е имало фебрилни гърчове, понижаването на температурата трябва да започне веднага, когато тя се повиши над 37,5 градуса – ако това е препоръчано от невролога, наблюдаващ детето.

Зачервяване и подуване на мястото на инжектиране

Повечето ваксинации водят до повече или по-малко изразено зачервяване или подуване на мястото на инжектиране. За всички видове ваксинации се препоръчва да се въздържате от лечение, а ако проблемът ви притеснява, най-добре споделете с педиатъра.

Къпане след ваксина

Ако след ваксинацията детето няма температура, то може да бъде изкъпано, без да се притеснявате от намокряне на мястото на убождане. Единствено е добре да избягвате да търкате зоната с гъба или кърпа.

Изключение представлява тестът на Манту (това не е ваксина), който не може да се мокри, преди да се отчетат резултатите.

Диария и повръщане след ваксинация

Поради високата чувствителност на вегетативната нервна система на децата към всякакви стимули, след ваксинации често се наблюдават епизоди на повръщане или кратки епизоди на диария. Еднократното повръщане и краткосрочната диария не трябва да предизвикват безпокойство и не изискват специфично лечение.

 

Автор: Нели Христова

Консултант:

Д-р Пламен Масларски е педиатър в Аджибадем Сити Клиник – София.

www.acibademcityclinic.bg

 

Сподели: