Здраве

Грижи за малката дама

Има ли бебето нужда от гинеколог?

Грижи за малката дама

Темата е деликатна, но важна. Оказва се, че в някои случаи не само мама се нуждае от гинеколог, но и нейното малко момиченце. За щастие има и информация, и специалисти, които да ви помогнат. Вижте какво трябва да знаете за особеностите на женския пол още от най-ранна възраст.

Защо ни е детски гинеколог?

Вероятно си мислите, че на малкото момиченце не му е нужен гинеколог, тъй като е много далеч от възрастта, в която ще му се наложи да посещева такъв специалист. Но макар и съвсем невръстно, то вече има почти пълния набор от външни и вътрешни полови орган, които, както и при зрялата жена, могат понякога да заболеят. В случай че това стане, е необходима прецизна диагностика от специалист. Имайте предвид, че обикновено гинекологичните заболявания при бебетата протичат със слаби, почти незабележими симптоми и за установяването им е нужен професионално подготвен лекар. Прегледът при отсъствието на определена симптоматика също не е излишен - в този случай той е част от профилактиката на новороденото, а и за ваше успокоение, че всичко с „малката дама" е наред.

Шок - кръв и секрети!

Много майки изпадат в стрес през първите дни след раждането, когато забележат, че от интимните части на бебето изтича бяло-жълт, кръвенист или стъкловиден секрет или че млечните му жлези са набъбнали. Всъщност не се случва нещо необичайно и страшно - явлението е познато като „полова криза" и ще отмине. Дължи се на преминалите от организма на майката хормони - естрогени и пролактин.

Най-важното е да знаете, че състоянието е напълно нормално и няма поводи за излишна паника. Все пак, ако установите такъв проблем при вашето бебче, добре е да се насочите към специалист - детски гинеколог, който ще го прегледа и ще ви каже дали да предприемете нещо и дали има поводи за безпокойство.

 

Понякога, ако самата вие сте имали вагинална инфекция през бременността, тя може да се предаде на бебето при раждането му при преминаване през родовите пътища (например млечница, хламидии, трихомони и др.). В този случай намесата на детски гинеколог е наложителна.

Заведете малкото си момиченце на гинеколог, ако забележите някои от следните симптоми:

ñ  Необичайно зачервяване на кожата и слизестата обвивка на външните полови органи

ñ  Секрет - със или без цвят

ñ  Сърбеж и парене

ñ  Наличие на повишени левкоцити в урината (при някое от задължителните профилактични изследвания)

ñ  Неправилно устройство на външните полови органи (срастване)

ñ  Херния

В такъв случай не е изключено да става дума за вулвовагинит, който често се среща в ранна детска възраст. Лечението му е комплексно и включва известно подсилване на имунната защита освен задължителната хигиена и локалното третиране.

Как протича прегледът?

Както при всеки друг преглед, детският гинеколог ще ви разпита за всичко, което сте забелязали, кога сте установили, че има проблем, както и дали сте предприемали сами нещо по отстраняването му. Бъдете искрени!

При втората част на прегледа специалистът ще използва специални инструменти за деца и малкото ви съкровище няма да изпита никаква болка или дискомфорт. При необходимост ще бъдат назначени изследвания и повторна среща с лекаря.

Хигиена и профилактика

За да се избегнат интимните проблеми при малките момиченца, е добре още от появата им на бял свят да се следват някои важни хигиенни правила. Всички насочват вниманието си към храненето, къпането, памперсите и т. н., но нерядко малко встрани остава интимната хигиена. Да се избягва темата, защото е „неудобна", не е решение, тъй като тя е от изключителна важност за здравето на бебето ви. И, разбира се, не бива да се срамувате от интимните части на детето си, както и от проблемите, свързани с тях. Това са нормални неща, които като родители трябва да приемете. Не неглижирайте необичайни симптоми или поведение на детето и не спестявайте никаква информация на специалиста - тя може да е важна за определяне на диагнозата и лечението. Не се колебайте да зададете всички въпроси, които ви вълнуват.

Ежедневна грижа

До момента на половото си съзряване организмът на малката ви дъщеричка не произвежда млечно-кисели бактерии, които да пазят влагалището от инфекции, затова то лесно може да се възпали. Основните проблеми в интимната област през тази възраст идват именно от неправилна хигиена.

  • Задължително измивайте половите органи на бебето с топла вода при всяка смяна на пелената и особено - след изхождане.
  • По възможност не използвайте сапун, тъй като изсушава слизеста обвивка в тази деликатна област, а мастните и потните жлези на бебето все още не функционират добре.
  • След измиване подсушете добре с чиста памучна кърпа, която използвайте само за тази цел и подменяйте често, като я перете със специален препарат за чувствителна бебешка кожа.
  • Вредна е практиката на ежедневното профилактично използване на противовъзпалителен крем. Кремове за подсичане нанасяйте само при раздразнена, зачервена кожа.
  • Винаги спазвайте посоката на миене - отпред назад, а не обратното! Това правило важи през целия живот на жената, но е особено важно в ранна възраст.
  • Когато е налице слабо зачервяване, за интимния тоалет на малката дама можете да използвате и слаба отвара от лайка - действа успокояващо и противовъзпалително.

 

При наличие на сърбеж и/или изтичане на секрет с неприятна миризма не лекувайте детето сами, а задължително се консултирайте с лекар гинеколог. Причините за подобни състояния могат да бъдат различни и могат да се установят само от специалист най-добре след взимане на натривка и микробиологично изследване на секрета.

Консултант: д-р Любомир Дамянов,

председател на УС на

Асоциацията на българските гинеколози

 

Автор: Наталия Градинарова

 

 

Сподели: