Lifestyle

Група за игра „Развивам се, играейки”

Детето изучава света чрез сетивата си – зрение, слух, обоняние, вкус и тактилни усещания.

Група за игра „Развивам се, играейки”

Детето изучава света чрез сетивата си - зрение, слух, обоняние, вкус и тактилни усещания. То има нужда да опознае всичко, което го заобикаля, да натрупа база данни, която да му служи за ориентиране в света на възрастните. От усещанията по кожата на дрехите и вятъра през вкусовите дразнения, музикалното и езиковото разнообразие. Сензорната стимулация и излагането на различни стимули помагат на детето да си набави нужната информация.

Важен факт е, че през първите 3 години от развитието си мозъкът на детето достига 70-80% от мозъка на възрастния индивид. През този период бихме могли да кажем, че мозъкът на човека работи с пълния си капацитет.

Разпространението на теориите за ранното развитие води до това, че в много страни възникват групи за игра за майки/татковци и техните бебета на възраст от 6 до 18 месеца.

Целта на групите е децата в една защитена, позитивна среда да научават нови неща, да общуват с техни връстници и не на последно място техните родители да общуват помежду си.

Родителите участват активно, те са тези, които пеят, показват движенията, танцуват, редят пъзели и т.н. Децата се включват когато, както и колкото пожелаят. Споделеното внимание на родителя и бебето е това, което е в основата на този тип групи. Възрастният прави нещо, а детето дори и в другия край на стаята вижда къде е вниманието му и го наблюдава.

Всяко занимание има една и съща рамка, неща, които се повтарят всеки път. Това е важно за бебетата, защото според тази рамка те се ориентират какво ще следва в заниманието. Например всеки път има песничка за здравей, упражнения за ритъм, преход към двигателната част и т.н. Освен това децата имат любими песнички, които също се повтарят. Повторението е необходима част от процеса на учене. Накрая на всяко занимание с майките/татковците се обсъждат различни методи на ранно развитие и възпитание, игри за стимулиране на сетивата и всичко, което вълнува родителите.

Игрите с детето трябва да са прости и кратки - на тази възраст концентрацията на внимание е много кратка. Игрите трябва често да се повтарят - това създава в детето усещане за стабилност и му позволява с удоволствие да ви показва успехите си.

Игра с огледало (7-9 месеца)

Тази игра стимулира ученето и въпреки че бебето не разбира, че това е неговият образ, то много се забавлява. Издава радостни викове, когато се появи и вашият образ в огледалото.

Игра с различни текстури (10-12 месеца)

Тази игра развива координацията ръка-око. Дайте на детето купи, пълни с различни неща, като вода и брашно, овес, кестени, варени картофи и т.н. Оставете детето да бърка с ръце в тях и да усеща различните текстури.

Игра с думи (13-15 месеца)

Тази игра развива езиковите умения. Предлагайте на детето да разглежда различни предмети и през това време вие ги назовавайте. Правете го навсякъде и по всяко време, защото е много ефективно. Детето по-лесно научава имената на предметите, докато играе с тях, отколкото ако само ги наблюдава.

Личен опит

Ива Цанева, майка на Ема, 3 г. и Мая, 4 м.

"Поддържам вярването, че децата учат и се развиват най-добре, когато играят. Избрах да посещаваме групата за игра, защото се срещах и с други майки, обсъждахме важни за нас теми и в същото време децата ни се забавляваха. Най-много ме привлече интересният и забавен начин, по който Надя представяше материала. Резултатите не закъсняха. Дъщеря ми знаеше песни, ориентираше се по-добре и най-вече искаше да ходи с голямо желание. Вече е на почти 3 г. и повечето й знания са от там. Имам и второ момиченце, с което със сигурност ще се включим отново. "

Яна Табакова, майка на Бояна, 8 м.

„Истинско удоволствие ми доставя да гледам как дъщеря ми Бояна играе, слуша песни и приказки, участва активно в театри, реди кубчета и общува с други деца в център "Съвременни родители". Намирам, че откакто посещаваме училището за бебета, тя е станала още по-уверена, още по-музикална и усмихната отпреди. Това е мястото, където тя открива света, а аз мога да намеря отговорите на всички въпроси, касаещи родителството."Център "Съвременни родители"

www.roditeli.info

 

 

Сподели: